Güncelleme Tarihi:
Yüzeyinde kırmızı, kahverengi ve gri tonlar barındıran göktaşı, 38 x 28 x 15 santimetre boyutlarında. Mars’tan koparak yaklaşık 225 milyon kilometrelik bir yolculuğun ardından Dünya’ya ulaştığı tahmin ediliyor. Taşın tam olarak ne zaman Dünya’ya düştüğü bilinmese de, yapılan testlere göre bu olayın yakın geçmişte gerçekleştiği düşünülüyor.
Popsci haberine göre Sotheby’s, bu dev meteorun şu ana kadar Dünya’da bulunan Mars taşları arasında en büyüğü olduğunu, hatta bir sonraki en büyük parçadan yaklaşık yüzde 70 daha büyük olduğunu açıkladı. Ayrıca bu tek taşın, Dünya’daki tüm Mars materyalinin yaklaşık yüzde 7’sini oluşturduğu belirtildi.
UZAYDAN GELEN MİLYON DOLARLIK KAYA
Satışı gerçekleşen göktaşının, bilimsel adıyla “olivin-mikrogabroik şergottit” türünde olduğu belirtildi. Bu tip taşlar, Mars yüzeyindeki magmanın yavaş soğumasıyla oluşuyor. İçeriğinde olivin ve piroksen mineralleri bulunan kaya, daha önce İtalya Uzay Ajansı’nda sergilenmişti.
Sotheby’s Bilim ve Doğa Tarihi Başkan Yardımcısı Cassandra Hatton, taşın kimyasal bileşiminin Mars yüzeyinden elde edilen diğer örneklerle laboratuvar ortamında karşılaştırıldığını ve gezegene ait olduğunun kesinleştiğini söyledi.
“YERE DÜŞENLERİ TOPLAMAK EN İYİ ŞANSIMIZ”
Gezegen bilimci Ralph Harvey’e göre, Mars yüzeyinden fırlayan kaya parçalarının bir kısmı zamanla Dünya’nın yörüngesini kesiyor ve atmosfere girerek düşüyor. Harvey, “Bu örnekleri gezegen yüzeyinden almak teknoloji, bilim ve bütçe açısından çok zor. Yere düşenleri toplamak en iyi şansımız,” dedi.
Sotheby’s müzayedesinde bu taş dışında genç bir Ceratosaurus iskeleti ve Ay’a ait bir meteorit parçası da satışa sunuldu.