Güncelleme Tarihi:
TURİZM sezonu açıldı ancak doluluklar istenilen seviyede değil. Vatandaş tatile çıkmak istiyor ama iki kişinin bir haftalık tatil bedeli yol, konaklama ve yemek dahil 70 ila 100 bin lirayı buluyor. Bayram dönemlerinde bazı bölgeler yüzde 100 dolulukları yakaladı, alım gücü yüksek kesim bayram gibi özel dönemlerde otelleri doldurdu. Ancak Türkiye’nin genel tablosuna bakıldığında ‘her otele bayram’ durumu yok. Ülke genelinde ortalama doluluklar yüzde 70-80 civarında. Turizmcilerin aktardığı bilgilere göre, oteller doluluklarını fiyat kırarak artırmaya çalışıyor.
EN İYİ OTELLER DE İNDİRİM YAPIYOR
Biz de indirimlerin peşine düştük. Özellikle sosyal medyada reklamlı içeriklerle vatandaşın dikkatini çekmeye çalışan otellerin, ‘yaz fırsatı’ adı altında yüzde 10 ila 30 arasında indirim başlattığını gördük. Bazı oteller ise ‘Bir gece bizden’ şeklinde kampanyalar sunuyor. Sektörde erken rezervasyon döneminde verilen indirimler artarak devam ediyor.
TÜRSAB Başkan Başdanışmanı Hamit Kuk’a göre bu yaz sezonu geçen senenin gerisinde gerçekleşiyor. Kuk, “Geçen sene yine indirimler vardı ama temmuz itibarıyla normal sezona geçmiştik. Bu sene ise temmuz ve ağustos ayların da ciddi indirimler alıyoruz. Özellikle Avrupa ve Rusya pazarlarında yüzde 10’dan başlayıp yüzde 30’a varan indirimler söz konusu. İç pazarda da kademe kademe indirimler veriliyor ama daha kısa süreli. Bu da son dakika indirimleri olarak sunuluyor” ifadelerini kullandı.
“Bu sene en iyi oteller bile indirim yapıyorlar” diyen Kuk, vatandaşın bu indirimlere nasıl ulaşacağı konusunda ise şöyle konuştu: “Oteller indirimleri acentalara veriyor. Acentalar da otellerin adını kullanarak reklam veriyor. Vatandaş acentaların reklamlarını, promosyonları takip ederek bu indirimleri öğrenebilir. Otelin kendi satış pazarlama ekibi de indirimleri duyurabiliyor.”
FAHİŞ FİYATLAR TURİSTİ KAÇIRIYOR
Turizm bölgelerindeki restoran ve plaj işletmelerinin uyguladığı fiyat tarifesi de turisti etkiliyor. Hamit Kuk, yeme-içmenin turizm için çok önemli olduğuna, özellikle Avrupalı ve Rus turisti etkilediğine dikkat çekti. Kuk, “Bu turistler bilinçli müşteriler. Bir ülkeyi ziyaret etmeden önce araştırırlar. Artık sosyal medya fenomenleri de fatura paylaşmaya başladı. Pahalılık algısı oluşunca değiştirmek zor. Turistin en az yüzde 15’ini kaçırıyor. Bakanlık, yerel yönetimler, esnaf odaları hep beraber çözüm üretmeli, denetim yapmalı” dedi.
BODRUM İSTENİLEN SEVİYEDE DEĞİL
TÜRSAB Bodrum Bölge Temsil Kurulu Başkanı Mustafa Demir de Bodrum’da dolulukların istenilen seviyede olmadığını vurguladı. Demir, Bodrum’da tesisten tesise doluluk oranlarının değiştiğini ve bunun fiyatların düşmesiyle orantılı olduğunu söyledi. Demir, “Boş olan oda en pahalı odadır. Dolayısıyla otelciler cirolarını yükseltmek için indirimlere gitti. Sadece Bodrum değil; Antalya, Alanya, Marmaris, Fethiye’de de aynı sorun var” dedi. Demir, özellikle Bodrum’da geçen seneye göre yüzde 25 düşüş olduğu bilgisini verdi.
SAVAŞLAR DA TURİZMİ ZORLUYOR
JRO Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Murat Göktuğ Aksu ise pazar çeşitliliğine gitmek gerektiğine dikkat çekti. Aksu, “Özellikle Asya Pasifik bölgesindeki turistlere yönelik özel kampanyalar bu ara dönemde özel bir fırsat yaratabilir. Farklı hedef kitlelere hitap etmek, bu zorlu dönemi fırsata çevirebilmek için kritik bir strateji olacak” dedi.
Sektörün savaş ve krizlerin etkisiyle zorlu bir dönemden geçtiğini vurgulayan Aksu, “Özellikle Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş, Rus ve Ukraynalı turist sayısında büyük düşüşlere yol açtı. İsrail ve İran arasındaki savaş da bu ülkelerden gelen turist akışını olumsuz etkiliyor” diye konuştu.