Güncelleme Tarihi:
Sigortacılar, İspanya’da, trafik sigortalarında uygulanan Baremo Modeli’ni Türkiye’de de uygulamak için çalışmalara başladı. Baremo Modeli, trafik kazalarında, trafik sigortasından ödenecek vefat, sakatlık tazminatlarının yasayla belirlenen tazminat tablolarına göre ödenmesini sağlıyor. Mahkemeler, kazalarda hayatını kaybedenlerin yakınlarına ödenecek tazminatlarda, Barimo Modeli’ndeki tazminat tablolarını kullanıyor. Böylece trafik kazalarında mağdur olanlar sigortadan alacağı tazminatı biliyor, sigorta şirketleri de hazır tablolara göre vefat ve sakatlık tazminatı ödüyor. Boremo Modeli ile mahkemelerin trafik kazalarından kaynaklı yoğunluğu da azalmış oluyor.
TAZMİNATLARA STANDART GELİYOR
Neova Sigorta Genel Müdürü ve Türkiye Sigorta Birliği Hayat Dışı Yönetim Komitesi Üyesi Neslihan Neciboğlu, Baremo Modelini anlattı. Neciboğlu, açıklanan son verilere göre sigorta şirketlerinin trafik sigortasından 30 milyar TL zarar açıkladığını, sigorta sektörünün gelişebilmesi için trafik sigortasında yaşanan sorunun yapısal olarak çözülmesi gerektiğini söyledi. Çözümlerden birinin de trafik sigortasından ödenen hasarlara getirilecek standart olduğunu ifade eden Neciboğlu, Baremo Modelinin bu standardı sağlayacağını kaydetti.
Baremo’nun İspanya’da uygulanan bir yöntem olduğunu, Türkçe karşılığının ‘ölçek’ anlamına geldiğini vurgulayan Neciboğlu, “İspanya, 1980’lerde Türkiye’de olduğu gibi bu problemleri yaşamış, sonra da çözümü Baremo’da bulmuş. Bedeni hasarlarda aktüeryal hesaplar birbirinden farklılık arz ettiği için tartışmalara son vermek, olayı basit, kolaylaştırıcı ve standart hale getirmek için tablolar üretilmiş. Şu yaştaysanız, şu geliriniz varsa ve trafik kazasında ölürseniz geride kalanlara ya da kazada sakat kalırsanız kişinin kendisine şu kadar tazminat ödenir şeklinde standart getirilmiş” dedi.
Neslihan Neciboğlu, Boremo Modelinin uygulanabilmesi için kanun gerektiğine de değinerek, “İspanya, bunun için kanun çıkarmış. Kanun 500 sayfalık, 465 sayfası tazminat ödemelerini gösteren tablolardan oluşuyor. Sigorta şirketleri az tazminat ödedi, çok ödedi tartışmaları son bulmuş. Mağdurlar bir takım aracılara gerek kalmadan direkt sigorta şirketlerine başvurup, bedeni hasarlarını alabilmiş. İspanya sorunu böyle çözmüş” şeklinde konuştu. Neciboğlu, Baremo Modelinin Türkiye’de de uygulanabilmesi için Türkiye Sigorta Birliği’nin çalışmalara başladığını belirterek, şunları söyledi:
MAHKEMELERİN YÜKÜ AZALACAK
“Birlik, İspanya’yı bizzat bu konuda ziyaret etti, detaylar üzerinde çalışıldı. Bu uygulamanın Türkiye’ye de ciddi faydası olacaktır. Çıkarılacak kanunla birlikte hem mağdurlar hem de sigorta şirketleri rahatlayacak. Kişilerden kişilere, hesaplardan hesaplara konuların değişmesinin önüne geçilecek. Mahkemelerin yükü azalacak. Süreçler kısalırsa sigorta şirketlerinin de finansal açıdan yükü azalacak. Bu durumda maliyetlerimizin üstüne ayrıca eklenen yapay maliyetler ortadan kalkacak. Böylece trafik sigortasındaki zararın bir nebze önüne geçilecek.”