Güncelleme Tarihi:
SGK 4A, 4B, 4C emekli maaşı sorgulama tablosu.. 2025 Temmuz ayıyla TÜİK Haziran ayı enflasyon rakamları geçtiğimiz haftalarda belli oldu. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), aylık bazda yüzde 1,37, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 2,46 artış gösterdi. Yıllık enflasyon, tüketici fiyatlarında yüzde 35,05, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 24,45 olarak kayıtlara geçti. Böylece 2025 yılı ikinci 6 ayı için geçerli olacak emekli maaş zammı ve memur maaş zammı 2025 oranı yeniden şekillendi. Bu bağlamda da SGK (4A,4B,4C) en düşük emekli maaşı net ve son hesaplama tablosu/formülü gündemde yer alan önemli başlıklar arasında. Diğer taraftan da yeni emekli olmaya hazırlananlar da ne kadar maaş alacaklarını araştırıyor. Peki Haziran ayı enflasyon verileri ile emekli zammı ne kadar? SSK, Bağkur, memur emeklisi maaşı şu an ne kadar oldu? İşte net emekli maaşı hesaplama ekranı...
Emeklilerin maaş zamları belli oldu. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaş artışı enflasyon verisine göre yüzde 16.67 olarak belirlendi. Bundan sonraki süreçte SSK, Bağ-Kur ve tarım emeklileri maaşlarını zamlı olarak çekecek.
NOT: Zamlı maaşlar kök maaşa göre hesaplanmış, ek ödeme dahil edilmiş, en düşük emekli aylığı olan 16.881 TL’ye uyarlanmıştır. Tablodaki Ocak maaşları ek ödemesiz maaşlardır, bankaya yatan maaşlarınız ise ek ödemeli maaşlardır.
4A AYLIK HESAPLAMA İÇİN TIKLAYINIZ
Hürriyet Gazetesi yazarı Noyan Doğan, geçtiğimiz haftalarda kaleme aldığı köşe yazısında okuyuculardan gelen sorular üzerine konu ilgili bilgiler verdi. İşte ayrıntılar;
Soru: Emeklilikle ilgili şartlarımı yerine getirdim, temmuz sonu-ağustos başında emekli olmayı düşünüyorum. Geçen yılın sonunda emekli olacaktım, süreyi uzattım. Aralık ayında e-Devlet üzerinden bakıp hesapladığımda daha yüksek maaş alıyordum, şimdi hesapladığımda ise maaşım düşük görünüyor. Emekli maaşı neye göre belirleniyor? Bu yılın katsayısı geçen yıla göre daha mı düşük oldu?
Cevap: Okuyucumun sorusu gibi bir süredir emekli maaşı hesaplaması ile ilgili sorular alıyorum. Çoğu okuyucum 2024 sonuna kadar emeklilik dilekçesi verenlerin yüksek maaşlar aldığını, bu sene söylendiği gibi maaşların düşüp olup olmayacağını merak ediyor.
Önce emekli maaşı hesaplamasına değineyim. Emeklilik maaşı hesaplamasında ilk sigortalı olunan tarihe göre 2000 yılı öncesi, 2000-2008 arası ve 2008 sonrası olmak üzere üç farklı tarih var. Çalışanın ödediği prim gün sayısı, aylık ortalama kazanç, enflasyon, büyüme hızı, aylık bağlama oranı, gösterge rakamına göre maaşlar hesaplanıyor. 2000 yılı öncesi sigorta girişi olanların gösterge rakamı için, çalışanın yıllık ortalama kazancı hesaplanıyor; aylık bağlama oranının yüzde 60’ı, katsayı için de 12.000 alınıyor.
2000-2008 arası ilk sigorta girişi olanlarda gösterge rakamı yerine güncelleme katsayısı kullanılıyor ve emekli olunacak tarihten bir önceki yılın büyüme hızı (gelişme hızı) ve enflasyonu (TÜFE) hesaba katılıyor. Çalışanın 2000-2008 yıllarında sahip olduğu kazançları güncellenerek ortalaması alınıyor. Kazançların güncellenmesinde de yıllık TÜFE ve gelişme hızının yüzde 100’ü alınıyor. 2008 yılından sonra sigortalı olanlarda aylık kazancın ortalamasına, güncelleme katsayısına, TÜFE oranına bakılıp hesaplama yapılıyor. Güncelleme katsayısı emekli olunacak tarihten bir önceki yılın TÜFE oranının yüzde 100’ü, gelişme hızının yüzde 30’u alınıyor.
2024’ün sonunda emekli olanların maaşları; 2023 yılındaki yüzde 4.5’lik gelişme hızı, 2023 yılındaki yüzde 64.77’lik TÜFE’ye göre hesaplandı, üzerine yüzde 86.16’lık zam (ocak ve temmuz zam toplamı) eklendi ve güncelleme katsayısı (emeklilik katsayısı) 1.8616 olarak uygulandı. Bu nedenle 2024 sonunda emekli olacakların maaşı yüksek oldu. Hatırlayacak olursak, o dönemde 2024 sonuna kadar emekli olacaklarla, 2025 yılında emekli olacaklar arasında yüzde 30-35 maaş farkı olacağını belirtmiştik ki oldu.
TÜİK’in, 2024 yılı büyüme hızını açıklaması ile birlikte 2025 yılı emekli maaş hesaplaması da değişti. 2024 yılında GSYH yüzde 3.2 olarak açıklandı. Emekli maaşını konu, güncelleme katsayısı, emekli olunacak tarihten bir önceki yılın TÜFE oranının yüzde 100’ü, gelişme hızının yüzde 30’u alınıyordu. Buna göre yüzde 3.2’lik büyüme hızının yüzde 30’u 0.96 puan, buna bağlı güncelleme katsayısı da 1.4543 oldu. İşte, 2025 emekli maaşı hesaplanırken 2024 yılı yüzde 44.38’lük enflasyon ve 1.4534’lük güncelleme katsayısı dikkate alınacak.
Emekli maaşında değişiklik olacak bir kesim de, 2025’in ocak-subat aylarında emeklilik dilekçesi vererek emekli olanlar. Bu kişilerin de güncelleme katsayısı hesabı 1.4438 üzerinden yapıldı. Şimdi bu kişilerin yeni hesapları 1.4534’lük güncelleme katsayısına göre yeniden hesaplanıp aradaki fark (yüzde 0.90) hesaplarına yatırılacak. Mart ayı da dahil sonrasında emeklilik dilekçesi verenlerin maaş hesaplaması ise yeni güncelleme katsayısı üzerinden olacak.
SSK'dan emekli olanlar için e-Devlet'e giriş yapıp arama kısmına 4A Emekli Aylığı yazıp çıkan ilk bağlantıya tıklaması gerekiyor.
Ardından gelen sayfada "Detay" kısmına tıklayıp açılan pencerede en alt kısımlarda yer alan "5510 Ek 19 Miktarı" yazan yerdeki tutarın, en düşük emekli maaşı miktarından çıkarılması gerekiyor. Böylece kök maaş ek ödeme dahil ortaya çıkmış oluyor.
Bağ-Kurlular ise e-Devlet'e girip arama kısmına "4B Emekli Aylığı" yazıp çıkan ilk bağlantıya tıklaması gerekiyor.
Ardından gelen pencerede SGK'ya ait döküm görülecektir. Sayfanın en altında "Ek Madde 19 İntibak Fark Tutarı" yazan yerin karşısındaki rakamları, en düşük emekli maaşı tutarından çıkarınca kök maaşınızı ek ödeme dahil bulabilirsiniz.