Sigortacılar vergi ve SPK tebliğinde değişiklik istiyor… Mevzuat eksikliği kentsel dönüşüme engel

Güncelleme Tarihi:

Sigortacılar vergi ve SPK tebliğinde değişiklik istiyor… Mevzuat eksikliği kentsel dönüşüme engel
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2025 04:00

Türkiye Sigorta Birliği Başkan Yardımcısı Ahmet Yaşar, kentsel dönüşümün garantisinin bina tamamlama sigortası olduğunu belirterek, her ikisinin de yaygınlaşamamasının nedeninin mevzuattaki eksiklikler olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

 Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkan Yardımcısı ve Maher Holding Sigorta Grubu Başkanı Ahmet Yaşar, bina tamamlama sigortasının yaygınlaşabilmesi için mevzuattaki eksikliklerin giderilmesi gerektiğini söyledi. GYODER tarafından düzenlenen 2. Ankara Gayrimenkul Zirvesi’nde konuşan Yaşar, nüfusun yüzde 95’inin deprem riski altında olduğunu belirterek, kentsel dönüşümün önemine dikkat çekti ve “Kentsel dönüşümün sigortası bina tamamlama sigortası” dedi.

Yaşar, geçmişte maketten satış sürecinde yaşanan sorunların tüketici nezdinde güven problemi yarattığını ve bina tamamlama sigortasının bu güveni yeniden tesis edecek en etkili araç olduğunu ifade ederek, “Bu sigorta sadece mal sahibini değil, müteahhidi de koruyor. Sigorta şirketi, hem projeyi baştan sona takip ediyor hem de inşaat sürecinin tüm aşamalarını denetliyor. Müteahhidin seçimi, finansal yeterliliği, projenin teknik mali ve hukuki altyapısı ile inşaat sürecinin baştan sona kontrolü gibi tüm adımları biz sigorta şirketleri üstleniyoruz” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

BANKALARLA HAKSIZ REKABET YARATIYOR

Bina tamamlama sigortasının ve kentsel dönüşümün yaygınlaşmasının önündeki en büyük engellerden birinin mevzuattaki eksiklikler olduğuna da değinen Yaşar, şunları söyledi: “Bu ürün, finansal bir sigorta olarak konut alıcısını, hak sahiplerini, yatırımcıyı hatta müteahhitleri tamamen koruyan bir ürün, ancak sigorta şirketleri olarak biz de teminatlanmak zorundayız ve bunun için ipotek almamız gerekiyor. Düzenlemede bu işlem ekstra vergi ve harç doğuruyor. Bu durum, maliyetleri artırıyor, bankalar karşısında haksız rekabete uğrayarak ürünün kullanılabilirliğini sınırlandırıyor.”

Proje Gayrimenkul Yatırım Fonları özelinde SPK tebliğindeki kısıtlamaya da dikkat çeken Yaşar, “Fon varlığı, kredi veya finansman işlemleri haricinde rehin veya teminat olarak gösterilemiyor. Bu da bina tamamlama sigortasının projede etkin şekilde devreye alınmasını zorlaştırıyor. Sorunun çözümü için tebliğe ‘Fon malvarlığı, bina tamamlama sigortası yapılabilmesi amacıyla teminat olarak gösterilebilir ve rehnedilebilir” istisnası eklenmeli. Bu düzenleme hayata geçerse, sigorta şirketlerinin projeye teminat sağlama isteği ve gücü artar” dedi.

 

BAKMADAN GEÇME!