Güncelleme Tarihi:
Purchasing Managers Index (PMI), belirli bir sektörü oluşturan işletmelerdeki satın alma yöneticilerini inceleyen ekonomik bir göstergedir. PMI’lar, ilgili ay içerisinde açıklanan ilk ekonomik verilerden biri olması, resmi verilerden daha önce yayınlanması ve gerçekleşen verilerle gösterdiği korelasyon sebebiyle önemli bir öncü gösterge niteliğindedir. Ayrıca, PMI verileri en kapsamlı anketlerden biri olmasından dolayı yatırımcılar tarafından en çok takip edilen ekonomik göstergelerden biridir.
PMI, ülkelerin ekonomik büyümesi hakkında fikir sahibi olmak isteyen uluslararası yatırımcılar için oldukça önemlidir. Çoğu yatırımcı, PMI verilerini gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) büyümesi veya düşüşünün öncü göstergesi olarak kullanır.
PMI, 0 ile 100 arasında elde edilen bir sayıdır. PMI verisinin 50'nin üzerinde olması bir önceki aya göre genişlemeyi; 50'nin altında olması ise daralmayı temsil eder.
1 Eylül 2015 tarihinden itibaren “İstanbul Sanayi Odası Türkiye-PMI İmalat Sanayi Raporu” İstanbul Sanayi Odası çatısı altında açıklanmaya başlanmıştır. Ayrıca, imalat sanayi altında faaliyet gösteren 10 alt sektör grubunun faaliyet koşulları da ölçülmekte ve sonuçlar “İSO Türkiye Sektörel PMI” raporu ile Nisan 2020’den itibaren her ay kamuoyu ile paylaşılmaktadır.