Güncelleme Tarihi:
Türkiye’deki sigara içme oranının yüzde 36.1 ile Avrupa ortalamasından yüksek olduğunu vurgulayan BAT Türkiye Kurumsal İlişkiler Direktörü Özgür Can Özbek, alınan önlemlere ek olarak alternatif çözümler geliştirilmesi gerektiğini belirtti. Özbek, Sigara içme oranını yüzde 5’e düşüren ‘dumansız ülke’ olan İsveç örneğinden bahsetti:
“Sigara tüketimini yüzde 5’e düşüren İsveç’in mücadelesine bakarsak ısıtılmış tütün, elektronik sigara veya nikotin keseleri gibi alternatif nikotin ürünlerine yönlendiren hükümet politikalarıyla bunun başarılabildiğini görüyoruz. Ülkenin yüzde 24’ü nikotin tüketiyor ancak sadece yüzde 5’i sigara almaya devam ediyor.”
Alternatif ürünleri yasaklayan politikaların sigara tüketimini azaltmaya yardımcı olmadığının altını çizen Özbek, yasakçı bir politika tercih eden Avustralya’da sigara kullanım oranında bir düşüş yaşanmadığını ancak komşusu Yeni Zelanda’nın alternatif nikotin ürünlerine yönelerek bunu başarabildiğini söyledi.
Elektronik sigaraların ve ısıtmalı tütün ürünlerinin Türkiye’de yasak olduğunu hatırlatan BAT Türkiye, Bulgaristan ve Kuzey Kıbrıs Genel Müdürü Alper Yüce ise denetimsiz şekilde ülkeye sokulabilen ürünlerin risk barındırdığına dikkat çekti.
İngiltere’nin politikasını da örnek gösteren Yüce, “Önlenebilir hastalıkların başında sigaranın sebep olduğu hastalıklar geliyor. İngiltere’nin politikasında tavsiye edilen birinci öneri, ‘Sigara kötüdür, içmeyin’ uyarısıdır. İkinci öneri ise, ‘İçmeye devam edecekseniz, alternatiflerine bakın’ şeklindedir. Biz de bunu söylüyoruz, doğru sıralama bu, neresinde duracağına tüketici karar veriyor” diye konuştu.
BAT yetkilileri tütünle mücadele farkındalığına yönelik geliştirdikleri OMNI™ platformunu da tanıttı. Buna göre, OMNI platformu, sigaradan dumansız alternatiflere geçişi hızlandırmayı amaçlarken, tütün kullanımını azaltan ülkelerin başarı getiren politikalarından da örnekler sunmayı hedefliyor.