Üç yıl sonra zorunluluk kalktı: Menkul satışları dövizle yapılabilecek

Güncelleme Tarihi:

Üç yıl sonra zorunluluk kalktı: Menkul satışları dövizle yapılabilecek
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2025 04:00

Hazine ve Maliye Bakanlığı, yeni bir tebliğ ile menkul satışlarının döviz cinsinden ya da dövize endeksli yapılmasına olanak tanıdı. 2022’de bu satışların sadece TL ile yapılması zorunluluğu getirilmişti. Yeni tebliğ araç satışlarını hariç tutarak dövizle menkul satışının önünü açarken, piyasalardaki döviz dengelenmesi sonucu zorunluluğun kaldırıldığı belirtiliyor.

Haberin Devamı

Taşıt satış sözleşmeleri dışında kalan menkul satış sözleşmelerinde ödeme yükümlülükleri, döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak yerine getirilebilecek. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın “Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar’a İlişkin” tebliğleri Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bakanlıktan edinilen bilgiye göre, düzenlemeyle, makroekonomik konjonktürle uyumlu kambiyo politikaları kapsamında menkul satış sözleşmelerinde ödeme yükümlülüklerinin döviz cinsinden veya dövize endeksli yerine getirilmesi için düzenleme yapıldı.

PİYASA İZLENEREK KARAR VERİLDİ

Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar’da 13 Eylül 2018’de yapılan değişiklikle, Türkiye’de yerleşik kişilerin kendi aralarında akdedecekleri belirli sözleşme türlerinde sözleşme bedelinin ve diğer ödeme yükümlülüklerinin döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak belirlenemeyeceği hüküm altına alınmıştı. Konuya ilişkin tebliğle de bu hükmün istisnaları düzenlenmişti. Söz konusu tebliğde 19 Nisan 2022’de yapılan değişiklikle menkul satış sözleşmelerinden kaynaklı ödeme yükümlülüklerinin Türk parası cinsinden kabul edilmesi ve yerine getirilmesi zorunlu hale getirilmişti. Bakanlık, uygulamanın işleyişi ve piyasaya etkilerini izleyerek 2022’de getirilen zorunluluğu kaldırdı. Böylece, taşıt satış sözleşmeleri dışında kalan menkul satış sözleşmelerinde ödeme yükümlülüklerinin döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak yerine getirilmesi mümkün hale geldi.

Haberin Devamı

KAMERA KAYITLARI 2 YIL SAKLANACAK

Öte yandan Bakanlık, finansal sektörün güvenilirliği ve Türkiye’nin Mali Eylem Görev Gücü (FATF) standartlarına uyum süreci kapsamında kayıt dışı ekonomik faaliyetlerle mücadelenin daha etkin biçimde yürütülebilmesi için adım atmaya devam ediyor. Diğer tebliğle de finansal sektörün önemli bir aktörü olan yetkili müesseselerin (döviz büroları) denetim ve gözetim faaliyetlerinin etkinliğinin artırılması amacıyla mevcutta bir yıl olan kamera kayıtlarını saklama ve depolama süresi iki yıla çıkarıldı.
     

 

BAKMADAN GEÇME!