Varlılar, haksız rekabetten şikayetçi

Güncelleme Tarihi:

Varlılar, haksız rekabetten şikayetçi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2013 15:31

Rıdvan Varlı merdiven altı üretimlerin denetlenmesi gerektiğini vurguladı.

Haberin Devamı

Merdiven altı üretimlerin denetlenmesi gerektiğini vurgulayan Rıdvan Varlı, aksi halde yapılan yatırımların, verilen emeklerin boşa gideceğine dikkat çekti.

Mersin’de 1960’tan bu yana orman entegre tesisi olarak faaliyetlerini sürdürdüklerini kaydeden Varlılar Kereste Genel Müdürü Rıdvan Varlı, “Entegre bir tesise sahip olmamıza, 53 yıllık tecrübemize rağmen istediğimiz işgücüyle çalışamıyoruz. Merdiven altı üretimler sektörü zorluyor” değerlendirmesini yaptı. Merdiven altı üretimlerin denetlenmesi gerektiğini vurgulayan varlı, aksi halde yapılan yatırımların, verilen emeklerin boşa gideceğine dikkat çekti.

Sektörün eski firmaları arasında yer aldıklarını, ormandan aldıkları ürünleri gelen talepler doğrultusunda palet, inşaatlık kereste ya da ambalaj kasasına dönüştürdüklerini bildiren Varlı, faaliyete başladıklarında 400 metrekare alanda çalışırken, bugün üretimlerini 5 bini kapalı toplam 7 bin metrekare alanda sürdürdüklerini söyledi.

Yaklaşık 40 kişi ile çalıştıklarını bildiren Varlı, Ege ağırlıklı olmak üzere tüm Türkiye’ye satış yaptıklarına dikkat çekti. kobiden.com haberine göre; Varlı, Ege’de özellikle tarım ve seramik sektörüne yoğun satışlar yaptıklarını söyledi.

Sektörde yaşanan sıkıntılara değinen Rıdvan Varlı, her geçen gün sektöre yeni bir firmanın katıldığını, doğal olarak rekabetin de artığını belirtti. Plastik kasa kullanımının yaygınlaşmasının ardından ahşap kasa üreticilerinin palet ya da inşaatlık kereste üretimine döndüğünü dile getiren Varlı, bunun sonucu olarak da söz konusu alanda faaliyet gösteren isimlerin sayısında artış yaşandığını anlattı.

“İşi bilen, bilmeyen herkes bizim sektörümüzde faaliyet gösterir oldu” değerlendirmesini yapan Varlı, “Sektörde hammadde temini çok kolay, bu nedenle işi kurmak da zor değil. Durum böyle olunca merdiven altı üretimler de arttı. Bu konuda bir denetim yok. Mersin’de kereste üretiminin yüzde 10’u keresteciler sitesinde üretilmemesi de durumu özetliyor” dedi.

Kalifiye eleman bulunması noktasında da sıkıntılar yaşandığının altını çizen Varlı, “Personel bulunamadığı gibi teknoloji yatırımı da yapamıyoruz. Altyapımız müsait ancak karlılıkların çok düşük olması nedeniyle özkaynak sıkıntısı var. Rekabette zorlanıyoruz” diye konuştu.

Yüzde 40 daralma olabilir İhracat çalışmalarını hakkında bilgi veren Varlı, Ortadoğu ihracatının pazarda yaşanan sıkıntılar nedeniyle durduğunu söyledi. Yoğun ihracat yapan firmaların da bu nedenli iç pazara yönelmek zorunda kaldığına dikkat çeken Varlı, “Bu durum iç piyasada da daralmaya neden oldu. Yılsonunda yaklaşık yüzde 40’lık daralma olacağını tahmin ediyorum” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!