Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2000 00:00
Gıda ve temizlik sektöründe tam 120 kalem ürün... 78 milyon
dolar ciro... Yeni yatırımlarıyla Tibet`i bundan sonra herkes tanıyacak. Bazı şirketler uzun ve başarılı geçmişlerine rağmen kamuoyunda pek tanınmazlar. Tibet`de bu şirketlereden biri. 1945 yılında İsmet inönü onayıyla kurulan Tibet, gerçekleştridiği ilkelere rağmen bu güne kadar reklama fazla önemvermediği için geniş kitlelerce tanınma olanağını yakalayamadı. Buna karşın şirketin Camsil, Kenton ve Ernet gibi pazarda lider olan ürünleri hepimizin evinde kullandığımız markalar olarak kaldı. Şimdi aynı Tibet, sanki geçmiş yılların acısını çıkarırmışcasına hem kendisini kamuoyuna daha iyi tanıtmak hem de Türkiye`nin en büyük şirketlerinden biri olabilmek için , birbiri ardına büyük projelerin altına imza atmaya başladı. Kısa bir süre önce yaşınılan 63 bin metrekarelik kapalı alana sahip dev fabrika, yeni gerçekleştirilecek yeni yatırımlar girilecek yeni sahalar çıkarılacak yakında başlayacak reklam kampanyası bu projelerin sadece birkaçı.. Tibet`İ Türkiye`nin en büyük sanayi kuruluşlarından biri yapacak tüm bu projeleri Tibet Şirketler Gurubu`nun Genel Müdürü Faruk Yıldız`la konuştuk.
BÜNYESİNDE 6 ŞİRKET VAR;
1945 yılında Tibet Türk A.Ş. adıyla kurulan şirketin , bünyesinde bugün 6 farklı şirket bulunuyor. Örbeğin Tibet İthalat ve İhracat Kozmetik Şirketi Camsil, Miscam, Ernet, Salon, Deonet, Tibtrap ve Obje gibi kendi markalarıyla temizlik ve kozmetik alanında 120 kalem ürününün üretimini gerçekleştiriyor. Tibet, bu ürünlerde yüzde 15 ile 50 arasında değişen pazar paylarına sahip durumda. Grubun bir diğer lokomotifŞirketi Hayat Gısa A.Ş. ise Kenton markasıyla hamur katkı maddeleri içeçek tozları ve baharat alanında üretimler gerçekleştiriyor. Tibet`in en çok bilinen markası olan Kenton, alanında halen en çok satılan marka konumunda. Aynı şirket benzer ürünleri
Altın markası altında üretiyor. Fakat bu ürünler iç piyasa değil, grubun bir diğer şirketi olan Tibet Dış Ticaret A.Ş. vasıtasıyla Ortadoğu, Türk Cumhuriyetleri ve Balkan ülkelerine ihraç ediliyor. Altın markası şu an özellikle Türkmenistan, Kazakistan ve Kırgızistan bölgesinde büyük ilgi görüyor. Tibet Dış Ticaret`in bir diğer faaliyet alanı ise pompalı mal üretimi temin etmek.
Sıvı sabun ve cam sil üzerindeki pompalar bu alanda faaliyet gösteren üreticilerin yüzde 90`ına bu şirket kanalıyla Amerika`da ithal edilip satılıyor. Grup bünyesinde faaliyet gösteren Tibet endüstriyel Ürünler A.Ş. ise grubun kimya ve gıda alanlarındaki endüstriyel ve kurumsal alanlara yönelik ürünlerinin dağıtımını gerçekleştiriyor. Yani hastane, restoran, fabrika, okuli otel gibi işletmelere özel olarak üretilmiş büyük ambalajlı ürünlerin pazarlanmasını bu şirket gerçekleştiriyor.
Şirket ayrıca Migros, Bim, Carrefour başta olmak üzere bir çok perakendeciye kendi markaları altında fason üretimide yapıyor. Fason üretiminde şu anda Cam Sil ve Sıvı sabunun büyük bir ağırlığı bulunsa da, şirket yakında şampuan başta olmak üzere yeni fason malların üretimine başlayacak. Grubun bir diğer şirketi olan Set Makina sanayi ise Set markası ile yatay ve dikey dolum makinaları, şişirme, enjeksiyon, paketleme ve ambalaj makineleri üretiyor. Daha önce kullanacağı makineleri de kendisi üretmeye başladı. Hatta sadece üretmekle de kalmadı piyasadaki bir çok rakibine bu makineleri sattığı gibi daha önce ithal ettiği bu makineleri Almanya, Dubai, Arabistan`a ihraç etti. Tibet bünyesinde faaliyet gösteren son şirket ise grubun gıda ve kimya alanlarındaki ürünlerinin tüm Türkiye`ye dağıtımını gerçekleştiren Tibet Dağıtım A.Ş. şirketin 7 bölge müdürlüğü , 58 tane üzerinde bayisi bulunuyor.
CİRO HEDEFİ 78 MİLYON DOLAR;
Bu yıl 78 milyon dolar ciro gerçekleştirmeyi hedefleyen Tibet`İn az önce de belirttiğimiz gibi Türkiye`nin en büyük kuruluşlarından bir haline gelebilmek için bir çok projesi bulunuyor. Tibet`in kısa vadeli en önemli projesi yabancı işletmelerle işbirliği yapıp daha da büyümek bu konuyla ilgili çeşitli şirketlerle görüşmelerin devam ettiğini belirten Yıldız, yapacakları işbirliğinin bir sermaye ortaklığı olmayacağını üstüne basarak vurguluyor. Tibet`in bu konuda düşündüğü ise daha çok Türkiye`ye gelmek isteyen yabancı şirketlerin kendi fabrikasında üretim gerçekleştirmesini sağlamak yada ünlü markaların isim haklarını satın alarak tek başına üretim gerçekleştirmek. Bu konuyla ilgili şuan ciddi bir gelişme ise temizlik alanında Türkiye`de faaliyet göstermek isteyen ünlü bir italyan firmasıyla olan temas.
Kısa vadede gerçekleştirilecek bir diğer önemli yatırım projesi ise İzmir Çiğli Organize Sanayi Bölgesinde kendi mülkü olan 5 bin metrekare kapalı alana sahip deponun önümüzdeki yıl içerisinde yapılacak yatırımlarla üretim tesisi haline dönüştürülmesi. Gelelim Tibet`in orta vadeli hedeflerine, Şirketin 63 bin metrekarelik üretim tesisinin şu an yaklaşık 18 bini yeni yatırımlar gerçekleştirmeye müsait durumda, yani boş... Şirketbu boş kapasiteyi Türkiye`nin ihtiyacı olan geleceği olan ürünlere makine yatırımları yaparak kapatmayı planlıyor. Faruk Yıldız, bu konuda fazla ayrıntı vermiyor, fakat sadece bu ürünlerin arasında pişirilmiş hazır kek ve tatlıların da bulunacağını belirtmekle yetiniyor. Tibet`in 63 bin metrekarelik üretim tesisi hemen hemen tam entegre durumda. Şirket kısa bir süre önce gerçekleştirdiği pet plastik yatırımlarıyla ürünlerini koyduğu pet şişeleri de kendisi üretmeye başladı. Tibet`in şimdiki hedefi ise tesisinde koli, kutu ve etkiket üzerine üretim bantları kurmak. Böylelikle de dışarıdan hiçbir ürün almadan a,dan z,ye kendi bünyesinde imal edilmesi amaçlanıyor. (PARA)