Üzüm ihracatı yüzde 29 arttı

Güncelleme Tarihi:

Üzüm ihracatı yüzde 29 arttı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2015 11:41

Memiş: üzümün ihracatının yüzde 29 arttığını ve yaklaşık 280 milyon dolar gelir sağlandı

Haberin Devamı



Alaşehir Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Tarık Memiş, ilçeden geçen yıl gerçekleşen yaş üzüm ihracatının önceki yıla oranla yüzde 29 arttığını ve yaklaşık 280 milyon dolar gelir sağlandığını söyledi

Alaşehir Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Tarık Memiş, Alaşehir Gümrük Müdürlüğü'nden geçen yılki ihracat rakamlarını açıkladı. 2014 yılında ilçeden 20 bin 110 TIR'ın ihracat için çıkış yaptığını kaydeden Memiş, başta ilçenin dünyaca ünlü Sultaniye üzümü olmak üzere kiraz, nar gibi çeşitli tarım ürünleri ihraç edildiğini kaydetti.

DHA'dan Nurettin Doğan'ın ahberine göre; İlçe Tarım Müdürü Memiş; 2013'te 178 bin ton olan yaş üzüm ihracatının 2014'te 250 bin ton olarak gerçekleştiğini ve yüzde 29'luk bir artışın olduğunu söyledi.

RUSYA İHRACATTA 1'İNCİ SIRADA

Sofalık üzüm ihracatına dikkati çeken Memiş, şöyle dedi:

İlçemizden ihraç edilen tarım ürünleri içinde ilk sırayı yine geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi 250 bin tonla sofralık üzüm alırken, 30 bin tonla nar ve 16 bin ton ile kuru üzüm takip etmektedir. Çeşitli kalemlerdeki tarım ürünleriyle birlikte ilçeden toplam 385 bin ton ihracat gerçekleşmiştir dedi. En çok ihracatın Rusya ile yapıldığını belirten Memiş, Son yıllarda hepinizin bildiği gibi tarımsal ürünlerin ihracatında Rusya, ön plana çıktı. Bu bağlamda geçtiğimiz yıl Alaşehir Gümrüğü'nden genel toplamda Rusya'ya 231 bin ton ürün gitti. Rusya'yı 153 bin ton ile Avrupa Birliği ülkeleri takip etti.

EĞİTİMİN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKTİ

Sivil toplum örgütleri, firmalar ve zirai kurumlar tarafından düzenlenen seminerlerle üreticilerin eğitildiğini söyleyen Akşehir Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Tarık Memiş, şöyle devam etti:

Ürününü nasıl yetiştireceğini, hangi zamanda hangi ilacı kullanacağını, hasat zamanını, kalıntı sorunlarını seminerlerde öğrenebiliyor. Üreteceği ürünü yaş ya da kuru üretim yapacağına karar verebiliyor. Eğitimlerden geçen üreticilerimiz atalarından, babalarından kalma tarım uygulamaları yerine teknolojik ve alıcıların istekleri doğrultusunda, sağlıklı kaliteli ve güvenli ürün yetiştirebiliyorlar. Bunun sonucu ihracatta geçmiş yıllardaki olumsuzluklar yaşanmıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!