Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2000 00:00
Ortaasya girişimlerine Bişkek`teki 100 milyon dolarlık yatırımla start vererek
Atayurt topraklarına vefa borcunu ödeyen Yimpaş, inşaat için Türkiye`den götürdüğü işçilerin İslami kurallara göre yaşamalarını tercih ediyor
Cumhuriyet tarihinin başlangıcıyla birlikte devlet politikası olarak o günden bugüne ket konulan Turancılık düşüncesinin uzantısı olarak Ortaasya ülkeleriyle ilişkileri askıya alan Türkiye`nin, sermaye olarak bu ülkelere yönelimi gelişiyor. Türk kamuoyunda yeşil sermaye olarak nitelendirilen Yimpaş, Ortaasya ülkelerine olan girişimini realize etmeye hazırlanıyor.
Geçtiğimiz haftasonu Kırgısiztan`ın başkenti Bişkek`te alışveriş merkezi, hastane ve beş yıldızlı otel kompleksinin temelini atan Yimpaş, önümüzdeki yıl da Çankırı`daki Aytaş Et Entegre Tesisleri`nin bir benzerini Bişkek`te gerçekleştirecek. Yimpaş, bu girişimler için toplam 100 milyon
dolar harcayacak. Yaklaşık 15 ay sonra kompleksin açılacağını ifade eden Yimpaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Örnek, Et tesisinin yapımına kompleks tamamlandıktan sonra başlanacak diyor.
22 ülkede alışveriş merkezi, otel ve hastane kompleksi inşaatlarının devam ettiğini belirten Abdullah Örnek`e ek olarak Yönetim Kurulu üyesi Reşat Petek ise yakında Kazakistan`da da iki tane alışveriş merkezi kompleksi inşaa edeceklerini belirtiyor. Bizden Almatı, Çimkent, Astana ve Atrov`da kompleks kurmamamızı istiyorlar diyen Petek, bir ay önce Yimpaş-Kazakistan şirketinin kurulduğunu anlatıyor. Petek, 20-25 milyon dolara malolacak kompleksler için Çimkent`te 60 dönümlük arazi de bulundu bile diyor.
NAMAZ KILMAYANA İŞ YOK;
Kırgız Hükümeti, ülkenin doğalgaz ve petrol gibi stratejik yeraltı kaynaklarına sahip olmaması ve yabancı kredi kuruluşlarının bölgeye yeterli kredi vermemesi nedeniyle yatırımcılar için cazibeler yaratıyor. Cumhurbaşkanı Askar Akayev`in Yimpaş`ın temelini attığı kompleks için 60 bin metrekare, henüz proje çalışmaları devam eden entegre et tesisi içinse 2 milyon metrekare arazi tahsis ettiği ifade ediliyor. Kompleksin yapımı için 4 ay önce Türkiye`den getirilen 45 işçi, temel atma töreniyle birlikte inşaat çalışmalarının da hızlanacağını belirtiyorlar. Yakında işçi sayısının 600`e çıkacağını belirtilirken, Yimpaş`ın çalışan işçilere mukaddesatçı bir anlayışla yaklaştığı, örneğin namaz kılmayan işçilerin en geç iki ay içinde işten çıkmak zorunda kaldığını ifade ediyorlar. Yani Türkler`in Atayurdu Kırgızistan`da Yimpaş`ın yaptırdığı tesis inşaatlarında çalışabilmek için islami yaşam temel şart olarak koşuluyor.
AYLIK GELİR 10-20 DOLAR;
9 yıl önce Sovyetler Birliği`nden ayrılan ve bağımsızlığını ilan eden, bölgenin hayvancılık ve tarım merkezi Kırgızistan, şimdilik alışveriş merkezi, beş yıldızlı otel ve hastane kompleksi için gerekli olan refah düzeyine sahip değil. Çünkü yaklaşık 200 bin metrekarelik ülkenin, toplam nüfusu sadece 4.7 milyon ve ortalama gelir dizeyi 10-20 dolar arasında. Ancak et ve et ürünleri üretip, buradan ihraç etmek Yimpaş adına oldukça stratejik bir yatırım kararı olarak nitelendiriliyor. Yimpaş`ın gerçekleştireceği 5 yıldızlı otel 20 katlı olacak. Bir kral dairesi ve 59 suit odasının dışında 116 odası bulanacak olan otelin, yüzme havuzu ve sosyal tesisleri de bulunacak.
LENİN, YİMPAŞ VE ŞARKICI EMRAH;
Ortaasya`nın en liberal ülkesi Kırgızistan`ın bir özelliği daha var. Sovyetler Birliği`nden ayrılan ülkeler arasında Lenin heykelini kaldırmayan tek ülke... Bişkek`te Tarih Müzesi önünde bulunan heykel, geniş alana yönelerek elini kaldırmış Kırgız halkını selamlıyor hâlâ... Ancak bu heykel ve bu alan geçtiğimiz haftasonu ilginç bir konsere tanıklık etti. Yimpaş, 60 milyar harcadığı gece için Emrah`a 25 milyar lira verdi. Gecenin finalinde ise Atayurt`taki Kırgızlar`a bir anlamda Anayurt`tan gelen Yimpaş`ın gücünü tescilleyen 25 dakikalık havaifişek gösteri yapıldı.
KURULAN 800 TÜRK ŞİRKETİNİN ÇOĞU PARAVAN ÇIKTI;
Türkiye`ye bakliyat ihraç eden İnimex A.Ş. sahibi Mesut Arda, Kırgızistan`a 5 yıl önce gelmiş. Arda, Burayı basamak yapıp Çin`e yönelmek istiyoruz diyor. 6 yıldır Kırgızistan`da olan Birlik Gıda`nın sahibi Adnan Yıldız, Ambalaj konusunda büyük eksiklikler var. Yakında bir tesis kuracağız diyor.Mehmet Ali Tunç ise, ülkenin yıldızının parlayacağını belirterek, kömür ve
altın yataklarıyla elektrik üretimine dikkat çekti. Su kaynakları ve dağ turizmi de cabası...
1997`den bugüne Kırgızistan`da Türk şirketlerini görmek mümkün. Manas Havaalanı`nın rekonstrüksiyonunu yapan Garant-Koza`nın dışında Bişkek-Oş karayolunu yapan Entes`in projeleri en önemlileri...Son 3 yılda Türkler 800 şirket kurmuş ancak çoğunun paravan şirket oldukları ortaya çıkmış. Türk girişimciler yoğunlukla ticaret yapıyor Büyükler arasında ise Beta ve Çelebi Şirketler Grupları, Aksa Jeneratör, İstikbal, Demir-Kırgyz İnt. Bank sayılabilir. (YENİ BİNYIL)