Güncelleme Tarihi:
Bakan Yumaklı, zeytin dikimi yapılan alan ve ağaç sayısını sürekli artırdıklarını belirterek, “Türkiye 903 bin 61 hektar zeytin üretim alanına sahip” dedi. Yumaklı şunları söyledi:
İklim değişikliğinin etkilerini azaltmak ve sürdürülebilir zeytin tarımını desteklemek amacıyla yapılan akıllı zeytin tarımı uygulamalarını, yapay zeka kullanımını, dijital böcek tuzakları ve erken uyarı sistemlerinin geliştirilmesi ile ilgili çok sayıda çalışmayı destekliyoruz. Yapılan ıslah çalışmaları sonucunda son 15 yılda Gemlik 21, Gemlik 27, Hayat, Hanım parmağı, Memecik Klon 9, Arsel, Sultani, Beylik, As Topakaşı, Ada Yerlisi, Kaya, Uğur ve Elvan olmak üzere 13 yeni çeşit tescil ettirildi ve Milli Çeşit Listesi’ne kaydedildi.
‘ÇEŞİTLER MUHAFAZA EDİLİYOR’
Yabani zeytinlerden seleksiyon yolu ile çeşit geliştirme ve klon seleksiyonu çalışmaları ile mevcut çeşitlerin iyileştirilmesi sağlanıyor. Ayvalık ve Domat çeşitlerinde klon seleksiyonu çalışmaları devam ediyor. Tescilli çeşitlerimizin biyotik ve abiyotik faktörlere dayanıklılığı ile ilgili çalışmalar yapılıyor. Ayrıca mevcut çeşitlerin farklı bölgelerde adaptasyon durumlarının belirlenmesi için Samsun, Yalova, İzmir, Mersin, Hatay’da ve KKTC iş birliği projesi kapsamında Türkmenköy’de adaptasyon çalışmaları yürütülüyor. İzmir Dünya Zeytin Gen Bankasında Arnavutluk, Cezayir, Fas, Fransa, Hırvatistan, İran, İspanya, İsrail, İtalya, Kıbrıs, Lübnan, Mısır, Portekiz, Slovenya, Suriye, Şili, Tunus ve Yunanistan’a ait 364 adet çeşit ile Ulusal Zeytin Gen Bankasında bulunan Türkiye’ye ait 100 adet zeytin çeşidi olmak üzere toplam 464 zeytin çeşidi gelecek nesillere aktarmak için korunuyor.
“KÖRFEZ10”
Edremit Zeytincilik Üretme İstasyonu Müdürlüğümüzce 2022 yılında Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon
Merkez Müdürlüğüne yapılan müracaat ile üretim izni alındı ve tescil süreci için gözlemler yapıldı. Bütün bu süreç sonucunda da 2025 yılında “Körfez10” ismi ile tescil edildi.”