Yerel kalkınmaya yeni destek

Güncelleme Tarihi:

Yerel kalkınmaya yeni destek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2025 04:00

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır ‘Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı’nı uygulamaya aldıklarını belirterek, kalkınmanın illere yayılmasını hedeflediklerini söyledi. Yayımlanan yeni tebliğle her il için öncelikli yatırım konuları belirlendi. Örneğin Aksaray’a airbag, Batman’a estetik merkezi, Mardin’e noodle tesisi yapılması öngörülüyor.

Haberin Devamı

SANAYİ ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın daha önce detaylarına yer verdiği Yerel Kalkınma Hamlesi Programı Uygulama Tebliğ Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bakan Kacır, tebliğin yayımlanmasının ardından sosyal medya hesabından yaptığı değerlendirmede ‘devrim’ niteliğinde bir adım atıldığını söyledi.

Yerel Kalkınma Hamlesi Programı; yerel ve bölgesel kalkınmayı sağlamak, gelişmişlik farklarını azaltmak, bölgelerin atıl kaynaklarının harekete geçirilmesi, teknoloji üretim seviyelerinin yükseltilmesi amacıyla hazırlandı. Programın uygulanmasına ilişkin esaslar ise dünkü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 81 ilin her biri için dört yatırım alanı belirlenirken, teşviklerin internet tabanlı Elektronik Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Bilgi Sistemi üzerinden verileceği belirtildi. Potansiyel alanlardan birine yapılacak yüksek katma değerli, yenilikçi, ülkeye rekabet kazandıracak, istihdam ve yatırım tutarı yüksek projelere bir dizi teşvik verilecek. Buna göre kullanılacak kredilerin yatırım tutarının yüzde 70’ine kadar olan kısmı için ödenen faiz veya kâr payının 20 puanına kadarlık bölümü teşvikten yararlanacak. Ayrıca sabit yatırımın yüzde 15’ine kadar olan makine alımları için de her biri 240 milyon lirayı geçmemek koşuluyla teşvik sağlanacak. Bu yatırımlarda gelir ve kurumlar vergisi yüzde 50 indirimli uygulanacak.

Haberin Devamı

Yerel kalkınmaya yeni destek

321 ALANDA DESTEK VERİLECEK

Yerel Kalkınma Hamlesi Programı çerçevesinde iller için belirlenen yatırım alanları gerekli görülmesi halinde her yıl ocak ayında güncellenerek kamuoyuna duyurulacak. Dünkü Resmi Gazete’de yayımlanan ilk listeye göre bazı iller ve yatırım alanları şöyle sıralandı:

 Adana: Sentetik taş, kâğıt üretimi.

 Afyon: Yüksek ekonomik değere sahip endüstriyel süt ürünleri üretimi.

 Ağrı: Asgari 500 büyükbaş kapasiteli entegre süt ve ürünleri tesisi.

 Aksaray: Motorlu kara taşıtları için airbag, motosiklet, scooter üretimi.

Haberin Devamı

 Ardahan: Türk somon kuluçka tesisi.

 Balıkesir: Yeşil hidrojen üretimi.

 Bartın: Asgari 500 baş manda besi tesisi.

 Batman: COC tesisi, medikal estetik ve yaşam merkezi.

 Bilecik ve Bingöl: Asgari 2 bin 500 keçi tesisi.

 Bursa: Sismik izolatör tesisi.

 Elazığ: Hazar Gölü’ne dört yıldız ve üzeri otel, dalış merkezi, aquapark, binicilik tesisi.

 Kastamonu: Kenevir işleme tesisi.

 İstanbul: Film platosu, sanat bankası, fuarcılık.

 İzmir: Rulman, deniz üstü rüzgâr türbin platformu.

 Mardin: Asya eriştesi bilinen adıyla ‘noodle’ tesisi.

 Sinop: Yat limanı.

 Tunceli: Dört ve beş yıldızlı macera parklı, doğa turizmi tesisi.

 Van: Taş yünü tesisi ve 5 yıldızlı konaklama tesisi.

Haberin Devamı

İSTANBUL’A MODA DİZİ FİLM PLATOSU

İstanbul için teşvik verilecek yatırım alanları ise moda tasarım, üretim ve inovasyon merkezleri olarak belirlendi. Ayrıca kente kimlik kazandıran ikonik ve simgesel mimari projeler, film platoları, animasyon ve VFX stüdyoları da teşvik kapsamında. Sanat bankası, müze, sahne sanatları gösteri merkezi, fuar merkezleri de İstanbul için öncelikle belirlenen alanlar.

‘TOPYEKÛN KALKINMA HAMLESİ BAŞLATTIK’

Bakan Kacır, Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı’nı uygulamaya aldıklarını belirterek, “Her il için dört öncelikli yatırım konusu belirledik. Bu başlıklarda yatırımları destekleyerek topyekûn bir kalkınma hamlesini hızlandırıyoruz. Yerel kalkınma için devrim niteliğinde bir adım attık. Programla şehirleri uzmanlaştıracağız. Yeni istihdam alanları oluşturacağız” dedi.

 

BAKMADAN GEÇME!