Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2001 00:00
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, yerli üretimin olumsuz etkilenmesini önlemek amacıyla, tarım ve gıda ürünleri ithalatında uygulanacak politikayı belirledi.
Edinilen bilgiye göre, tarım ve gıda ürünleri ithalatının yerli üretimi ve üreticiyi olumsuz etkilemesini önlemek amacıyla, öncelikle belli başlı tarım ürünleri için üretim ve ithalat miktarı incelemesi yapıldı. Eğer bir üründe ithalat yapılıyorsa, üretim açığı varsa, ithalatın üretim dışı dönemlerde yapılmasını sağlayacak tedbirler üzerinde duruldu.
Buna göre, ithalatı yapılan ürünlerin üretim sezonu dışında ithalatını sağlamak amacıyla, kontrol belgeleri, üretim sezonu başlangıcına kadar geçerli olacak şekilde süreli olarak veriliyor. Söz gelimi, fasülye ağustos başı-eylül sonu döneminde hasat edildiği için, kontrol belgelerine ``1 Ağustos`a kadar geçerlidir`` damgası vurulması yoluna gidiliyor. Birçok tarım ürününde kontrol belgelerine süre kısıtlaması konmasa da, hasat sezonunda kontrol belgesi düzenlenmemesi veya belge verilmesinin yavaşlatılması yoluna gidilebiliyor. Örneğin, 1 Mayıs-1 Ağustos arasında armut, erik, kayısı, kiraz, çilek ithalatı için düzenlenen kontrol belgeleri geçerli olmayacak. Düzenlenen kontrol belgeleri ile 1 Mayıs-1 Kasım döneminde biber, domates, hıyar ithal etmek mümkün olmayacak.
Bazı tarım ürünlerinde de, kontrol belgelerinde miktar kısıtlamasına gidiliyor. Söz gelimi muzda bir defada bin tonluk, elmada 50 tonluk, cevizde 15 tonluk ithalat için kontrol belgesi veriliyor. İthalatçı bu kontrol belgesi kapsamındaki ithalatı gerçekleştirdikten sonra yeni ithalat için başvurabiliyor. Türkiye`de yoğun olarak üretilen sebze-meyvelerin ithalatı için ise yurtiçinde işlenip tekrar ihrac edilmesini sağlamak üzere dahilde işleme rejimi kapsamında veya serbest ticaret anlaşmaları kapsamında açılan tarife kontenjanı çerçevesinde kontrol belgesi veriliyor. Hayvan hastalıkları ve yerli üreticnin korunması amacıyla et ve et ürünleri ithalatı için kontrol belgesi düzenlenmezken, sadece ihracat amaçlı üretimde kullanılması amacıyla dahilde işleme rejimi veya tarife kontenjanı kapsamında süt tozu ve tereyağı ithalatı için belge düzenleniyor.