Güncelleme Tarihi:
Esnaf ve mikro işletmelere daha fazla kaynak aktarmak amacıyla, bilançosundaki KOBİ kredilerini teminat göstererek Eylül 2011’de ilk varlık teminatlı menkul kıymet ihracını gerçekleştiren Şekerbank, bu yolla bugüne kadar 1 milyar 138 milyon TL’lik kaynak sağladı.
Şekerbank Genel Müdür Yardımcısı Halit Yıldız, bankanın verdiği esnaf ve KOBİ kredilerinden oluşan havuzu teminat göstererek yaptıkları ihraçlarda, vadenin 5 yıla kadar uzadığını belirterek, “Biz de bu uzayan vadeyi, esnaf ve mikro işletmelere verdiğimiz kredilere yansıtıyoruz. Böylece uluslararası yatırımcıların ilgi gösterdiği bu ihraçlar sonucunda elde ettiğimiz kaynağı, 5 yıla varan vadelerle Anadolu’daki esnafımıza kullandırıyoruz” dedi.
Sürdürülebilir kaynak
Türkiye’de bu yolla borçlanmayı ilk gerçekleştiren kuruluşlardan biri olduklarını söyleyen Yıldız, şu anda Şekerbank’ın esnaf ve mikro işletmeler kredi büyüklüğünün 3.2 milyar TL’ye ulaştığını belirtti. Bu kredi büyüklüğünü de yine ihraca konu olan kredi havuzuna dahil ettiklerini kaydeden Yıldız, şöyle konuştu:
“Bankacılık sektöründe son yıllarda artan alternatif kaynak arayışı kapsamında, varlık teminatlı menkul kıymet ihracı modeli önemli enstrüman oldu. Biz de bu modelle havuzda biriken kredileri teminat olarak göstermeye devam edeceğiz. Böylece uluslararası finans kuruluşlarıyla Anadolu’nun KOBİ’leri arasında sürdürülebilir bir finansman köprüsü kuruyoruz.”
4 yılda 4’e katladı
Yıldız Türkiye genelinde toplam 1.5 milyonu aşkın esnaf ve sanatkâr bulunduğuna ve bu esnaf ve sanatkârların işletmekte olduğu toplam işyeri sayısının 1,6 milyon civarında olduğuna dikkat çekti. dunya.com muhabiri Jülide Yiğittürk Gürdamar`ın haberine göre; Yıldız şöyle devam etti: “Sektörümüzde son 4 yılda esnaf ve işletme müşteri adedi yüzde 48 artarken aynı dönemde Şekerbank’ın bu segmentlerdeki müşteri sayısı yüzde 91 arttı. 2013’te ise, toplam esnaf ve mikro işletme kredilerinde yüzde 35 büyüme sağlanırken, bu oran Şekerbank’ta yüzde 42 oldu. Şekerbank’ın işletme bankacılığındaki son 4 yıllık büyüme oranı yüzde 276, yani son 4 yılda esnaf ve işletme kredilerimizi yaklaşık 4’e katladık.”
Kartlar ‘Üreten Kart’ta birleşti
Şekerbank, esnaf ve mikro işletmelere yönelik olarak 1.5 yılda geliştirdiği yeni ürünü ile, kredi kartı ve banka kartını ‘Üreten Kart’ ismiyle tek bir kartta birleştirdi. Halit Yıldız, esnaf ve işletmelerin ihtiyaçlarını göz önüne alarak geliştirdikleri bu yeni kartın özelliklerini şöyle anlattı:
“Esnaf ve işletme sahiplerinin iş yoğunluğu ve az sayıda personel nedeniyle şubeye gitmeyi çok tercih etmiyorlar. O nedenle ‘Üreten Kart’ı tasarlarken, esnafımızın tüm şirket harcamalarını yaparken aynı zamanda şubeye gitmeden ATM’den kredi başvurusu yapıp, kredi tutarını da ATM’den çekebilmelerini sağladık. Yine Üreten Kart ile esnafımız ATM’den işletme hesabına para yatırabiliyor ve aynı gün içinde tek defada 5 bin TL’ye kadar para çekebiliyor. Yaptığı harcamaları da ister vadesiz hesabından isterse de kredi kartı limitinden ödeyebiliyor. Tüm bankacılık faaliyetlerini tek bir ekstre üzerinden görebiliyor. Ayrıca ATM’ler üzerinden teminat mektupları ve çek karnelerine ilişkin kullanım bilgilerine de erişebiliyorlar.”
22 bin esnafı bankayla tanıştırdı
Şekerbank’ın ‘Anadolu Bankacılığı’ misyonu doğrultusunda, esnaf ve işletmelerin iş hacmi artsın diye sosyal platformlar oluştuklarını söyleyen Halit Yıldız, şunları kaydetti: “Kapımız Esnafa Açık platformu ile dev markaları esnaf için bir araya getirdik. Her ayın 15’i ‘Esnaf Günü’ konusunda bilinirliği artırmak için yalnızca il il değil, köy köy Anadolu’yu gezdik, yıl boyunca iletişim çalışmaları yürüttük. Projemizi uygulamaya başladığımız 15 Şubat 2013 tarihinden bu yana geçen sürede Türkiye genelinde 405 esnaf odası ile Kapımız Esnafa Açık protokolü imzaladık. Bu çalışmalar sonucunda ülke çapında yaklaşık 220 bin esnafa ulaştık. Geçen hafta sonu bu alanda faaliyet gösteren 1100 kişilik ekibimiz 5bin 500’ü aşkın esnafı ziyaret etti. Tüm bu çalışmaların sonucunda, sadece ilk kez bankayla tanıştırdığımız esnaf sayısı 22 bini aştı.”