Güncelleme Tarihi:
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, AK Parti TBMM Grup Toplantısı öncesinde basın mensuplarının, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca sosyal medya platformu X'in yapay zeka uygulaması "Grok" programıyla ilgili başlattığı soruşturmaya ilişkin sorularını cevapladı.
Sosyal medya platformu X'in yapay zeka uygulaması "Grok" programının birçok kullanıcıya verdiği suç teşkil eden hakaret içerikli cevaplarına ilişkin Uraloğlu, şunları kaydetti:
"Yapay zeka bir yazılımdır. Siz ona ne yetki verirseniz, ne koridor çizerseniz o koridorda hareket eder. Elbette kendisini geliştiriyor ama bu bir yazılımdır sonuçta. Bununla önüne gelen insana, ısmarlatılan küfürlerin yapılması kabul edilemez. Konuyla ilgili bir engelleme değil ama içeriklerin çıkarılmasıyla ilgili alınmış kararlar var. Bunları bildirdik, bunların uygulanmasını istiyoruz."
Benzer durumların yaşanmaması için X'ten bir açıklama istendiğini vurgulayan Uraloğlu, "Yasaklama yok ama takip ediyoruz. Kusura bakmasınlar böyle devam ederse gerekirse de yasaklarız. Herkese ağza alınmayacak küfürler söylemek nasıl bir özgürlüktür. Bunu asla kabul etmiyoruz." ifadelerini kullandı.
50'den fazla içerik çıkarma kararının bugün itibarıyla X'e iletildiğini, taleplerin henüz karşılanmadığını ifade eden Uraloğlu, "Bugün görüşülecek ama sadece uygulaması değil, bugün uyguladı, sonra? Kendi ürününe sahip çıkacaksın, kusura bakma. Adımlar atılmazsa, gereken yapılır." şeklinde konuştu.
'YAPAY ZEKA İÇİN DÜZENLEME ŞART'
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, AK Parti TBMM grup toplantısı öncesi gazetecilerin sorularını cevapladı.
Sosyal medya platformu X’te kullanılan yapay zeka uygulaması Grok'un kullanıcılara verdiği cevaplara ilişkin Bakan Kacır, "Yapay zekanın regülasyona tabi tutulması şart. Aksi halde yapay zeka beslendiği veri setleri ve çalışma prensiplerini oluşturan algoritmalar belirsiz oldukça bu tip sorunları insanlık çok daha fazla görecek. Bu sadece Türkiye ile ilgili mesele de değil. Bütün dünyada konuşulan, tartışılan bir mesele. Ümit ediyorum ki küresel düzeyde bir uzlaşma sağlanır. Malumunuz yapay zeka geliştirme süreçlerinde şu anda kamuya karşı, topluma karşı sorumluluk taşıyan devlet müesseselerinden ya da üniversitelerden, akademilerden daha çok kar maksimizasyonu şirketler küresel piyasalarda öncü hale geldiler. Bu da onların kuralsız bir alanda daha fazla kazanç elde etme motivasyonuyla hareket etmesini beraberinde getirdi. Bunun çok farklı menfi sonuçlarını insanlık yaşıyor. Eğer küresel düzeyde insanlık ortak bir tedbir geliştirmezse maalesef çok sayıda olumlu netice doğurabilecek bir teknoloji olan yapay zekanın bu tür olumsuz sonuçlarına da şahit olmaya devam ederiz. Biz Türkiye olarak her daim insanlığın bu konuda ortak çerçeve geliştirmesi, etik, ahlaki bir zemin üzerinde yapay zekanın geliştirme süreçlerinin devam ettirilmesine yönelik küresel bir yaklaşımın ortaya çıkması için hem tavrımızı ortaya koyuyor hem de çaba gösteriyoruz" ifadelerini kullandı.
GROK'TAN AÇIKLAMA
Elon Musk’a ait yapay zekâ firması xAI’ın sohbet robotu Grok, dünkü paylaşımları ile tüm dünyanın gündemindeydi. Yapay zeka uygulaması, kendi X hesabında Türkiye saati ile gece 2’de uygunsuz postların silinmeye başlandığını duyurdu. Duyuruda şöyle denildi:
“Grok tarafından yapılan son paylaşımların farkındayız ve uygunsuz gönderileri kaldırmak için aktif olarak çalışıyoruz. İçerikten haberdar edildiğimizden beri, xAI nefret söylemini yasaklamak için harekete geçti. xAI yalnızca doğruyu arayan bir model yetiştiriyor ve X'teki milyonlarca kullanıcı sayesinde, bunun iyileştirilebileceği noktaları hızla tespit edip modeli güncelleyebiliyoruz.”