‘Yarım düğün’ modası... Nikâh kısa düğün pahalı gelince yeni çözüm mini düğünler oldu

Güncelleme Tarihi:

‘Yarım düğün’ modası... Nikâh kısa düğün pahalı gelince yeni çözüm mini düğünler oldu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2025 04:00

Düğün salonu fiyatları çiftlerin bütçelerini aşınca esnaftan ilginç bir proje geldi. İstanbul Toplantı ve Düğün Salonu İşletmeleri Esnaf Odası (İSTDO) Başkanı Adem Sönmez, düğün salonlarını iki saatlik nikâh formatı şeklinde mini bir düğüne çevirdiklerini belirterek, “Evlenecekler nikâh salonlarında imza atmaktansa salonları tercih etmeye başladı. Maliyet ise normal düğünün yarı fiyatı” dedi.

Haberin Devamı

Bahar geldi, düğün sezonu açıldı. Çiftlerin hazırlıkları da hızlandı. Nisan ayıyla birlikte başlayan düğün alışverişlerinin Kurban Bayramı’ndan sonra daha da hareketlenmesi bekleniyor. Veriler Türkiye’de her yıl 600 bine yakın çiftin evlendiğini ve 500 bin düğün yapıldığını gösteriyor. Sektör temsilcilerinin Hürriyet’e verdiği bilgilere göre bu yıl düğün yapmanın maliyeti geçen seneye göre ortalama yüzde 25 artmış durumda.

En uygun düğün salonu organizasyonu 50 bin lira. 200 kişilik yemekli bir düğünün maliyeti ise ortalama 200 bin TL. Organizasyon, gelinlik, damatlık, fotoğrafçı, müzik, çiçek gibi tüm masraflar da eklenince bir düğün 350-400 bin TL’ye geliyor.

‘Yarım düğün’ modası... Nikâh kısa düğün pahalı gelince yeni çözüm mini düğünler oldu

Haberin Devamı

‘YENİ BİR PROJE’

İstanbul Toplantı ve Düğün Salonu İşletmeleri Esnaf Odası (İSTDO) Başkanı Adem Sönmez, bu yıl evleneceklerin yükünü hafifletecek bir formül geliştirdiklerini söyledi. Yeni bir proje hazırladıklarını ve İstanbul’da uyguladıklarını belirten Sönmez, “Belediyelerin salonlarında yarım saatte nikâh kıyılıyor. Biz de salonlarımızı iki saatlik nikâh formatına hazırladık. Mini bir düğün gibi. Çiftler, misafirlerini ağırlayıp, dans edip, pasta merasimi yapabiliyorlar. Fiyatlar ise normal düğünün yarısı. Çiftler belediyede nikâh kıymaktansa düğün salonu tercih etmeye başladı. Bu sene mini düğünler yüzde 15 daha fazla tercih ediliyor” ifadelerini kullandı.

‘Yarım düğün’ modası... Nikâh kısa düğün pahalı gelince yeni çözüm mini düğünler oldu

REZERVASYONLAR YÜZDE 25 ARTTI

Düğün.com CEO’su Emek Kırbıyık da, 2025’te yine 500 bine yakın düğün olacağı tahmininde bulundu. Bu sene sezonun hareketli başladığını ifade eden Kırbıyık, “Düğün mekânları geçen seneye göre yüzde 20-25 daha çok rezervasyon almış durumda. Geçen sene daha yüksek seyreden enflasyon çiftlerin son dakikaya kadar beklemelerine sebep olmuştu. Bu yıl evlenecek çiftler istedikleri tarihe yer bulabilmek için, 2025 rezervasyonlarını ekim-kasım aylarından itibaren yapmaya başladı. Mekânlarımızın hafta sonu rezervasyonları genelde dolu, hafta içi günlerini de doldurmaya başladılar” dedi.

