Bankalar KOBİ`lere kredi musluğunu açtı

Güncelleme Tarihi:

Bankalar KOBİ`lere kredi musluğunu açtı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2013 10:35

BDDK verilerine göre , yılın ilk 3 aylık döneminde toplam KOBİ kredileri , 214 milyar 581 milyon liraya yükseldi

Haberin Devamı

Bankacılık sektörünün KOBİ`lere kullandırdığı kredi yılın ilk çeyreğinde , bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 28 ,5 artarak toplam 214 milyar lirayı aştı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) verilerine göre , yılın ilk 3 aylık döneminde toplam KOBİ kredileri , 214 milyar 581 milyon liraya yükseldi. Toplam kredi miktarı 2012 sonu itibarıyla 198 milyar 414 milyon lira olarak gerçekleşmişti. Yılsonu göze alındığında KOBİ kredilerinin kullanım oranında yüzde 8 ,14 lük artış yaşandı.

Kredi miktarının yanı sıra müşteri sayısında da artış kaydedilen KOBİkredilerinde 2012 ilk çeyreğinde 2 milyon 56 bin 967 olan müşteri sayısı , 2013 ün aynı döneminde yüzde 18 lik büyümeyle 2 milyon 441 bin 522 oldu.

Kredilerdeki artış devam edecek

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Finansbank Perakende Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Erkin Aydın, Kasım 2012`de KOBİ tanımında yapılan değişikliği anımsatarak, daha büyük ölçekli işletmelerin de (yıllık mali bilançocu 25-40 milyon TL arası) tanıma dahil edildiğini, KOBİ kredilerindeki artışı yorumlarken bu tanım değişikliğinin göz önünde bulundurulması gerektiğine işaret etti.

Sözünü ettiği değişiklikle birlikte KOBİ kredilerinin yıllık bazda yüzde 28,6 ile en fazla artış gösteren kredi olarak öne çıktığına değinen Aydın, KOBİ`lerin finansmana erişiminde yaşanılan sıkıntıların bir çoğunun geride kaldığını aktardı.

Finansman imkanlarının artmasının ve düşen faiz oranlarının bu zamana kadar bankalarla henüz kredi çalışması yapmamış KOBİ`leri cesaretlendirdiğini dile getiren Aydın, banka müşterisi olan KOBİ`lerin yatırım planlarını hayata geçirmek üzere bir adım daha atmaya yöneldiklerini ifade etti.

Aydın, kredilerdeki artışın 2013 itibariyle devam etmesini beklediklerini dile getirerek, özellikle makro ekonomi seviyesindeki göstergelerin iyileşmesinin artışı tetikleyen etkenlerin başında geleceğini söyledi.

KREDİ FAİZ ORANLARINI KARŞILAŞTIRMAK İÇİN TIKLAYIN...

Finansbank olarak KOBİ Bankacılığında Türkiye`nin ilk 3 bankası arasına girmeyi ve şu anda 250 binden fazla olan aktif müşteri sayısını 500 binin üzerine taşımayı amaçladıklarını söyleyen Aydın, Önümüzdeki 3 yıl içinde KOBİ Bankacılığı kredi hacmimizi 2 kattan fazla büyütmeyi hedefliyoruz. Bu hedefimiz doğrultusunda koşarken de KOBİ`lerin ihtiyaçlarına en uygun çözümleri üretmek üzere sürekli çalışıyoruz dedi.

Banka olarak tüm KOBİ`lerin her tür finansal ihtiyacında yanında olmayı istediklerini vurgulayan Aydın, bu hedeften hareketle sadece sektöründe belirli bir yere gelmiş ve kendini kanıtlamış işletmeleri değil, sektöre yeni giriş yapan ve finansal kaynağa asıl ihtiyacı olan yeni girişimci KOBİ`leri desteklemenin temel önceliklerinden birisi olduğunu aktardı.

Son 3 yıldır Avrupa Yatırım Fonu garantörlüğünde teminat desteği sunduklarını ve bu desteği girişimci kredisi programı ile yüksek bir seviyeye çıkarttıklarına değinen Aydın, 2013`te de Avrupa Yatırım Fonu`nun Türkiye`deki ortaklarından biri olarak bu desteği vermeye devam edecekelerini bildirdi.

Kredi faizlerindeki düşüşün ve KOBİ tanımı değişikliliğinin iki önemli etken olarak öne çıktığını belirten Aydın, ortalama yıllık faiz oranının önceki yıl sonuna göre Nisan itibariyle 0,1 puan gerileyen ticari kredilerde en fazla kredi kullandırımının sektör genelinde imalat sanayi, toptan ve perakende ticaretle inşaat sektörlerinde yoğunlaştığını ifade etti.

Önümüzdeki dönemde, faiz indiriminin KOBİ`ler için uygun bir yatırım ortamı oluşturacağını ve KOBİ`lerin düşük faiz ortamından yararlanarak uzun vadeli yatırımlar yapmak için daha cesaretli davranacaklarını öngördüklerini açıklayan Aydın, Bu nedenle de biz, işini büyütmek ve yatırım yapmak isteyen KOBİ`lere 120 aya kadar uzayan vadelerle kredi vererek ülke ekonomisine ve KOBİ`lere destek olmaya devam ediyoruz dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!