Güncelleme Tarihi:
Bakan Bayraktar, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları kapsamında Gabar Dağı'ndaki Şehit Esma Çevik-1 Nolu İlk Keşif Kuyusu'nda düzenlenen, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, farklı partilerden yaklaşık 40 milletvekilinin katıldığı programda yaptığı konuşmada, bugün gençlerle Türkiye'nin enerji bağımsızlığında en önemli projelerden Gabar'daki petrol üretim sahasında olduklarını söyledi.
Şehit Esma Çevik sahasının çok anlamlı olduğuna işaret eden Bayraktar, enerjide en önemli projelerden birinin Gabar'da gerçekleştirilen petrol arama ve üretimi projesi olduğunu vurguladı.
"2021 yılında başladığımız bu keşifle bugün 81 bin varillik günlük üretime ulaşarak Türkiye'deki günlük ihtiyacımızın yaklaşık yüzde 8'ini sadece buradan karşılar hale geldik. Elbette daha yapacak çok işimiz var, çok önemli yeni keşif bölgelerimiz var." diyen Bayraktar, bir taraftan mevcut üretimi artırırken bir taraftan da o çalışmaları yapmaya devam ettiklerini belirtti.
"BURALARDA 3 BİNİN ÜZERİNDE ÇOĞUNLUĞU BU BÖLGENİN İNSANI GENÇ KARDEŞİMİZ ÇALIŞIYOR"
Bayraktar, "Hepinizin malumu Sayın Cumhurbaşkanı'mız milletimize Karadeniz'den yeni bir müjde verdi ve yaklaşık 75 milyar metreküplük yani bizim konutlarımızda kullandığımız doğal gazı 3,5 yıl boyunca tek başına karşılayacak yeni rezerv keşfimizi halkımızla, insanımızla paylaştı. Öncelikle bunun tekrar hayırlı olmasını diliyorum. Orada da hem üretim hem de yeni keşif çalışmalarımız devam ediyor." diye konuştu.
Bir o kadar önemli projenin de Gabar'da bugün 81 bin varile ulaşan günlük üretim olduğunu dile getiren Bayraktar, şunları kaydetti:
"Yeni sahalar, yeni keşiflerle inşallah daha da büyüyerek Türkiye'nin enerjideki dışa bağımlılığı düşürecek ve önümüzdeki dönemde çok daha güçlü şekilde ekonomimize katkı yapacak bir proje. Bu projenin sadece ekonomik değeri yok aynı zamanda bu bölgeye yaptığı katkı bakımından da çok daha büyük bir anlamı var. Malumunuz bu bölge terörle anılan, gidilemeyen bir bölgeydi. Ama hamdolsun burada, bu dağlarda 680 kilometre yol ağı yaptık. Buralarda 3 binin üzerinde çoğunluğu bu bölgenin insanı genç kardeşimiz çalışıyor. Artık bu bölgenin gençleri burada kalmaya, Şırnak göç veren değil, göç alan bir şehir haline gelmeye başladı. Dolayısıyla bunun katkısı bence ekonomik katkısı kadar kıymetli. Bütün bu çalışmalarımızın gerçekleştiği yerde milli egemenliğin temsili, milli iradenin temsil edildiği Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanımız ve diğer bütün temsilcilerle bir arada olmak bizim için çok büyük bir anlam ifade ediyor."
"AYNI ZAMANDA PAHALI BİR PETROL"
Enerji ve Tabiii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Gabar'daki etkinlikte CNN TÜRK Özel Haberler Şefi Fulya Öztürk'e açıklamalarda bulundu. 41 milyon varillik rezerv keşfini duyuran Bakan Bayraktar, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
Özellikle 2 konuda rahatsızım. Bir zamanlar terörün kol gezdiği bu dağlarda 680 km yol yaptık. 3200 üzerinde genç kardeşim, petrol mühendisimiz, jeologlarımız 7/24 çalışıyor. Onların emeklerine karşı çok büyük bir haksızlık var.
İkincisi burası bir inancın göstergesi. 2019'da Esma Çevik burada şehit olan kardeşimizin adı. Şehitler verdik bu kadar ümit var. 86 milyona diyorum ki bu milli projemizdir bu 86 milyonun varlığıdır.
Çok kaliteli bir petrol, 36 API ile 42 API (Amerikan Petrol Enstitüsü Standartları'na göre) arasında. Bu aynı zamanda pahalı bir petrol demek. Yerin binlerce metre derinliğinden gelerek yüzeye çıkıyor. Bunu çıkarmak pahalı bir iş. Boru hatları ile beraber, Silopi'den Ceyhan'a giden boru hattına bağlanıyor. Biz bunu Ceyhan'a taşıyıp rafinerilerimize aktarıyoruz. Bu petrol uluslararası piyasalarda fiyatlanan bir emtia. Bunun fiyatı bugünlerde 70 doların altına geldi. Talep düşük olursa petrol fiyatları aşağı gelir. Vatandaş benzin aldığında uluslararası piyasalarda belirlenen fiyatlara göre alıyor. Petrolün fiyatı uluslararası fiyatlara ve dövize bağlı. Eğer döviz artarsa mecburen petrol fiyatları da artıyor.
Gabar'da üretilen bu petrol 2 milyar dolarlık bir kaynak. Bugün doğalgaz faturalarının yüzde 70'ini biz karşılıyoruz. Devlet bunu nereden karşılıyor? Gabar'daki petrolden madenlerden karşılanıyor. Gabar'da elde edilen petrolün gelirini yeni evlenen gençlere, iş kuran gençlere kredi olarak aktarıyoruz. Günde 1 milyon varil petrol tüketiyoruz. Türkiye'nin günlük ihtiyacının yüzde 8-9'unu buradan karşılıyoruz. Ülkemizin ihtiyacını Türkiye'deki kaynaklardan olmayan kısmını da dışarıdan karşılıyoruz. Gabar'da çalışmalarımız devam ediyor. Cuma Abdülhamit Han gemisine gittim. Son testler yapıldı. Nihai çalışmayı yapıp kamuoyuna paylaştık.
41 MİLYON VARİLLİK PETROL KEŞFİ
Biz bugün itibarıyla 2025 yılında yeni petrol rezervi olarak 41 milyon varillik petrol rezervi keşfettik. Bunun yüzde 58'i Diyarbakır'da. Yaklaşım 2,5-3 milyar dolarlık bir keşif. Bu keşif birkaç ilde yapıldı ama yüzde 58'i Diyarbakır'da. Gabar gelişmeye müsait bir saha. Van'da, Hakkari'de ve Trakya'da çalışmalar var. Diyarbakır'da "unconventional" dediğimiz kayaların içine sıkışmış petrolü çıkaracak yeni bir teknoloji var. Yabancı bir şirketle ortaklık var. Orada yeni bir teknoloji deneyeceğiz. Yıl sonu hedefimiz yeni rezervi 100 milyon varile çıkarmak.
Biz Türkiye olarak çok önemli enerji diplomasisi yürütüyoruz. Pakistan'dan Libya'ya, Somali'den Irak'a Azerbaycan'a kadar bu ülkelerde bazı projelerde varız.
Türkiye'de ürettiğimiz doğalgazın yarısını yurt dışında yapıyoruz. Bu ülkelerdeki arama faaliyetlerimizden de iyi neticeler alacağız.