Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE, komşu ülkeler Azerbaycan, Gürcistan ve Bulgaristan ile tarihi bir anlaşmaya imza attı. Güney Gaz Koridoru’nun yıllık toplantısı için Bakü’de bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, üç ülkenin bakanlarıyla birlikte Yeşil Elektrik İletimi ve Ticareti Alanında İşbirliğine Dair Mutabakat Zaptı’nı imzaladı. Anlaşma ile güneş, rüzgâr gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektrik, Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye-Bulgaristan rotasını izleyerek Avrupa’ya ulaşacak.
Güney Gaz Koridoru için düzenlenen toplantıda ayrıca TEİAŞ ile AzerEnerji arasında elektrik iletimi alanında işletme anlaşması da imzalandı. Bu anlaşma ile de Türkiye ile Nahçıvan arasındaki mevcut elektrik iletim altyapısı modernize edilecek ve mevcut kapasite genişletilecek. İthalat kapasitesi 75 MW, ihracat kapasitesi ise 40 MW olan enterkonneksiyon hattının en verimli şekilde kullanılması sağlanacak.
YEŞİL EKONOMİDE İŞBİRLİĞİ
Güney Gaz Koridoru 11. Danışma Kurulu ve Yeşil Enerji Danışma Konseyi 3. Bakanlar Toplantısı, Bakü’de düzenlendi. Açılışını, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in gerçekleştirdiği toplantıda AB Enerji ve Konut Komiseri ve Danışma Konseyi Eş Başkanı Dan Jorgensen’in konuşmasının ardından bakanlar oturumuna geçildi. Bakan Bayraktar, burada bir konuşma yaparak Türkiye’nin enerji vizyonunu anlattı. Bayraktar, Güney Gaz Koridoru’nun uzun vadeli enerji işbirliğini sağlamada önemli bir rolü bulunduğunu ifade ederek “Buraya katılanların neredeyse tamamının yeşil ekonomiye yönelik iddialı planları var. Türkiye olarak bu kapsamda işbirliğimizi genişletmeye hazırız” dedi.
DÖRT BAKAN İMZA ATTI
Temaslar sırasında Azerbaycan, Türkiye, Gürcistan ve Bulgaristan hükümetleri arasında Yeşil Elektrik İletimi ve Ticareti Projesi 2. Bakanlar Toplantısı da düzenlendi. Yuvarlak masa toplantısına Bakan Bayraktar’ın yanı sıra Azerbaycan Enerji Bakanı Perviz Şahbazov, Bulgaristan Enerji Bakanı Zhecho Stankov ile Gürcistan Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakan Yardımcısı Vakhtang Tsintsadze katıldı.
Toplantıda, 22 Kasım 2024 tarihinde İstanbul Enerji Forumu’nda mutabık kalınan; dört ülkenin yeni enterkonneksiyon hatları ile birbirine bağlanması konusunda ilk somut adım atıldı. Dört bakan, “Yeşil Elektrik İletimi ve Ticareti Alanında İşbirliğine Dair Mutabakat Zaptı”nı imzaladı.
ANLAŞMA NELER GETİRECEK
Bu mutabakat zaptı ile birlikte dört ülke arasında yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektriğin farklı coğrafyalara iletilerek ticaretinin yapılacağı Yeşil Elektrik İletimi ve Ticareti Projesi hayata geçmiş oldu.
Proje; enerji arz güvenliğinin artırılması, voltaj ve frekansın senkronize edilmesi, üretim tesislerinin tam kapasiteye yakın daha verimli çalışması ve üretim ile iletim altyapısının iyileştirilmesi gibi birçok alanda fayda sağlayacak. Bölgenin enerji güvenliğinden altyapının daha verimli kullanımına, ekonomik verimlilikten sürdürülebilirliğe kadar stratejik avantajlar getirilecek.
Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP), Bakü-Tiflis-Erzurum Doğal Gaz Boru Hattı (BTE), Iğdır-Nahçivan Doğal Gaz Boru Hattı ve Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı (BTC) ile stratejik bir konumda bulunan Türkiye, bu yeni hat ile elektrik iletiminde de hem Azerbaycan ile ilişkilerini derinleştirecek hem de Avrupa’nın arz güvenliğine katkı sağlamış olacak.
BAKÜ’DE TARİHİ ANLAŞMA... NAHÇIVAN İLE KESİNTİSİZ HAT
Bakan Bayraktar, toplantının ardından Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından kabul edildi. Görüşmede iki ülke arasında enerji alanında yürütülen işbirlikleri ele alındı. Görüşme sonrasında Güney Kafkasya’da tarihi ve stratejik bir önemi olan Nahçıvan konusunda yeni bir gelişme yaşandı. Bakan Bayraktar ile Azerbaycan Enerji Bakanı Perviz Şahbazov’un katıldığı tören ile TEİAŞ ile AzerEnerji arasında işletme anlaşması imzalandı. Buna göre; Türkiye ile sınır komşusu Nahçıvan arasında kesintisiz ve güvenilir elektrik iletimi sağlanacak. Nahçıvan’ın enerji arz güvenliği artırılırken bölgesel elektrik ticareti güçlendirilecek. Anlaşma kapsamında Türkiye ile Nahçıvan arasındaki mevcut elektrik iletim altyapısı modernize edilecek ve mevcut kapasite genişletilecek. İthalat kapasitesi 75 MW, ihracat kapasitesi ise 40 MW olan enterkonneksiyon hattının en verimli şekilde kullanılması sağlanacak.