Hazır giyimde 750 milyon TL’lik yerli atağı

Güncelleme Tarihi:

Hazır giyimde 750 milyon TL’lik yerli atağı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2025 04:00

Son dönemde üretimin önemli oranda yurtdışına kaydığı ve ithalatın arttığı tekstil ve hazırgiyim sektöründe, bu eğilimin aksine yurtiçinde dikkat çeken bir yatırıma imza atıldı. Damat, Tween, D’S Damat markalarının sahibi Orka Holding, Giresun’daki ikinci fabrikasının açılış törenini ve üçüncü fabrikasının temel atma törenini gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

GİRESUN’DA 2004’te 110 kişiyle yatırıma başlayan Damat, Tween, D’S Damat markalarını bünyesinde barındıran Orka Holding, Giresun’daki ikinci fabrikasının açılış törenini ve üçüncü fabrikasının temel atma törenini gerçekleştirdi. İki fabrikaya yaklaşık 750 milyon TL yatırım yapılırken, Giresun’da toplamda 2 bin 250 kişiye de istihdam sağlanacak. Yapay zeka destekli ve robotik teknolojiye dayandığı belirtilen yeni fabrikada erkek takım elbise, palto, yelek, pantolon ve gömlek üretimi yapılacak. Ocak 2026’da açılacak üçüncü fabrikada ise erkek ve kadın gömlek üretimi yapılacak. Grup, yeni açılan ikinci fabrikayla yıllık 2 milyon 300 bin adet üretim kapasitesine ulaşacak.

Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, yeni fabrikada ilk kez kişiye özel ölçülerde adet bazında seri üretim yapabileceklerini ifade etti. Fabrikada dijitalleşmeyi merkeze aldıklarını belirten Orakçıoğlu, “Makine parkurumuzu yapay zekâ destekli ve robotik teknolojiyle güçlendirdik. Yapay zekâ ile terzilik yapacağız. Giresun’u yalnızca doğal güzellikleriyle değil, teknolojik tekstil üretimiyle de öne çıkarıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

BİRİM DEĞER 133 EURO’YA ULAŞTI

Türkiye’de ihracatta kilogram başı değerin 1.5 doları geçmediğini vurgulayan Orakçıoğlu, hazırgiyim sektöründe kilogram başı değerin 16 dolar seviyesinde olduğunu belirtti. Orakçıoğlu, “Buradaki üretim üssümüzde Almanya’ya yaptığımız ihracatta kilogram başına birim değerimiz 133 Euro’ya ulaştı. Asıl gücümüzü üretimden alıyoruz” dedi.

‘MISIR’A GİDEN MÜŞTERİ GERİ GELDİ’

ORAKÇIOĞLU, Mısır’da maliyetlerin ortalama 300 dolar olduğunu, Türkiye’de ise 900 ila 1400 dolar arasında değiştiğini belirtti. Orakçıoğlu, “Mısır’da adede dayalı bir üretim var. Ama biz katma değer üretmek zorundayız. Müşterilerimizden Romanya’ya, Mısır’a Uzakdoğu’ya giden oldu, hepsi tekrar geri geldi” diye konuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!