Güncelleme Tarihi:
Kayseri Ticaret Borsasında ayçekirdeği, kabak çekirdeği ekim çalışması kapsamında çiftçi, sanayici ve akademisyenlerin katıldığı "Tohum Islahı Çalışmaları" toplantısı gerçekleştirildi. Toplantının açılış konuşmasını yapan KTB Başkanı Recep Bağlamış, biyolojik çeşitlilik bakımından Türkiye'nin zengin bir alana sahip olduğunu ve bu alanın geliştirilmesi kapsamında çalışmaların hızlandırılması gerektiğini söyledi.
AA’nın haberine göre; Kayseri'nin tarım arazisi bakımından Türkiye'de 6. sırada yer aldığını belirten Bağlamış, hububat üretimi konusunda kentin önemli bir yere sahip olduğunu ifade etti.
Erciyes Üniversitesi Seyrani Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Arslan ise tarımı önemli derecede etkileyen sorunlar arasında ilaçlama, hastalık, böcek gibi sorunların yer aldığını vurguladı.
Arslan, ayçiçeğinde son zamanlarda sıkıntı yaşandığını aktararak, "Ayçiçeğinde daha çok yağlık çeşitlere ağırlık verdik. Ekim alanları bakımından yağlık çeşitler daha fazla alanlarda ekiliyor. Biz yılda yaklaşık 1,6 milyon ton yağ tüketiriz. Bunun yarıdan fazlasını ithal ederiz. Bu ham yağ işlenir ve kullanılır." diye konuştu.
"KAYSERİ TARIMDA SÖZ SAHİBİ OLAN BİR ŞEHİR"
Kayseri Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin de tarımın sorunlarını çözmeden ekonominin sorunlarının çözülmeyeceğini söyledi.
Türkiye'nin tohum üretiminde dünyadaki en iyi ülkeler arasında hızla ilerlediğini vurgulayan Şahin, "Kayseri, her ne kadar sanayi şehri olarak bilinse de tarımda söz sahibi olan bir şehir. Kayseri, kabak çekirdeği üretiminin yüzde 40'ını karşılıyor ve Türkiye'de birinci sırada. Ayçiçeği üretiminde ikinci sırada. Şeker pancarında beşinci sırada. Patateste 4'üncü, arpada ise 6'ncı sırada." dedi.
Toplantıda uzmanlar, çiftçi ve sanayicilere tohum ıslahıyla ilgili bilgi verdi.
BU VİDEO İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR