Güncelleme Tarihi:
ÖTV oranı düzenlemesi ile ilgili son dakika gelişmeler gündemde yer alıyor. Yeni ÖTV zammı 2025, Meclis'te kabul edilen kanun teklifi kapsamında merak ediliyor. Meclis’ten geçen Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair yasa teklifi, elektrikli araçların ÖTV oranlarının belirlenmesi ile ilgili olarak yeni kararlar içeriyor. Düzenleme ile elektrik motoru bulunan bazı hibrit otomobillerin ÖTV matrahları da güncelleniyor. Ayrıca teklifle, akaryakıtla çalışan binek otomobillerde uygulanan ÖTV matrahları, piyasa koşullarında oluşan fiyatları etkilemeyecek ve güncel ÖTV oranlarına uygun olacak şekilde yeniden belirlenecek. Peki ÖTV zammı düzenlemesi yürürlüğe girdi mi, ötv zammı hangi araçlara geldi? Otomobillerde ÖTV oranları değişti mi, ÖTV matrah limiti ne kadar oldu?
Ekonomiye ilişkin düzenlemeler içeren Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen yeni yasa ile ekonomi, vergi, döviz, otomotiv, enerji ve yatırım konularında birçok yenilik getirildi.
Çoğu düzenleme yasayla birlikte hemen yürürlüğe girdi. Bazı maddeler ise 2026’ya kadar kademeli olarak devreye girecek.
Yerli üretim oranı yüksek binek otomobillere ve motosikletlere ÖTV indirimi ya da muafiyet geliyor.
Milli savunma ve güvenlik kurumlarının bazı araç alımları da vergiden muaf tutuldu.
Hibrit ve fosil yakıtlı araçlara daha yüksek ÖTV geldi. Yeni oranlar %80 ile %220 arasında değişecek.
Hafif arazi taşıtlarında ÖTV oranı %50 olarak sabitlendi.
Yeni kanunda vergileri ve dolayısıyla fiyatları etkileyecek sade iki madde yer alıyor. Bunlardan ilki hibrit otomobillerle ilgili ancak bu düzenlemeyi karşılayan pek model olmadığı için etkisi küçük. Kanun ile hibrit otomobillerde en düşük ÖTV yüzde 80, yüzde 130 olanlar ise yüzde 150’ye yükseldi. En önemli değişiklik ise 4X4 Pick-Up’larda yaşandı. 4x4 Pick-Up’larda ÖTV oranı yüzde 4’ten yüzde 50’ye çıkarıldı. Bu değişiklik Pick-Up fiyatlarının en az yüzde 50 oranında artması anlamına geliyor. Hatırlanacak olursa, teklifin duyulmasıyla Pick-Up satışları patlama yapmış ve haziran ayında satışlar yüzde 400 oranında artarak 4 bin adede yaklaşmıştı.
Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Eroldu, geçtiğimiz hafta düzenlenen basın toplantısından gazetecilerin yeni ÖTV düzenlemesiyle ilgili sorularına şu yanıtı vermişti: “Komisyondan geçen ÖTV tasarısı aslında yetki veriyor. Şu anda Pick-Up’lar dışında herhangi bir değişiklik söz konusu değil. Diğer konuşulanların her biri spekülasyon. Bunun şöyle bir pozitif tarafı var; herhangi bir değişikliğin çok hızlı yapılması lazım. Öbür türlü piyasa, üretim, her şey etkileniyor. O açıdan da hazırlık anlamında iyi bir şey. Yani en azından şu anda bir yetki var. Daha önce o limitlere geldiği için, düzeltme yapmak için kanun yapılması gerekiyordu, şimdi onu yaptılar. Böylece ihtiyaç gördükleri durumda çok hızlı şekilde müdahale edebilecekler. Komisyondan geçen tasarının aslında tek yorumu o. Yoksa diğerleri öyle olacak, böyle olacak hepsi spekülasyon. Onlara da çok itibar etmemek lazım.”
Özel Tüketim Vergisi Kanunu'na ekli 1 sayılı listede yer alan, aralarında akaryakıt ve doğal gaz türlerinin bulunduğu malların ithalinde hesaplanıp teminata bağlanan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), KDV matrahına dahil edilecek. Bu hüküm, düzenlemenin yayımını izleyen ayın başında yürürlüğe girecek.
Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'a göre, bazı fosil yakıtla çalışan binek otomobiller ile hem fosil yakıt kullanan hem de elektrik motoru bulunan bazı hibrit otomobillerin Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) matrah eşikleri ve oranlarında değişiklik yapılacak.
Özel Tüketim Vergisi Kanunu'nda yapılan düzenlemeye göre, Kanun'un II sayılı listesinde yer alan ve yerli katkı oranı en az yüzde 40 olan binek otomobiller ile kamyon, kamyonet, kamyonet grubunda yer alan arazi taşıtları ve motosikletlerin, Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Savunma Sanayii Başkanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı tarafından münhasıran milli savunma ve iç güvenlik ihtiyaçlarında kullanılmak üzere ilk iktisabı ÖTV'den müstesna tutulacak. İlgili kuruluşların ihtiyaçlarını karşılayacak nitelikte yerli üretimi bulunmayan hafif ticari taşıtlar da hüküm kapsamında yer alıyor.
Kanun'un II sayılı listesindeki mallar için oranlar ile bu oranlara esas Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) matrahlarının alt ve üst sınırlarını 3 katına kadar artırmaya, sıfıra kadar indirmeye, bu sınırlar içinde kalmak şartıyla binek otomobiller ve esas itibarıyla insan taşımak üzere imal edilmiş steyşın vagon ve yarış arabaları dahil diğer motorlu taşıtların motor silindir hacmi, menzilleri ve batarya kapasiteleri için de farklı oranlar belirlemeye Cumhurbaşkanı yetkili olacak.
Bazı fosil yakıtla çalışan binek otomobiller ile hem fosil yakıt kullanan hem de elektrik motoru bulunan bazı hibrit otomobillerin ÖTV matrah eşiklerinde ve oranlarında değişikliğe gidiliyor. Buna göre, motor silindir hacmi ve elektrik motor gücüne göre alınacak ÖTV oranları, yüzde 80 ile yüzde 220 arasında değişecek.
Kamyonet cinsi araçlardan arazi taşıtı sınıfında olan ve azami yük kütlesi 3 bin 500 kilogramı geçmeyen arazi taşıtları için ÖTV oranı yüzde 50 olarak uygulanacak.