Güncelleme Tarihi:
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik, "Bakanlık olarak hem strateji belirlemede hem de hedef üzerine odaklanmada ciddi çalışmalar içerisideyiz." dedi. Çelik, Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB) iş birliğiyle DenizBank ana sponsorluğunda düzenlenen 14. KOBİ Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, herşeyin başının akıllı insan olduğunu, akıl ve bilgiyi öne çıkartılması gerektiğini söyledi.
Çelik, "Sadece üretmekle kalmayıp üretirken başkasınıda düşünen, tüketirken de gene dengeli israf etmeden doğru tüketen esasen bakışımız böyle olmalı." diye konuştu.
Süper akıllı toplumda, şehirlerin dizaynında, üretiminde, işletilmesinde kafa yorulması gerektiğinin altını çizen Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bütün bunlar geleceğimiz için. Bugünü yaşıyoruz yarın ne olursa olsun diyecek halimiz yok. Tam aksine biz yarın nerede yaşıyacaksak bugün onda yaşıyoruz. Bakanlık olarak hem strateji belirlemede hemde hedef üzerine odaklanmada ciddi çalışmalar içerisideyiz."
"TÜRKİYE'DE GÜNDE 5 MİLYON LİRALIK EKMEK ÇÖPE ATILIYOR"
TOSYÖV Başkanı Nezih Kuleyin ise "Dünyada iki tane eğilim var. Birincisi Almanların ortaya attığı Endüstri 4.0 ötekisi ise Japonların ortaya attığı Süper Akıllı Toplum." açıklamasında bulundu.
Kuleyin, "Bu ülkelerde insan kaynağı kapasiteleri var. Bu ülkelerin en önemli sorunu yaşlı insan sorunu. Bu ülkelerde işşizlik sıfır. Bu ülkelerde yerli ve milli kavram tartırşılmıyor. Mesela Japon arabasına binen bir Alman göremezsiniz, Alman arabasına binen Japon'da göremezsiniz. Bütün bu sorunlar onlar tarafından aşılmış sorunlardır." diye konuştu.
Türkiye'de günde 5 milyon liralık ekmeğin çöpe atıldığını altını çizen Kuleyin, "Biz ürettiğimiz tarım ürününün 3'te 1'ini tarladan evimize getirdikten sonra kullanmamış olmaktan dolayı çöpe atıyoruz. Bizim hem tasarruf açığımız var. Hem tasarrufa uygun olmayan tüketim davranış biçimimiz var." dedi.
"KOBİ'LER MUKAYESELİ ÜSTÜNLÜĞÜMÜZ"
Denizbank KOBİ Bankacılığı Grubu Genel Müdür Yardımcısı Murat Kulaksız da sürücüsüz otomobiller, akıllı evler, asistan robotlar, yapay zeka ve sanal gerçeklik gibi dijitalleşmede yıkıcı dalganın tam ortasında olunduğunu söyledi.
Geleceği şekillendiren tüm bu teknolojilerden bahsederken, tek odağın elbette kar olmaması gerektiğini vurgulayan Kulaksız, ekonomik büyümeyle birlikte, ekonomik refahı da gözeten bir düşünce biçiminin geliştirilmesi gerektiğini belirtti.
Kulaksız, şunları kaydetti:
"Bu da bizi Toplum 5.0 anlayışına getiriyor. Teknolojinin doğru yönetimiyle, tarımdan sağlığa, eğitimden çevreye, enerjiden ulaştırmaya ekonomik ve toplumsal fayda yaratmak mümkün. Tarımda, sürücüsüz traktörler, robotlar ve drone'lar ile 2050 yılında tarımsal verimin yüzde 70'ten fazla artması öngörülüyor. Ulaşımda 2050 yılında, sürücüsüz araçlar sayesinde küçük araçlarda yakıt tüketiminin yüzde 44 azalacağı öngörülüyor. İşte Türkiye'de de benzer bir bakış açısıyla, gerçek ihtiyaçlara üretilen çözümler, ekonomik büyüme ve refahın anahtarı olacak. Bu girişimciler KOBİ'ler arasından çıkmalı çünkü bizim mukayeseli üstünlüğümüz sizin çevik yapınızda yatıyor."