Haberin Devamı

‘Yarım düğün’ modası... Nikâh kısa düğün pahalı gelince yeni çözüm mini düğünler oldu

KOKTEYL DÜĞÜNLERDE ARTIŞ

Düğün maliyetleri hakkında bilgi veren Kırbıyık, 200 kişilik yemekli bir düğünün ortalama 200 bin TL’ye mal olduğunu söyleyerek şöyle devam etti:  “Organizasyonu, gelinliği, damatlığı, fotoğrafçısı, müziği, çiçeği tüm masrafları içine koyarsak ortalama 350-400 bin TL’ye şık bir düğün yapılabiliyor.” Enflasyondan dolayı düğün sayısında azalma olmadığını ancak düğünlerin değiştiğini söyleyen Kırbıyık, “Örneğin yemekli düğün sayısı azaldı, kokteyl düğünlerde artış oldu. Yemekli düğün yapmak isteyenler de daha uygun seçeneklere yöneldiler. Koşullar ne olursa olsun çiftler imkanları doğrultusunda, bu özel günü sevdikleriyle kutlamayı tercih ediyor” dedi.

Haberin Devamı

Kırbıyık’a göre evlenecekler en çok en çok kır düğünlerini tercih ediyor. Düğün salonları da listenin zirvesinde. Kırbıyık, “Çiftler bütçelerine uygun düğünü seçebiliyor. Genellikle beğendikleri mekânda değişikliğe gitmiyorlar, mekânın uygun alternatiflerine yöneliyorlar” diye konuştu.

‘Yarım düğün’ modası... Nikâh kısa düğün pahalı gelince yeni çözüm mini düğünler oldu

BU SEZON SALON FİYATLARI 50-200 BİN TL ARASINDA

İSTDO Başkanı Adem Sönmez, mekânların doluluk oranlarının geçen seneye göre daha iyi olduğunu belirterek, “2024’e göre 2025, yüzde 15-20 daha iyi” dedi. Düğün salonu fiyatlarının girdi maliyetlerinden daha az arttığını söyleyen Sönmez, “Mecburi olmadıkça zam yapmamaya çalıştık. Düğün salonunda fiyatlar 50 bin liradan başlıyor ve lokasyona göre değişiyor. Yemekli düğünlerde ise fiyat kişi başı hesabıyla belirleniyor. Bu sezon fiyat kişi başı 600-800 lira arasında değişiyor. 250 kişilik bir düğünün maliyeti 150-200 bin lirayı buluyor” bilgisini verdi .

Haberin Devamı

‘KDV ORANI DÜŞSÜN’ ÇAĞRISI

Düğün ekonomisinin piyasayı regüle ettiğini ifade eden Sönmez, “Çünkü bir düğün 145 kaleme yakın ürünü hareketleniyor. 2025’in evlilik ve aile yılı olması ekonomi için çok önemli” dedi. Düğün sektöründe KDV oranının yüzde 20 olduğunu da ifade eden Sönmez, bu oranın yüzde 10’a çekilmesinin sektörü hareketlendireceğini belirtti. Sönmez, “KDV oranının düşmesi halinde bütün fiyatlarımızda yüzde 10 geriye gelirsek yeni evleneceklere devletin yüzde 20 indirimlik bir katkısı olur. Bu da ekonomiyi hareketlendirecektir” dedi.

EV KURMAK DAHA DA MALİYETLİ

Düğün bir gün, yuva ömür boyu. Ev  kurmanın da maliyeti büyük. Beyaz eşya, mobilya, züccaciye, ev kirası gibi kalemler de eklenince evlenmenin maliyeti en az 800 bin lirayı buluyor. Mobilya sektörüyle ilgili bilgi veren MOSDER Yönetim Kurulu Başkanı Davut Karaçak, “2025 yılında evlenecek çiftlerin mobilya harcamaları, ekonomik koşullar ve artan maliyetler nedeniyle önemli ölçüde yükseldi. Yatak odası, yemek odası ve koltuk takımlarından oluşan temel mobilya setlerinin maliyeti 80 bin ila 175 bin TL arasında.

Haberin Devamı

Üst segment markalarda bu rakam çok daha yükseliyor” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!