Mart ayı enflasyonu yüzde 2.46

Güncelleme Tarihi:

Mart ayı enflasyonu yüzde 2.46
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2025 04:00

TÜİK verilerine göre, şubatta yüzde 2.27 olan aylık enflasyon mart ayında yüzde 2.46’ya yükselse de beklentilerin altında artış kaydetti. Şubatta yüzde 39.05 olan yıllık enflasyon ise martta yüzde 38.10’a geriledi. Aylık bazda en yüksek artış yüzde 9.96 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda gerçekleşti. Eğitim ise, yıllık bazda yüzde 80.4 ile en yüksek artışı kaydeden harcama grubu olarak yine başı çekti.

Haberin Devamı

TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK) 2025 Mart’a ilişkin tüketici ve üretici fiyat endekslerini yayımladı. Buna göre, şubatta aylık bazda yüzde 2.27 artan tüketici fiyat endeksi (TÜFE) martta aylık yüzde 2.46 yükseldi. Aylık enflasyonda sınırlı artış yaşansa da bu artış, beklentilerin altında gerçekleşti. İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) martta İstanbul’un aylık enflasyonunun yüzde 3.79 açıklamasının ardından, TÜİK’in açıklayacağı aylık enflasyona ilişkin endişeler artmıştı. Bu kapsamda, dün TÜİK’in açıkladığı veriler, aylık enflasyonun martta beklentilerin altında gerçekleştiğine işaret etmiş oldu. Diğer yandan, TÜFE’de yıllık bazda da düşüş gözlendi. Şubatta yüzde 39.05 olan yıllık enflasyon, martta yüzde 38.10’a geriledi.

Mart ayı enflasyonu yüzde 2.46

Haberin Devamı

GIDADAKİ AYLIK ARTIŞ YÜZDE 5

TÜİK verilerine göre: 

 Aylık bazda en yüksek artış yüzde 9.96 ile alkollü içecekler ve tütünde görüldü. 

 Yine aylık bazda, gıda grubundaki artış yüzde 4.94, eğitimdeki aylık artış da yüzde 4.68 oldu. 

 En yüksek ağırlığa sahip 3 ana harcama grubunun aylık değişimleri; gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 4.94 artış, ulaştırmada yüzde 0.25 artış ve konutta yüzde 2.10 artış olarak gerçekleşti. 

 İlgili ana grupların aylık değişime olan etkileri ise gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 1.23, ulaştırmada yüzde 0.04 ve konutta yüzde 0.33 oldu.

EĞİTİM YİNE BAŞI ÇEKTİ 

 Yıllık bazda ise ana harcama grupları itibarıyla en yüksek artış yüzde 80.42 ile eğitimde oldu. 

 En yüksek ağırlığa sahip 3 ana harcama grubunun yıllık değişimleri; gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 37.12 artış, ulaştırmada yüzde 21.59 artış ve konutta yüzde 68.63 artış olarak gerçekleşti. 

 İlgili ana grupların yıllık değişime olan etkileri ise gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 9.51, ulaştırmada yüzde 3.65 ve konutta yüzde 9.47 oldu.

PATATES ZAM ŞAMPİYONU 

 Mart ayında patates yüzde 42.10 ile zam şampiyonu oldu. 

 Evcil hayvanlar ile ilgili ürünlerde yüzde 23.85 artış yaşandı. Bunu yüzde 22.82 ile şans oyunları takip etti. Taze sebzelerdeki artış yüzde 19.90, taze meyvelerde yüzde 11.21, sigaralarda yüzde 10.85, kahvaltılık tahıl ürünlerinde yüzde 10.73, konut sigortasında yüzde 8.66 ve yumurtada yüzde 8.55 oldu.

Haberin Devamı

ÜFE’DE GERİLEME

Öte yandan, TÜİK dün üretici enflasyonunu da açıkladı. 2025 Mart’a ilişkin Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi verilerine göre, üretici fiyatları aylık yüzde 1.88 arttı. Üretici fiyatlarında yıllık artış da yüzde 23.50 olarak gerçekleşti. Üretici enflasyonu şubatta yıllık yüzde 25.21, aylık yüzde 2.12 artmıştı.

KİRAYA ZAM BELLİ OLDU

ENFLASYON rakamlarının açıklanmasıyla kiraya zam oranı da belli oldu. Bu ay sözleşmesi yenilenen konut ve işyeri kiracılarına TÜFE 12 ay ortalamasına göre en çok yüzde 51.26 oldu. Ev sahibi dilerse, daha düşük bir oranda zam yapabilir. Ancak aksi bir mahkeme kararı olmadan bu oranın üzerinde zam isteyemez. Ev sahipleri, 5 yılı geçen kiracılarına kira bedelinin yeniden belirlenmesi için kira tespit davası açabilir. Ancak dava öncesi arabulucuya gidilmesi yasal zorunluluk. 

Haberin Devamı

‘DALGALANMANIN SINIRLI KALMASINI BEKLİYORUZ’

HAZİNE ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, son 10 aydır gerileyen yıllık enflasyonun martta yüzde 38.1 gerçekleştiğini belirterek şöyle devam etti:

“Piyasalarda son dönemde yaşanan dalgalanmanın enflasyona etkisinin, sıkılaşan finansal koşullarla sınırlı kalmasını bekliyoruz. Fiyat istikrarı hedefimiz doğrultusunda tüm politika araçlarımızı güçlü bir koordinasyonla kullanmaya devam edeceğiz.”

Mart ayı enflasyonu yüzde 2.46

‘MALİYET KAYNAKLI BASKILAR HAFİFLEDİ’

CUMHURBAŞKANI Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Ekonomi programımızın temel önceliği enflasyonu düşürmektir” dedi.

Yılmaz, gıda fiyatlarında yaşanan artışın Ramazan kaynaklı olduğuna işaret etti. Üretici fiyatlarındaki artış hızının yavaşlamasıyla tüketici fiyatları üzerindeki maliyet baskısının hafiflediğini vurgulayan Yılmaz, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Dönemsel gelişmeler kısa süreli olumlu veya olumsuz etkiler yapabilir. Aslolan, programın ana çerçevesi ve istikameti. Son dönemde görüldüğü üzere, kısa dönemli etkilere yönelik olarak kurumlarımız gerekli tedbirleri hızla alma kapasitesine sahiptir. Güçlü ve istikrarlı bir ekonomi, kapsayıcı sosyal politikalar için koordinasyon içinde ve tüm paydaşlarla istişare ve işbirliğiyle çalışmaya devam edeceğiz. Tek haneli oranlara ulaşıncaya kadar enflasyon ile kararlı mücadelemizi sürdüreceğiz.”

Mart ayı enflasyonu yüzde 2.46

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!