İşinizde başarılı olmanız için nelere dikkat etmelisiniz?

Güncelleme Tarihi:

İşinizde başarılı olmanız için nelere dikkat etmelisiniz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 2014 14:32

Başarılı bir iş kurduğunuzu anlamak için neye ihtiyaç duyarsınız

Haberin Devamı



Başarılı bir şirket kurmak için iyi bir fikirden çok daha fazlası gerekir. Fikrin yanında doğru teknolojiye, çözdüğünüz problemi anlamaya, girdiğiniz sektör hakkında bilgili olmaya ve vizyonunuzu gerçekleştirebilecek güvenilir bir takımınızın olmasına ihtiyacınız vardır.

Hızla şirket kuran birçok girişimci, yalnızca birkaç ay sonra sürdürülebilir bir iş modelinin olmadığını, girdiği sektörde yeterli kaynağının olmadığını ya da pazar büyüklüğünü fazla abarttığını fark etmektedir. etohum.com'un haberine göre; bu şirketlerin çoğu daha ilk satışını yapamadan işi bırakır.

Diyelim ki iyi bir fikriniz, bu fikri gerçekleştirecek ekibiniz ve büyük bir iş ortaya koyacak motivasyonunuz var. İlk bakışta başarılı bir iş kurduğunuzu anlamak için neye ihtiyaç duyarsınız?

1. Parayı almak istiyorsanız önce istemelisiniz

Harika bir sunum yaptınız, övgü dolu sözler duydunuz fakat sonuç alamadınız. Gerçek şu ki yatırımcı ertesi gün yataktan kalktığında ilk iş olarak size bir çek yazmayacak. Bir yatırımcıya sunum yaparken spotları onun üzerine tutmalısınız. Eğer yatırımcınıza baskı yapmazsanız e-postanız gelen kutusunda beklemeye devam edecektir.

2. “Evet” kelimesinin dışındaki her kelime “Hayır” anlamına gelir

Eğer bir kaynak, para ya da iş ortağı arıyorsanız “Evet” kelimesini duymadan umuda kapılmamalısınız. Başlangıçta bu durumu kabullenmek zordur, özellikle de siz heyecan verici adımlar atarken. Fakat durumu bir kez kabullendiğinizde işler daha hızlı ve kararlı ilerleyecektir.

3. Başarı ve yatırım için ihtiyacınız olan iki şey doğru takım ve doğru fırsattır

Fark ettiyseniz başarının sırrı havalı bir uygulama geliştirmek değildir. Pazarın hazır olduğu güzel bir ürün geliştirmek bundan daha fazlasına ihtiyaç duyar.

4. Bir yatırımcı size “Hayır” diyorsa ve “Sorun takımla ilgili değil” diyerek cümlesini bitiriyorsa %99 ihtimalle problem takımdır.

Yatırım alamadığınızda bunun muhtemelen ürünle ya da uygulama ile ilgili olduğunu düşüneceksiniz. Fakat gerçek şu ki yatırımcı takımınızın bu işin altından kalkabileceğine inanmıyor ve nazik olmak için sorunun takımınızda olmadığını söylüyor. Eğer hayır kelimesini duymaya devam ederseniz en kısa sürede takımınızı yeniden şekillendirmelisiniz, aksi takdirde başarılı olamayacaksınız.

5. Pivot etmekten değil pivotun kendisinden korkun.

Girişimcilik bir eğitim sürecidir. Neyin işe yarayıp, neyin yaramayacağını ve gerçek fırsatların nerelerde olduğunu bu süreç boyunca öğreneceksiniz. Hatta bazen tamamen farklı bir yöne gitmeniz gerekecek. Pivot etmek size pek çok fırsat sunabilir fakat asla önceki problemlerinizin tamamını çözmeyecektir. Pivot etmek zorlu bir iştir, hazırlıklı olmalısınız.

6. Dokümanlar para getirmez

Gelecek tahminleri ile ilgili kesin olan bir gerçek var ki çoğu zaman bu tahminler tutmamaktadır. Gerçeklerle ne kadar erken yüzleşirseniz üstesinden gelmesi o kadar kolay olacaktır. İşin nasıl ilerlediğine odaklanın, dokümanların size ne söylediğine değil…

7. Probleminizi çözmesi için başka birini işe alma tuzağından kaçının

Şirketinizin erken dönemlerinde uygulama geliştirme, pazarlama, yatırım alma, işe alım, kahve gönderme gibi aklınıza gelebilecek herhangi bir iş için size yardımcı olmaktan mutluluk duyacak yükleniciler ve iş ortakları tarafından çevrilmiş olacaksınız. Zamanınızı boşa harcamayın. Bu kişiler çoğunlukla hayal kırıklığı yaratacak sonuçlar için değerli para kaynaklarınızı tüketecektir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!