Güncelleme Tarihi:
Her ölçekte işletme için ticari iş ortaklarının hukuki süreçlerini takip etmek kritik önem taşırken, bu alandaki ihmaller büyük kayıplara neden olabiliyor. Yaşanan bu sorunu ve hukuktaki dijitalleşme ihtiyacını gören genç girişimci Burak Özçelik, hukuk öğrencisi olduğu 2021 yılında ‘Ulawk’ platformu kurarak dikkat çeken bir girişime imza attı. Ulawk, şirketlerin Ticaret Sicil Gazetesi’nde yayımlanan hukuki ve ticari ilanları otomatik olarak takip etmelerini sağlıyor. Girişim, geleneksel yöntemlerle yürütülen hukuki süreçleri daha verimli ve sistematik hale getiren yazılım çözümleri geliştirerek, şirketlerin hukuki iş yükünü azaltmayı ve süreçleri hızlandırmayı hedefliyor.
TİCARİ RİSKLERİ EN AZA İNDİRİYOR
“Hukuk, doğası gereği kurallara sıkı sıkıya bağlı ve oldukça geleneksel bir alan. Ancak bu, yeniliğe kapalı olması gerektiği anlamına gelmiyor. Tam aksine, özellikle kurumsal hukuk süreçlerinde verimliliği artırmak, hata payını azaltmak ve süreçleri hızlandırmak için teknolojinin sunduğu imkanlardan faydalanmak gerekiyor” diyen Özçelik, ‘Peki platforma üye olanlara nasıl fayda sağlıyorsunuz? sorusunu şöyle yanıtladı:
“Ulawk, web tabanlı SaaS modeliyle, şirketlerin Ticaret Sicil Gazetesi’nde yayımlanan hukuki ve ticari ilanları otomatik olarak takip etmelerini sağlıyor. Türkiye’de her şirket, kuruluş, adres değişikliği, birleşme, iflas ve diğer yapısal değişikliklerini Ticaret Sicil Gazetesi’nde ilan etmekle yükümlü. Türk Ticaret Kanunu’nun 36/3. maddesi gereği, bu ilanların takip edilmemesi, işletmeler için ciddi hukuki ve ticari riskler oluşturabiliyor. Bireysel takip, zaman alıcı ve hata riski yüksek bir süreç. Ulawk, bu süreci tamamen otomatikleştirerek, işletmelerin ilgili ilanları anlık olarak e-posta bildirimleriyle almasını sağlıyor. Şirketler, ticari ilişkide oldukları firmaları Ulawk paneline ekleyerek, onlarla ilgili kritik değişiklikleri kaçırmadan takip edebiliyor. Bu sayede işletmeler, hukuki süreleri kaçırmadan önlem alabiliyor ve ticari risklerini minimize edebiliyor.”
2022’den bu yana İstanbul Üniversitesi Teknokent Entertech bünyesinde yer alan girişim ‘Yılın Enleri Ödül Töreni’nde Genç Girişimci Ödülü’ne değer görüldü.
DÜNYAYA AÇILMAYI HEDEFLİYOR
Peki bundan sonrası için hedefleri neler? Özçelik şunları söyledi: “Kısa vadede, mevcut ürünümüzün Türkiye’deki müşteri sayısını artırmayı ve yeni projemizi geliştirmeyi hedefliyoruz. 2025 yılı içinde yeni projemizi satışa sunarak ürün portföyümüzü genişletmeyi ve müşteri tabanımızı daha da büyütmeyi amaçlıyoruz. Uzun vadede ise çözümlerimizi global pazarlara entegre ederek, hukukun ortak süreçlerine yönelik küresel ölçekte kullanılabilecek bir ürün sunmayı planlıyoruz.”
YAPAY ZEKÂ ASİSTANI YOLDA
Yeni projeleriyle de ürün portföylerini genişletmeyi ve müşteri tabanını büyütmeyi planladıklarını anlatan Özçelik, şu bilgileri paylaştı: “Bu yıl hayata geçireceğimiz yeni projemizle, hukuk departmanlarının dijital dönüşümünü hızlandıracak üç temel çözüm sunuyoruz: Akıllı doküman otomasyonu, yapay zekâ destekli emsal karar arama motoru ve kurum içi kullanıma özel geliştirilen yapay zekâ hukuk asistanı. Birbiriyle entegre çalışan bu üç yapı sayesinde, hukuki süreçler çok daha verimli, erişilebilir ve öngörülebilir hale gelecek.”