‘Tarife savaşları 2’… Daha yumuşak geçecek

Güncelleme Tarihi:

‘Tarife savaşları 2’… Daha yumuşak geçecek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 2025 04:00

Beyaz Saray’ın gümrük tarifeleriyle ilgili süreyi  9 Temmuz’dan 1 Ağustos’a ertelediğini duyurması piyasalarda olumlu algılanırken bu kez Trump’tan gelen sert BRICS çıkışı kafaları karıştırdı. Çin’in yanıt vermesiyle ‘Tarife savaşları 2 vizyona mı girdi’ yorumları yapıldı. Borsalar düşüşle yanıt verse de uzmanlar bu kez savaşların daha yumuşak geçeceği, piyasaları sarsmayacağı görüşündeler. 

Haberin Devamı

KÜRESEL piyasalar yeni haftaya, yatıştı gibi görünen tarife savaşlarında ‘ikinci sezon’ endişesiyle karışık başladı. ABD Başkanı Trump’ın yeni tarifeler için tanıdığı süre 9 Temmuz’da bitiyordu. Beyaz Saray, iki gün kala sürenin 1 Ağustos’a ertelediğini duyurunca piyasalar buna olumlu tepki verdi. Ancak bu uzun sürmedi. Trump bu kez de Brezilya’nın Rio kentinde düzenlenen 17. BRICS Liderler Zirvesi’ni hedef aldı. “BRICS ülkeleri ve onların Amerikan karşıtı politikalarını benimseyen diğer ülkelere ek yüzde 10’luk gümrük tarifesi uygulayabiliriz” dedi.

Trump’a Çin Başbakanı Li Çiang’dan yanıt gecikmedi. Çiang BRICS ülkelerine, ‘bağımsızlık ve özgüveni koruyarak kalkınma’ çağrısı yaptı. Karşılıklı verilen mesajların ardından piyasalarda “Tarife savaşları yeniden mi alevleniyor” korkusu oluştu.

Haberin Devamı

TEMKİNLİ YAKLAŞIM VAR

Korkunun piyasalardaki etkisi ilk dönem gibi olmadı. Öncelikle 90 günlük ertelemenin 1 Ağustos’a alınması yeni savaşların daha yumuşak yaşanacağı şeklinde yorumladı. Ayrıca ortak kanı bu dönemde başrolde Çin yerine Avrupa Birliği’nin olacağı yönünde.    

Diğer yandan ticaret ortaklarına gönderilecek mektupların Washington takvimiyle pazartesiden (dün) itibaren yola çıkacağını da duyuran Trump, Japonya ile Güney Kore’ye gönderdiği “tarife mektuplarında” bu ülkelerden 1 Ağustos’tan itibaren ABD’ye gönderilen tüm ürünlere, sektörel tarifelerden ayrı olarak yüzde 25 gümrük vergisi uygulanacağını bildirdi.

Bütün bu gelişmelerle birlikte küresel piyasalar yeni haftaya düşük risk iştahının etkisinde, hisse senetlerinin değer kaybetmesiyle başladı. Altın düşüşünü devam ettirdi. Dolar ise yükselişte.

Konuyu değerlendiren Hürriyet Gazetesi Finans Yazarı Zeynel Balcı, tarife savaşlarında restleşmelerin üç ay önceki sonuçları yaratmayabileceğini belirtti. Balcı, ‘Trump’ın öngörülemezliği’ne de vurgu
yaparak savaşın daha yumuşak geçeceği görüşünü vurguladı.

‘BU KEZ BÜYÜK KIRILMALAR OLMAZ’

İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Direktörü Şant Manukyan, son gelişmelerin piyasalara etkisini değerlendirdi. “Görünüşte tabii manşete çıkabilecek bir haber ama pratikte ‘Dünya ticaretini nereye götürür’ derseniz çok da öyle büyük kırılmalar yapmaz” dedi. Manukyan’a göre Çin gibi gümrük vergisi oranı zaten yüzde 50’lere düşürülmüş bir ülkeye yüzde 10 tarife artışı çok fark getirecek bir durum değil. Manukyan, “Aynı şey Rusya için de geçerli. Burada Hindistan ağırlıklı olarak bir denge unsuru. Ülke ABD’nin önemli bir müttefiki, dolayısıyla yüzde 10’luk tarifenin etrafından dolaşılabileceğini düşünüyorum” dedi.

Haberin Devamı

‘KÜRESEL PİYASALAR İKİNCİ YARIDA DAHA İYİ OLABİLİR’

Küresel piyasalardaki gelişmeleri değerlendiren Ahlatcı Portföy Genel Müdürü Tonguç Erbaş, ekonominin soğumasının dengeleme açısından zor bir durum olduğuna dikkati çekerek şunları söyledi: “Küresel ekonominin beklendiği kadar soğuma potansiyeli içinde olacağını tahmin etmiyorum. Hatta yılın ikinci yarısında eğer şu bir-iki ay içinde tarifeler ve Fed’in politikası biraz daha netleşirse küresel piyasalar için de daha yüksek büyüme oranları revizyonu geleceğini tahmin ediyorum. Küresel soğumanın da çok fazla bizim üzerimizde etkisi olacağını zannetmiyorum.”

‘AB, ABD İLETİCARET ANLAŞMASINA YAKLAŞTI’

Haberin Devamı

AB Sözcüsü Olof Gill, AB ile ABD’nin prensip anlaşması için oyunun sonunun başlangıcında olduğunu söyledi. Bloomberg’in haberine göre AB Sözcüsü Olof Gill, Brüksel’de gazetecilere yaptığı açıklamada, Leyen ile Trump’ın telefon görüşmesinde iyi bir fikir alışverişinde bulunduğunu söyledi. Gill, AB ile ABD’nin en azından bir prensip anlaşması için, oyunun sonunun başlangıcında olduklarını vurguladı. AB’nin gümrük vergileri yüzde 50’ye çıkmadan önce ABD ile ticaret anlaşması imzalaması için 1 Ağustos’a kadar vakti bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!