Güncelleme Tarihi:
Fikri olup sermayesi olmayan girişimciler için can suyu olacak yeni bir fon kuruluyor. Fona kamu da kaynak sağlayacak.
İş dünyası içinde kamunun da olacağı girişimciye destek fonu kurmak için harekete geçti. Aralarında Ali Sabancı`nın başkanlığını yürüttüğü TOBB Genç Girişimciler Kurulu, Aynur Bektaş`ın başkanı olduğu Kadın Girişimciler Kurulu ve girişimciliğin gelişmesine gönül veren iş dünyası temsilcileri, fikri olup sermayesi olmayan bu girişimciler için Fonların Fonu adı altında bir oluşumu Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan`la da paylaştı. Önceki akşam 14-20 Kasım`da yapılacak Girişimcilik Haftası`nın tanıtımı için Ali Sabancı Beylerbeyi`ndeki evinde sohbet toplantısı düzenledi. Türkiye`de tarifli girişimci sayısının toplam nüfusa oranının yüzde 6`dan son üç yılda yüzde 8`e çıktığını belirten Sabancı, Yüzde 2 için mi uğraştınız diyebilirsiniz. Ama heves oluşuyor gibi. Kamuda bu konuda gayret gösteriyor ve açıkça söylemek gerekirse bizden 1 adım öndeler dedi.
`BAKANLAR İŞİ BİLİYOR`
Kamuyla ortak bir hareket belirleme konusundaki fikirlerden bahseden Sabancı, Fonların Fonu adı altında bir oluşum başlattıklarını söyledi. Konu özetle; erken aşama girişim sermayesi olarak adlandırılan ve bu işe ilk başlayan, fikri olup parası olmayana can suyu verip onu iş planlarını doğru kurup yönetmelerinde yardımcı olunması fikri üzerine geliştiriliyor. Dünyada da erken aşamaya ilgi artıyor. Çok küçük sermayelerle iyi fikirlerin ortaya çıkmasına yardımcı olan bu sistemle ilgili olarak Sabancı ve beraberindeki heyet Ankara`da Ergün ve Babacan`la görüşmüş. Sabancı Açıkçası Ankara bu işte bizden önde. Sanayi Bakanı Ergün `Fonların Fonu`nun sunumunu anlatırken Silikon Vadisi örneğini verdiğimizde `6 ay önce oradaydım, bazı nüanslar var` diyecek kadar işi biliyordu dedi.
Kamu bir özel iki koyacak
`Fonların Fonu`nun detaylarını TOBB Genç Girişimciler Kurulu Üyesi ve aynı zamanda girişim sermayesi şirketi olan Turkven`in yönetici ortağı Göktekin Dinçerler anlattı: Fon, bu işi yapan yerli-yabancı 5-6 girişim fonuna iştirak edecek. Kamu 100-150 milyon dolar özel sektör bunun iki katını yani 300-450 milyon getirecek. Örneğin, kamunun ortak olma kararı aldığı A Fonu, bir girişimciye 3 milyon dolar yatırım yapmaya karar verdi. Kamu bir, özel 2 milyon dolar verecek. Bir fonun kurulması 1 yıl, parayı dağıtması ise 3-4 yılı buluyor.
Girişimcilik haftası 81 ilde
Önceki akşam yapılan sohbetin amacı bu yıl üçüncüsü kutlanacak Girişimcilik Haftası`ydı. Etkinliğin evsahipliğini Endeavor, TOBB Genç ve Kadın Girişimciler Kurulu yapıyor. 2009`daki ilk etkinlikler 6, geçen yıl 38 ilde yapılmış. Bu yıl 81 ilde de etkinlik var. 124 ülkede yapılan haftanın Türkiye ayağı İMKB`de gong çalma töreniyle başlayacak. Girişimcilik haftasında ilk kez forum yapılacak. 17 Kasım`daki forumun konuşmacısı Grameenphone adlı şirketin kurucusu Iqbal Quadir.