Sadece maaşta değil, maaş beklentisinde de uçurum

Güncelleme Tarihi:

Sadece maaşta değil, maaş beklentisinde de uçurum
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2025 04:00

İstihdam platformu Kariyer.net, cinsiyete dayalı eşitsizliklere yönelik farkındalık yaratmak amacıyla ‘Adını Koyalım’ hareketi başlattı.

Haberin Devamı

Platform’dan yapılan açıklamada, bu hareket ile iş hayatında sıkça rastlanan, bazı dillerde tanımı da olan fakat Türkçe karşılığı bulunmayan cinsiyet eşitsizliklerine dikkat çekmek amaçlanıyor.

Aynı zamanda, Platform’un söz konusu eşitsizliklerin boyutunu da gözler önüne seren veri ve analizlerinin sonuçları da dikkat çekti. Adayların paylaştığı maaş beklentilerini analiz eden Kariyer.net’in araştırmalarına göre:

 2025’te 10 milyondan fazla maaş beklentisi mercek altına alındı. Kadınların ortalama maaş beklentisi erkeklere kıyasla yüzde 19 daha düşük kaldı.

 2024’te olduğu gibi 2025’te de iş dünyasında her 10 liderden sadece 3 tanesinin kadın olması, üst düzey yönetici kademesinde de cinsiyet eşitliliğinin sağlanması için adımlar atılması gerektiğini gösteriyor.

Haberin Devamı

‘DEĞİŞİMİN İLK ADIMI FARKINDALIK’

Kariyer.net CEO’su Fatih Uysal, Adını Koyalım hareketinin kadınların iş hayatında karşılaştığı zorlukları görünür hale getirmek için önemli bir adım olduğunu belirterek şunları söyledi: “Kadınların iş yerinde karşılaştığı görünmez bariyerleri fark edebilmek için atılacak ilk adımdır.”

Uysal ayrıca, şu çağrıda bulundu: “Bu hareketin bir parçası olmak ve iş hayatındaki görünmez ayrımcılıkları görünür kılmak için herkesi tr.kariyer.net/adinikoyalim üzerinden oylamaya davet ediyorum.”

BUNLARI YAŞADINIZ MI?

BU EŞİTSİZLİKLERİN ADINI KOYALIM!

KARİYER.net’in iş dünyasında yaşanan ancak Türkçede henüz tam karşılığı olmayan eşitsizlik kavramlarına yönelik oylama süreci devam ediyor.

Oylama sürecinde öne çıkanlar şu şekilde:

Erbilmişlik (Mansplaining): Erkeklerin, kadınlara fazladan ve küçümseyici bir dille açıklama yaparak uzmanlıklarını sorgulaması. Örneğin, bir kadın alanında uzman olsa bile, bir erkek ona bilgiyi tekrar ve gereksiz bir açıklamayla sunar.

Düşünce Karartması (Gaslighting): Bir kişiye sistematik olarak kendi algılarını, hafızasını veya duygularını sorgulatmaya yönelik manipülatif bir tutum. İş dünyasında kadınlar, çoğu zaman farkında olmadan, düşüncelerinin veya hislerinin geçersiz olduğu yönünde yönlendirilerek güvenlerini kaybetmeye itilebilir.

Haberin Devamı

Sembolik Temsil (Only Woman in the Room): Bir ekipte ya da yönetim kurulunda sadece bir kadının bulunması ve bu kadının varlığının çeşitlilik sağlıyor gibi gösterilmesi. Kadınların iş dünyasında yeterince temsil edilmediği sektörlerde sıkça rastlanan bir durum.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!