Mevduatta keskin düşüş

Güncelleme Tarihi:

Mevduatta keskin düşüş
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2025 04:00

Merkez Bankası 3 ayda 7.5 puanlık faiz indirimine giderken aynı dönemde 1-3 ay vadeli TL mevduat faizindeki düşüş 8 puan oldu. Mevduat faizi 7 Mart haftası itibarıyla yüzde 51.44’e inerek son bir yılın en düşük seviyesine geriledi. Uzmanlara göre önümüzdeki günlerde bu düşüş yavaşlayabilir. Enflasyonist ortamda mevduatın sunduğu reel getirinin azalmasının ise borsaya ilgiyi artıracağı ifade ediliyor.

Haberin Devamı

Politika faizindeki düşüş hızını sollayan TL mevduat faizi, 7 Mart haftası itibarıyla son bir yılın en düşük seviyesine geriledi.

Merkez Bankası’nın (TCMB) gevşeme sürecine başladığı 26 Aralık’ın hemen öncesinde yüzde 59.44 seviyesinde bulunan 1-3 aylık TL mevduat faizi, 7 Mart haftası itibarıyla yüzde 51.44’e geriledi. Yani Merkez, son üç Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında toplam 7.5 puanlık faiz indirimine giderken, TL mevduat faizindeki düşüş 8 puanı buldu. Ancak Merkez Bankası’nın açıkladığı TL mevduat faizi oranları, daha çok yüksek hacimli döviz dönüşümlü KKM’den standart TL mevduata geçişlerde geçerli. Bu nedenle vatandaşın bankaya gittiğinde karşılaştığı mevduat faizi oranlarındaki düşüş 8 puanı da aşabiliyor.

DÜŞÜŞ HIZI YAVAŞLAYABİLİR

Haberin Devamı

Hürriyet’e bilgi veren uzmanlara göre, mevduat faizindeki düşüş hızının politika faizine kıyasla daha fazla olması ‘bankaların dönemsel kredi politikalarına’, ‘fonlama yapısındaki değişime’ veya ‘ellerindeki likiditasyona’ bağlı olarak değişebiliyor ve önden yüklemeli olabiliyor. Bu nedenle mevduatta ilerleyen dönemde Merkez’in faiz indirimine paralel düşüş beklense de şu anki kadar hızlı olmayabileceği belirtiliyor.

Gedik Yatırım Danışmanlığı Müdür Yardımcısı Onur Can Bal, bu nedenle risk almayı sevmeyen yatırımcılar için TL mevduat faizinin cazibesini hâlâ belli ölçüde koruduğuna dikkat çekti. “Ancak mevduat faizindeki düşüş ilerleyen aylarda bu kadar hızlı olmasa da politika faizindeki düşüşe paralel olarak düşecektir. Bu da mevduat yatırımcısının ilgisini borsaya yöneltebilir. BIST 100 endeksinde 10 bin 250 puanın aşılması yurt içi yatırımcıların iştahını artıran bir gelişme oldu. İlerleyen süreçte borsaya yerli girişlerinin hızlanmasını bekleyebiliriz” değerlendirmesinde bulundu.

‘BORSA DAHA CAZİP HALE GELDİ’

Ata Yatırım Teknik Analiz Müdürü Göksel Tekiner ise mevduatın sunduğu getiri azaldığı için cazibesini de yitirmeye başladığına işaret ediyor. TCMB’nin faiz indirim sürecine başlamasıyla birlikte mevduat faizlerinde gerileme beklenen bir gelişmeydi. Ancak, mevduat faizlerindeki düşüşün politika faizinden daha hızlı olması, bankaların kredi verme iştahının artması, tahvil faizlerinin düşmesi ve bankaların likidite yönetiminde alternatif kaynaklara yönelmesiyle açıklanabilir” diyen Tekiner, “Üçüncü faiz indirimine kadar mevduat, borsaya kıyasla hâlâ cazibesini koruyordu. Ancak şu an gelinen noktada, özellikle enflasyonist ortamda, mevduatın sunduğu reel getiri giderek azalıyor” diye konuştu. “Mevduat faizlerinin yüzde 40’ların altına gerilemesi, yatırımcıları daha yüksek getiri arayışına yönlendirirken, borsa bu noktada daha cazip hale geliyor” diyen Tekiner, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Faizlerin düşmesi, şirketlerin borçlanma maliyetlerini azaltarak borsayı desteklerken, yatırımcılar açısından volatiliteyi artırabilir. Mevduat, düşük riskli bir enstrüman olarak avantaj sağlasa da, borsa şu an enflasyon karşısında daha avantajlı bir yatırım alternatifi olarak öne çıkıyor.”

TAŞITTA GEVŞEME SÜRECİNDE 6.6 PUAN ARTIŞ

TCMB verileri, politika faizindeki düşüşün kredi faizlerine sınırlı yansımaları olduğunu gösteriyor. Merkez’in gevşeme sürecini başlattığı 26 Aralık öncesinde yüzde 41.01 olan konut kredisi faizi, 7 Mart haftası itibarıyla yüzde 39.85’e gerileyerek 1.16 puanlık düşüş kaydetti. Aynı dönemde ticari kredi faizi yüzde 60.27’den yüzde 57.02’ye düşerek 3.25 puan gerilerken; taşıt kredisi ise faizi yüzde 36.13’ten yüzde 42.78’e çıktı ve  6.65 puan yükseldi. Aynı dönem aralığında en çok düşüş kaydeden ise yüzde 69.23’ten yüzde 64.12’e gerileyen ihtiyaç kredisi faizi oldu.

Haberin Devamı

TİCARİ KREDİLERDE ZİRVE

BDDK verilerine göre, 7 Mart itibarıyla taksitli ticari kredilerin tutarı 32 milyar TL artarak 2.4 trilyon TL’ye çıktı. Böylece, ticari kredilerdeki büyüme hızı son 9 ayın zirvesine yükselmiş oldu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!