Silifke yoğurduna AB tescili

Güncelleme Tarihi:

Silifke yoğurduna AB tescili
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2025 04:00

AVRUPA Birliği’nden (AB) coğrafi işaret tescili alan ürünlere Silifke Yoğurdu da eklendi. Mersin Silifke Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nurettin Kaynar, Silifke Yoğurdu’nun AB’den coğrafi işaret tescili aldığını açıkladı.

Haberin Devamı

2022 Şubat’ta Silifke Ticaret ve Sanayi Odası’nın tescillediği yoğurda AB de coğrafi işaret tescili vermiş oldu.

Silifke Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nurettin Kaynar yaptığı açıklamada, “Ülkemizde tescili ile korunması sağlanan coğrafi işaretli ürünümüzün Avrupa Birliği Komisyonu’nda da korunmasının sağlanması için titizlikle çalışma yürüttük. Çalışmaların neticesinde Silifke Yoğurdu, AB Komisyonu Resmi Gazetesi’nde tescil edildi” dedi. AB süreci devam eden 70 coğrafi işaret ve üç geleneksel ürün adı ile ilgili çalışmaların sürdüğü belirtildi.

TESCİL TAMAM SIRA TANITIMDA

Silifke Yoğurdu ile birlikte AB’den tescil alan ürün sayısı 30’a yükseldi. Türk Patent’in internet sitesinde yer alan bilgilere göre, tescilli ürünler şöyle sıralanıyor: Gaziantep Baklavası, Aydın İnciri, Malatya Kayısısı, Aydın Kestanesi, Milas Zeytinyağı, Bayramiç Beyazı, Taşköprü Sarımsağı, Giresun Tombul Fındığı, Antakya Künefesi, Suruç Narı, Çağlayancerit Cevizi, Gemlik Zeytini, Edremit Zeytinyağı, Milas Yağlı Zeytini, Ayaş Domatesi, Maraş Tarhanası, Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini, Ezine Peyniri, Safranbolu Safranı, Aydın Memecik Zeytinyağı, Araban Sarımsağı, Osmaniye Yer Fıstığı, Bingöl Balı, Bursa Şeftalisi, Hüyük Çileği, Bursa Siyah İnciri, Söke Pamuğu, Mesir Macunu, Gaziantep Menengiç Kahvesi.

Haberin Devamı

Öte yandan, söz konusu ürünler arasında AB’den tescil almasına rağmen ihracatı hiç yapılmayan ürünler de var. Bu nedenle bu ürünlerde AB’den alınan tescil sonrası hem üretimin artması hem de ihracat yapılması bekleniyor.

Ayaş Domatesi’nin coğrafi tescil alması sonrası Hürriyet’e konuşan İstanbul Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği​​ Başkanı Melisa Tokgöz, coğrafi tescilli ürün sayısının artmasının üretim ve ihracatı da artırmasını beklediklerini, ancak bunun kısa sürede olmayacağını; tescil alan ürünlerle ilgili önemli tanıtımların yapılması gerektiğine dikkat çekmişti. Tokgöz, şöyle demişti: “Coğrafi tescilli ürünlerin tanıtılmasına ihtiyacımız var. Tüketicilere bu ürünü neden almaları gerektiğini iyi anlatmalıyız. İyi bir ülke tanıtımı yapmadan, ülke markası yaratmadan coğrafi ürünlerimizin arkasında
durmamız zor.”

BAKMADAN GEÇME!