Tarım sektöründe stratejik plan

Güncelleme Tarihi:

Tarım sektöründe stratejik plan
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2013 10:40

Eker, çevre dostu tekniklerin uygulanmasına teşvik edileceğini bildirdi

Haberin Devamı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, tarımsal üretimde çevre dostu tekniklerin uygulanmasının teşvik edileceğini bildirdi.

Eker, 2013-2017 Stratejik Planı, tarımın makro göstergeleri ve 2023 tarım vizyonu ile ilgili düzenlediği basın toplantısında, 21. yüzyılda ülkelerin enerji, gıda ve su olmak üzere 3 temel mücadele alanı bulunduğunu, bu nedenle gıda ve tarım stratejisinin çok önemli olduğunu söyledi.

Dünyada 1,3 milyar ton gıda israf edilirken, 1 milyara yakın insanın da açlıkla mücadele ettiğini hatırlatan Eker, tarımsal ham maddelerin biyoyakıtta kullanılmasının açlıkla mücadele eden insanların sorunlarının derinleştirdiğini dile getirdi. Eker, sadece üretmenin yetmediğini, aynı zamanda gıdanın ulaşılabilir olmasının sağlanması gerektiğinin altını çizdi.

SON 18 YILLIK ENFLASYON RAKAMLARI İÇİN TIKLAYIN...

Geçen yıl Türkiye`nin yüzde 2,2 büyüdüğünü hatırlatan Eker, 2012`de tarım sektörünün ise yüzde 3,5 büyüme sağladığını belirtti. Türkiye`nin geçen yıl 188 ülkeye 1663 çeşit tarım ürünü ihraç ettiğini ifade eden Eker, tarım alanında dünyada 7, Avrupa`da 1. sıraya yükseldiğini söyledi.

2013-2017 Stratejik Planı

Eker, 2013-2017 Stratejik Planı için paydaşlarla 4 binin üzerinde anket yapıldığını ve her bir alana ait çözüm önerilerinin geliştirildiğini kaydetti. Çalıştaylar sonucunda 5 stratejik alan, 6 stratejik amaç, 17 stratejik hedef ve 143 performans göstergesi belirlendiğini ifade eden Eker, belirlenen stratejik alanların, tarımsal üretim arz güvenliği, gıda güvenliği, bitki sağlığı, hayvan sağlığı ve refahı, tarımsal altyapı ve kırsal kalkınma ile kurumsal kapasiteden oluştuğunu söyledi.

Üretim kaynaklarının korunmasının önemine işaret eden Eker, vahşi sulamanın tarım arazilerine verdiği zarara dikkati çekti. Eker, Suriye sınırına yakın topraklarda çıkarılan yer altı sularının vahşi şekilde topraklara salınması sonucu sulama artığı bölümünün bir nehre dönüşerek sınırı terk ettiğini ifade ederek, Komşumuz Suriye, bu suyla yüz binlerce dönüm araziyi bedava bir şekilde suluyor. Tüm bunlar suyun yanlış kullanılması, tarım teknikleri ve tabiatın dengesinin muhafaza edilmemesinden kaynaklanan problemlerdir diye konuştu.

Eker, tarımsal ve sosyal altyapı hizmetlerini geliştirmeyi, kırsal kalkınma ve refahı sağlayarak kırsal alanların cazibesini artırmayı amaçladıklarını dile getirdi. Mehdi Eker, bu planın özellikle tarımın şehir ile üretici arasındaki bağı kuran sorunları birlikte çözen çatı bir sektör olmasının yolunu açtığını ifade etti.

Önceden, tarım sektöründe sadece üretici odaklı, köyde yaşayan insana yönünü çevirmiş, tüketici, sanayici boyutuyla çok fazla ilgilenmeyen bir kurumsal yapı olduğunu belirten Eker, toplumun tamamını içinde barındıran ilişkileri koordine eden bir kurumsal çatı oluşturmak istediklerini bildirdi.

Stratejik Planın Ana Başlıkları Piyasa düzenleme mekanizmalarını oluşturma çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Eker, tarım ürünlerinde fiyat dalgalanmalarının olumsuz etkilerinin ortadan kaldırılması, ham madde arzı ile çiftçi gelirlerinde istikrarın sağlanması amacıyla özellikle et ve süt başta olmak üzere piyasa düzenleme mekanizmalarını oluşturduklarını söyledi.

Eker, stratejik planda yer alan bazı konu başlıklarını şöyle sıraladı:

Üretimin iyi olduğu dönemlerde ürünlerde pazarlama imkanları geliştirilecek. Geleneksel ürünlerin katma değerleri yüksek ürünler haline getirilmesinin teşvik edilmesi ile markalaşma ve coğrafi işaret çalışmalarına öncelik verilecek. Bugüne kadar tamamlanan 4 bin tarımsal sanayi tesisi sayısı 2015 yılına kadar 6 bine çıkarılacak. KOBİ`ler güçlendirilecek. Organize tarım ve hayvancılık bölgeleri kuruyoruz. Termal su kaynaklarının bulunduğu yerlerde sera bölgelerinin kurulması stratejik planımız içinde yer alıyor. Hayvansal üretimde arz dengesi sağlanacak. Yüksek verimli etçi ve sütçü ırklar oluşturulacak. Küçükbaş hayvancılığa geçiş hızlandırılacak. Etçi ırklardan et, sütçü ırklardan süt elde edilmesi stratejisi uygulanacak. Yem ihtiyacının karşılanması için çalışmalar yapılacak. Meraların ıslahına ilişkin çalışmalara hız verilecek. Çevre dostu tekniklerin uygulanması teşvik edilecek. Arazi toplulaştırması, tarla içi geliştirme hizmetleri ve diğer projelerin uygulanmasıyla arazi parçalılığı giderilerek işletmeler büyütülecek.

Daha önce dünyanın 3. kuraklık merkezini kurduklarını ve kuraklığa dayanıklı tohumlar geliştirdiklerini anlatan Eker, stratejik plan çerçevesinde soğuğa karşı test merkezi kurmayı hedeflediklerini bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!