"TEKNOLOJİ İLE KOBİ'LERİMİZ ARASINDA KÖPRÜ VAZİFESİ ÜSTLENİYORUZ"
Murat Kulaksız, Türkiye'de işletmelerin yüzde 99,8'inin KOBİ'lerden oluştuğunu, toplam işletme gelirlerinin yüzde 54'ünün KOBİ'lerden geldiğini belirtti. İhracatın yüzde 54'ünü KOBİ'lerin gerçekleştirdiğini söyleyen Kulaksız, istihdamın da yüzde 74'ünün KOBİ'lerce sağlandığına dikkati çekti.
DenizBank olarak KOBİ kredilerinde 3 yıldır bankacılık sektörünün üzerinde büyüdüklerini ve 1,6 milyondan fazla KOBİ müşterisine ulaştıklarını bildiren Kulaksız, "Nefes Kredisi, Kredi Garanti Fonu (KGF) Destekli Krediler ve KOSGEB 2017 Faizsiz Kredi Programı'nda öncü bankayız. Şimdiye kadar Nefes, KOSGEB ve KGF'de yaklaşık 75 bin müşteriye, yaklaşık 12 milyar TL'si KOBİ'lerimize olmak üzere, toplam 17 milyar TL kaynak aktardık." dedi.
Kulaksız, Nefes kredisine hem 2017 hem 2018'de ilk "evet" diyen, yola ilk çıkan ve projede de yer alan tek özel banka olduklarını söyledi.
İlk yıl Ziraat Bankası ile toplam 30 bine yakın KOBİ'ye, 3 milyar TL tutarında kredi kullandırdıkları bilgisini veren Kulaksız, bu yıl ikinci kez piyasada mevduat faiz oranı yüzde 15'e yakın, kredi faiz oranları ise yüzde 17-18'lerde iken, aylık yüzde 0,99 faiz oranı ve 200 bin TL'ye kadar kredi imkanı ile KOBİ'lerin yanında olduklarını belirtti.
Kulaksız, teknoloji üsleri Intertech'te bine yakın yazılım ve bilgisayar mühendisi çalıştığını, 46 finansal kuruma kendi geliştirdiği teknolojiyi satıklarını ifade ederek, "Teknoloji ile KOBİ'lerimiz arasında köprü vazifesi üstleniyoruz." diyerek sözlerini tamamladı.
"TÜRKİYE'DEKİ İŞLETMELERİN YÜZDE 99,8'İNİ KOBİ'LER OLUŞTURUYOR"
KOSGEB Başkan Yardımcısı Salih Tuna Şahin, KOBİ'lerin toplumun ve ekonominin kendisi olduğunu belirtti.
Şahin, "Türkiye'deki işletmelerin yüzde 99,8'i KOBİ'ler, istihdamın yüzde 72,7'si KOBİ'lerden geliyor. KOBİ'lerin yatırımdaki payı yüzde 58,3, ihrattan aldığı pay ise yüzde 55,1, üretim katma değerleri yüzde 50,6." dedi.
Şahin, aslında toplumdaki refahın tabana yayılmasında, toplumun kendi içerisinde bir senkranizasyon tutmasında KOBİ'lerin temel değer olduğunu söyledi.
TİM Başkan Vekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu, dünyanın tüm ülkelerinde KOBİ'ler ekonominin her alanında çok önemli bir yere sahip olduklarını kaydetti.
Dünyanın gelişmiş tüm ekonomilerinde KOBİ'ler için özel programların uygulandığının altını çizen Çıkrıkçıoğlu, yol haritaları ve stratejilerini oluşturulduğunu, KOBİ'lerin sürdürülebilir bir şekilde büyümesi için özel önlemler alındığını söyledi.
Çıkrıkçıoğlu, tüm firmalara sundukları hizmetlerde KOBİ'lere pozitif ayrımcılık yaptıklarını belirtti.