Maliye villa kiralayanı, düğün salonlarını denetledi... 7.5 milyar liralık ceza kesildi

Güncelleme Tarihi:

Maliye villa kiralayanı, düğün salonlarını denetledi... 7.5 milyar liralık ceza kesildi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2025 04:00

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 2024 Faaliyet Raporu, sahada yapılan denetimlerin etkisini gözler önüne serdi. Rapora göre geçen yıl 1.1 milyonu aşkın denetim yapıldı. Düğün salonlarından villa kiralayanlara kadar geniş çaplı tutulan denetimlerin sonucunda usulsüzlük tespit edilenlere toplam 7.5 milyar liralık ceza kesildi.

Haberin Devamı

GELİR İdaresi Başkanlığı geçen yıl villa ve konut kiralayanlardan düğün salonu işletenlere kadar birçok alanda denetim yaptı. 81 ilde yapılan 1.1 milyonun üzerinde denetim sonucunda 7.5 milyar liralık usulsüzlük cezası kesildi. 2024 yılında ihbarda bulunan 160 kişiye ödenmek üzere toplam 22.4 milyon liralık ihbar ikramiyesi ödeneği ilgili vergi dairesi müdürlüklerine gönderildi.

KİRALAYANLAR YAKIN MERCEKTE

Gelir idaresi Başkanlığı’nın 2024 faaliyet raporunda geçen yıl yapılan çalışmalar ve denetimlerle ilgili detaylı bilgilere yer verildi. ‘Yaygın ve yoğun denetimler’ başlığı altında, 2024 yılında belirlenen sektörlerde ve küme işyerlerinde 81 ilde eş zamanlı olarak denetim çalışmaları yapıldığı belirtildi. Bu kapsamda villa ve konut kiralama, düğün salonları, güzellik merkezleri, kiralık araç sektörü, turizm sektörü, hâl ve yol denetimleri de dâhil olmak üzere birçok alanda saha denetimleri yapıldı. Saha denetimlerinde toplam denetim sayısı 1 milyon 125 bin 541’e ulaştı. Kayıt dışı faaliyet gösterdiği tespit edilen 32 bin 258 kişi için yeni mükellefiyet tesis ettirildi. 3 bin 601 işçi tespiti yapıldı ve 7 milyar 494 milyon 319 bin liralık da usulsüzlük cezası kesildi.

Haberin Devamı

Maliye villa kiralayanı, düğün salonlarını denetledi... 7.5 milyar liralık ceza kesildi

Faaliyet raporunda, denetim faaliyetleri hakkında bilgi verilirken, gerek Başkanlığın veri tabanından gerekse üçüncü kişi ve kuruluşlardan alınan bilgilerin, yapay zekâ temelli programlar ve büyük veri uygulamaları aracılığıyla analiz edildiğinin altı çizildi. Raporda şöyle denildi: 

İHBARLAR DEĞERLENDİRİLİYOR

“Riskli alanlar veya mükellefler tespit edilmekte, oluşturulan plan dahilinde denetimler sürdürülmektedir. Vergi idaresi ile vergi mükellefler arasındaki uyuşmazlıkların azaltılması, vergilendirme ile ilgili süreçlerin açıklığa kavuşturulması, vergi denetimlerinin kısa zamanda neticelenmesi ve vergiye gönüllü uyumun artırılması gibi amaçlarla yürütülen ‘İzaha Davet Müessesesi’ kapsamında vergiye uyum düzeyi düşük olan mükellefler izaha davet edilmekte, izahta bulunmayanlar, izahı kabul edilmeyenler ve tespit edilen vergi veya matrah farkına göre beyannamelerini düzeltmeyenler hakkında vergi incelemesi veya takdire sevk süreci işletilmektedir. Bununla birlikte, vergi kayıp ve kaçağı ile mücadele kapsamında vatandaşlarımızdan gelen her bir ihbar, titizlikle değerlendirilmekte ve gerekli işlemler tesis edilmektedir.”

Haberin Devamı

85 BİN MÜKELLEF İZAHA DAVET EDİLDİ

Faaliyet raporunda geçen yıl 85 bin 613 mükellefin izaha davet edildiği belirtildi. Raporda, şu bilgilere yer verildi:

“İzaha Davet Müessesesi, Başkanlığımız ilgili birimlerinde kurulan ön tespit ve izah değerlendirme komisyonlarınca uygulanmakta olup söz konusu müessese kapsamında 117 bin 565 adet beyanname mükellefler tarafından verilmiştir. Öte yandan Bakanlığımız ve birimlerince yapılan bazı analizlerde kullanılan veriler ile ilgili gönüllü uyum kapsamında mükelleflerin bilgisine başvurulabilmektedir. Bu durumda, defter ve belgeler kontrol edilmekte, ibraz edilen bilgi-belgeler değerlendirilmekte, mükellefler gönüllü uyuma davet edilmekte ve beyanlarını düzeltme imkânı sağlanmaktadır. 2024 yılında bu kapsamda yürütülen çalışmalar neticesinde 43 bin 620 mükellef gönüllü uyuma davet edilmiştir”

 

BAKMADAN GEÇME!