Güncelleme Tarihi:
Sosyal medyada, bu konuda pekçok komplo teorisi ortaya atıldı, tartışıldı. Hürriyet, konuyu ana muhalefet partisi CHP'nin YSK'daki temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu'na sordu. hurriyet.com.tr'den Zeynep Gürcanlı'nın haberine göre; Yakupoğlu, 1 Kasım seçimlerinde neden oyların diğer seçimlere, özellikle de sadece 5 ay önce yapılan 7 Haziran seçimine göre daha hızlı sayıldığını maddeler halinde açıkladı:
SANDIKLAR DOĞUDA 16.00'DA, BATIDA 17.00'DE KAPANDI. 7 HAZİRAN'DA TÜM TÜRKİYE'DE AYNI SAATTE SANDIKLAR KAPANMIŞTI
PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...
- Seçim sonuçlarının çok hızlı gelmesinin en büyük gerekçelerinden biri, sandıkların doğu ve batı illerinde farklı saatlerde kapanması. 7 Haziran'da, mevsim nedeniyle gece ve gündüz saatlerinin birbirine hemen hemen eşit olması nedeniyle, tüm Türkiye'de sandıkların 17.00'de kapandığını hatırlatan Yakupoğlu, oysa 1 Kasım seçimlerinde gecenin gündüze göre daha uzun olması nedeniyle, doğu'da sandıkların 16.00'da, batıda ise 17.00'de kapandığını vurguladı. Yakupoğlu, "Batı'da 17.00'de sandıklar kapandığında, sandıkları 16.00'da kapatmış olan sandık kurulları sayımı pek çok yerde bitirmişti" diye konuştu.
7 HAZİRAN'DA SEÇİME 22 PARTİ KATILDI. 1 KASIM'DA BU SAYI 16'DA KALDI
- Yakupoğlu, oyların çabuk sayılmasının bir başka gerekçesini ise, 1 Kasım seçimlerine katılan siyasi parti sayısının, 7 Haziran'a göre daha az olması olarak açıkladı; "7 Haziran'da 22 siyasi parti seçimlere katılmıştı. Oysa bu rakam, 1 Kasım seçimlerinde 16 oldu. Bu da oyların sayımını da, sisteme girişini de hızlandırdı" dedi.
SEÇİMLERE KATILAN BAĞIMSIZ ADAY SAYISI 7 HAZİRAN'A GÖRE ÇOK AZDI
- Oyların hızlı sayılmasının bir başka gerekçesi ise, 1 Kasım seçimlerindeki bağımsız aday sayısının, 7 Haziran'a oranla çok az olması. 7 Haziran'da 161 bağımsız adayın seçim yarışına girdiğini hatırlatan Yakupoğlu, "Mesela İstanbul seçim bölgelerinde o kadar çok bağımsız ada vardı ki, oy pusulasında bağımsızlar için alt kısımda yer açmak zorunda kaldık. Oysa 1 Kasım seçimlerinde Ankara ve İstanbul'da seçim bölgelerinde sadece 2'şer bağımsız aday vardı. Sadece Urfa'da bağımsız aday sayısı 3 oldu. Bu da oy sayımını kolaylaştırdı" dedi.
PUSULADA BAĞIMSIZLAR PARTİLERİN ALTINDA DEĞİL, YANINDA YER ALDI. GEÇERSİZ OY TARTIŞMASI DAHA AZ YAŞANDI
- Yakupoğlu, bağımsız aday sayısının az olması nedeniyle oy pusulasında 7 Haziran'da, siyasi partilere ayrılan yerin altında yer alan bağımsızların, bu kez partilerle aynı sıraya yazılmalarının da, 1 Kasım seçimlerinin oy sayımını hızlandırdığına dikkat çekti. İstanbul'da 7 Haziran'da, siyasi partilere ayrılan kutucukların alt kısmında bağımsız adayların isim ve kutucuklarının yer alması nedeniyle , sandıklarda geçersiz oy tartışmalarının yoğun şekilde yaşandığına dikkat çeken Yakupoğlu, "bu sefer pusulada öne partiler, ardından bağımsızlar aynı sırada yer aldı. Bu nedenle geçersiz oy sayısı da düştü. Sandıklarda da sayım sırasında geçersiz oy tartışması pek yaşanmadı" dedi.
HEM YSK, HEM DE SİYASİ PARTİLER SEÇİM ALTYAPILARINI GÜÇLENDİRDİLER
- Her seçim sonunda siyasi partilerin bilişim uzmanları ile YSK'nın seçmen kütüğü ve bilişim uzmanlarının toplantı yaptıklarını, seçim bilişim sisteminde (SEÇSİS) aksaklıkları ya da yavaşlıkları ele aldıklarını söyleyen Yakupoğlu, "her seçim sonrasında sistem biraz daha iyi işler hale geliyor. Daha sağlıklı çalışıyor. Hem YSK, hem de siyasi partiler bilişim altyapılarını gözden geçirip, iyileştiriyorlar. Son dönemde yaptığımız üst üste seçimler de, altyapıların geliştirilmesine büyük katkı sağladı" dedi.
SANDIK BAŞLARINDA SORUN YAŞANMADI, KURULAMAYAN SANDIK KURULU OLMADI
- 1 Kasım'da sonuçların hızlı sayılmasının bir başka gerekçesini ise Yakupoğlu, Türkiye çapında sandık başında büyük sorunlar yaşanmaması olarak açıkladı. Yakupoğlu, "sandık başlarında sorun olmadı. Kurulamayan sandık kurulu olmadı. Bu nedenle de sayım işlemi çok hızlı gerçekleşti" dedi.