Yerli girişimle ‘havalı’ denetim

Güncelleme Tarihi:

Yerli girişimle ‘havalı’ denetim
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2025 04:00

İklim kriziyle mücadele etme ve tüm canlı ekosistemlerin refahını artırma misyonu ile yola çıkan genç girişimci, güneş enerjisi endüstrisinin dijital dönüşümüne odaklandı. Otonom drone ve özgün yapay zekâ çözümleriyle güneş enerjisi santrallerinde denetimler gerçekleştiren girişim, üretimde performansı artıran, riskleri azaltan ve yatırım getirisini yükselten veri odaklı çözümler sunuyor. 100’ün üzerinde güneş enerji santralinde çalışan girişim küresel yolculuk hedefliyor.

Haberin Devamı

 

Öğrencilik döneminde hazırlanan bitirme projesi, bugün güneş enerjisi sektörüne katkı sunan iddialı bir girişime dönüştü. Orkun Aşa, bilgisayar mühendisliği bölümünde eğitim alırken, afet sonrasında kullanılabilecek bir arama kurtarma drone’u geliştirmek için kolları sıvadı. Ödev kapsamında hazırlanan proje ile kurtarma ekiplerine hızlı ve doğru bilgi sağlayarak operasyonları daha etkili yönetmeyi amaçlıyordu. Bu doğrultuda, sahadan gerçek zamanlı veri toplayan ve bu verilerle ekiplerin yönünü belirleyen otonom bir drone geliştirildi. 2017’de ilk prototipleri üretildi, 2019’da ise Hummingdrone resmi olarak kuruldu. Hummingdrone bugün ise otonom drone ve özgün yapay zekâ çözümleriyle güneş enerjisi santrallerinde denetimler gerçekleştiriyor. Gelin girişimin yola çıkışını, büyüme adımlarını ve hedeflerini kurucusu Orkun Aşa’dan dinleyelim...

Haberin Devamı

SOSYAL FAYDA İLE YOLA ÇIKTI

Öğrencilik döneminde sosyal fayda odaklı bir fikirle yola çıkarken zamanla profesyonel bir teknoloji girişimine dönüştüklerine dikkat çeken Aşan, “Araştırmalarımız ilerledikçe, tarım, enerji nakil hatları ve kentsel alan denetimleri gibi farklı alanlarda drone teknolojilerinin büyük bir potansiyeli olduğunu gördük. Görüntü işleme teknolojilerimizi bu alanlara da uyarlayarak, özellikle tarım alanında üreticilerin işlerini kolaylaştıracak çözümler geliştirdik. Nihayetinde odağımızı daha stratejik ve sürdürülebilir bir alana, güneş enerjisi sistemlerine yönelttik” dedi ve ekledi: “Sosyal etki ve ekonomik sürdürülebilirliği birlikte düşünmenin, daha dirençli bir girişim yaratmak açısından kritik olduğuna inanıyoruz. Bu dengeyi koruyabilen girişimler kalıcı ve dönüştürücü oluyor.”

BİRKAÇ SAAT İÇİNDE TESPİTLERİ YAPIYOR

Girişim son odak noktasında güneş enerjisi sektöründe nasıl bir hizmet sunuluyor? Aşa çalışmaları şöyle özetledi: “Hummingdrone olarak, otonom hava destekli bakım ve denetim teknolojileri geliştiriyoruz. Bu teknolojiyle güneş enerjisi santrallerinin bakım ve denetim süreçlerini dijitalleştiren, yenilikçi bir girişim olarak ön plana çıkıyoruz. Güneş enerjisi, bizim için temiz bir enerji olmanın ötesinde, iklim kriziyle mücadelede de hayati bir araç. Geliştirdiğimiz insansız hava araçlarıyla GES sahalarını otonom şekilde tarıyor, görsel ve termal verileri toplayarak, kendi yapay zekâ destekli analiz platformumuzda işliyoruz. Arızalı panelleri, performans kayıplarını ve riskli alanları anında tespit edip sahaya özel uygulanabilir raporlar sunuyoruz. Bu süreç, klasik yöntemlerle haftalar sürebilecek işlemleri birkaç saat içinde sonuçlandırıyor.”

Haberin Devamı

100’ÜN ÜZERİNDE GES’TE ÇALIŞIYOR

“Kuruluşumuzdan bu yana hem teknik hem de operasyonel anlamda önemli bir yol kat ettik” diyen Aşa, “40’tan fazla müşteriyle aktif olarak çalışıyor, 100’ün üzerinde güneş enerji santralinin bakım ve denetim süreçlerine teknolojik katkı sunuyoruz. Kurulduğumuz günden bu yana kayda değer yatırımlar aldık. Şu anda 6 milyon dolar değerlemeyle yeni bir yatırım turumuzu şekillendirme sürecindeyiz. Yeni yatırımımızı Ar-Ge gücümüzü artırmak, teknik ekibimizi büyütmek ve yurtsdışı pazarlara açılmak için kullanmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

HEDEFİNDE KÜRESEL YOLCULUK VAR

Peki kısa sürede önemli bir gelişim gösteren girişimin hedefleri neler? Aşa şöyle yanıtladı: “Kısa vadede amacımız, Türkiye’de güneş enerjisi pazarında yüzde 25’in üzerinde bir kullanıcı kitlesine ulaşmak ve bu alandaki öncü enerji firmalarıyla stratejik işbirlikleri geliştirmek. Bu başarıyı uluslararası pazarlara da taşımak istiyoruz. Özellikle Avrupa’da büyük enerji firmalarıyla çalışmak, 2025 sonu itibarıyla farklı ülkelerde projelere imza atmak öncelikli hedeflerimiz arasında. Halihazırda bazı kurum ve yatırımcılarla bu yönde görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Küresel bir etki yaratmak Hummingdrone’un yolculuğunun asıl motivasyonu.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!