Güncelleme Tarihi:
Önceki gün GYODER yönetiminin davetiyle bir grup gazeteci, Türkiye’deki konut piyasasının içinde bulunduğu sıkışıklığı nasıl aşabileceğini konuştuk. Türkiye’de yaklaşık 6-7 yıl önce yüzde 70 civarında olan konut sahipliği oranının yüzde 65-67 seviyelerinde uzun süre sabit kaldıktan sonra düşüşe geçtiğini ve şu anda yüzde 50’lere gerilediğini belirten Başkan Neşecan Çekici, “Hem ev sahipliği hem de kiracılık alanında alışılmadık bir döneme giriyoruz. Beyaz yakalı krediye ulaşamadığı zaman sıkıntı büyük. Yurtdışına giden 2.5 milyar doları içeri çekmemiz gerekiyor. Finansman tarafını çözebilirsek bunu hallederiz” dedi.‘10 YILLIK PLAN YAPILMALI’
Aile yapısındaki değişimin beraberinde konut yapısındaki dönüşümü de zorunlu kıldığı görüşünde Çekici. Sektörün bu değişimleri iyi analiz etmesi ve konut üretiminde buna göre yönlenmesi gerektiğine dikkat çekti. Bir yanda dönüşüm bir yanda da finansman sorunu düşünüldüğünde 10 yıllık bir konut politikası oluşturulması gerektiğini vurguladı.
Planla ilgili detayları ise şöyle verdi: “Arsa, finansman, tasarım, konut tipleri net olarak planlanmalı. Bu amaçla kamu, özel sektör ve STK’ların katılacağı bir ‘Türkiye Konut Politikası Platformu’ oluşturulması gerekiyor. Biz de bir yıldır bu konunun altını çiziyoruz ve bu dönemde böyle bir çalışma yapmayı planlıyoruz. Ek olarak, Türkiye’de şu anda yaklaşık 26 milyon hane bulunuyor. Ortalama hane halkı sayısı 2.5’a düştüğünde, nüfus sabit kalsa bile yaklaşık 34 milyon haneye ihtiyaç duyulacak. Bu, devlet politikası gerektiren büyük bir konut ihtiyacıdır; müteahhitlerin tek başına çözebileceği bir sorun değildir. Bizim dernek olarak yönetim kurulumuzda bu konuda konsensus var ve bilgi, veri, uluslararası karşılaştırmalar ışığında konut politikası geliştirmeye hazırız.”