Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek gündemi değerlendirdi: Türkiye’ye etkisi sınırlı olur

Güncelleme Tarihi:

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek gündemi değerlendirdi: Türkiye’ye etkisi sınırlı olur
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2025 04:00

Bakan Şimşek, ticaret savaşlarının etkilerinin Türkiye’de görece daha sınırlı olacağını dile getirdi. Şimşek, son dönemde piyasalarda yaşanan çalkantıların da kalıcı etki yapacağını düşünmediğini belirterek, “Liradaki yüzde 3.5 civarındaki değer kaybının nisan ayında sınırlı etkisi olabilir  ama orta vadede bunlar dezenflasyonistir” dedi.

Haberin Devamı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, piyasalarda son dönemde yaşanan çalkantıların kalıcı bir etki yapacağını düşünmediğini söyledi. Şimşek, dezenflasyonda şu anda bir başarı olduğunu belirterek, “Program, çerçevesinde gidiyor. Son yaşanan piyasalardaki çalkantıların kalıcı bir etki yapacağını düşünmüyorum çünkü finansal koşullardaki sıkılaşma dezenflasyonisttir. Liradaki yüzde 3.5 civarındaki değer kaybının çok sınırlı etkisi nisan ayında olabilir ama orta vadeli bunlar dezenflasyonistir” dedi.

DEZENFLASYON GÜÇLÜ DEVAM EDECEK

“IV. Tarım Orman Şurası Tarım Ekonomisi Atölyesi”nde konuşma yapan Şimşek, dezenflasyonun 2025’te güçlü bir şekilde devam edeceğini söyledi. Bugüne kadar kamunun belirlediği fiyatları enflasyon hedefinin altında veya yakınında tuttuklarını vurgulayan Şimşek konut, gıda ve enerji arzını öncelikle ele aldıklarını vurguladı. Şu an temel malların enflasyonunun yüzde 20’nin altına, mal enflasyonunun yüzde 30 civarına düştüğünü kaydeden Şimşek, “Manşet enflasyon yüzde 38. Kiralarda yüzde 25 üst limiti kaldırdık, eğitimde herhangi bir müdahalemiz söz konusu değil. Bunların geçmişten gelen yansımaları var ama enflasyon düşüyor, düşmeye de devam edecek çünkü bu bizim en büyük önceliğimiz. Programımızda, yüzde 64-65 civarı olan 2022-2023 enflasyon oranlarını 2027’de net şekilde tek haneye indirme hedefimiz var” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘HAFİF YANSIR’

Hazine ve Maliye Bakanı, son dönemde küresel piyasalarda deprem etkisi yaratan ABD’nin gümrük vergilerini de değerlendirdi. Şimşek, Türkiye’nin ihracata bağlılığının kendisine benzeyen ülkelere göre daha düşük olduğunun altını çizerek, “Dış ticaretteki kırılmaların Türkiye ekonomisine yansımaları olacaktır ama diğer ülkelere kıyasla daha hafif yansıyacaktır” ifadesini kullandı.

BİZİ DUYMUYORLAR

Şimşek, bütçe açığını bu yıl düşürmeyi hedeflediklerine dikkati çekerek, “Büyümede öngördüğümüzden daha fazla yavaşlama olabilir. Bu bütçe performansını sınırlayabilir ama bizim zaten bütçe açığını düşürmekten maksadımız Merkez Bankası’nın elini güçlendirmek ve enflasyonu aşağı çekmekti” diye konuştu. Geçen sene bütçede sapma olmadığını dile getiren Şimşek, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“100 liralık bütçenin 96.7 lirası harcanmış. (Hani nerede disiplin, nerede tasarruf?) diye soruyorsanız, toplam tasarruf bu basit hesapla 1.2 trilyon lira. Biz bu konuda samimiyiz, ciddiyiz ve ortada net bir performans var. Bizim arz yönlü tedbirleri şimdi eleştiriyorlar. ‘Sadece para politikası üzerinden enflasyon inmez’ diyorlar. İneceğini kim söylüyor ki? Ne zaman bunu iddia ettik? Biz zaten başından beri diyoruz ki bir taraftan tabii ki büyümede bir dengelenme, aşırı bir ısınma varsa onun kontrol altına alınması lazım diğer taraftan da yatırım, istihdam, üretim ve ihracat üzerinden büyümenin devamı ve özellikle de konut, gıda ve yenilenebilir enerji arzı noktasında önceliklendirme lazım. Eleştirenler ya bizi duymuyorlar ki saygı duyuyoruz, duymaları için de zaten bu fırsatı kaçırmak istemedim, ya da gerçekten kötü niyetliler.”

Haberin Devamı

REZERV KULLANILMAK ÜZERE BİRİKTİRİLİR

Program sayesinde kırılganlıkları azaltarak ekonominin iç ve dış şoklara karşı dayanıklılığını artırdıklarına işaret eden Şimşek, “Ülkenin ciddi rezerv birikimi oldu. Eleştiriyorlar, ‘Rezervleri niye kullanıyorsunuz’ diye. Rezervler, iç ve dış şoklara karşı bir tampondur, tabii ki kullanılmak üzere biriktirilir. Şu anda Türkiye’nin rezerv pozisyonu IMF’nin tanımına göre ki en geniş tanımdır bu, ‘bir’dir. ‘Bir’ demek, rezerv yeterliliği sağlanmış durumda demektir ki bu mart sonu verisidir” diye konuştu.

CDS’LER HAKKINDA

Şimşek, ülke risk priminin 700 baz puandan bugün 350 baz puan civarına düştüğünü aktardı. Şimşek, son 3-4 günde ABD’nin dış ticaretteki korumacılık tedbirlerini açıklamasıyla birçok ülkenin kredi risk priminin (CDS) Türkiye’den çok daha fazla arttığına dikkati çekti. Mayıs 2023-Nisan 2025 döneminde Türkiye’nin CDS’si 356 baz puan düşerken benzer ülkelerin 7 baz puan düştüğünü aktaran Bakan Şimşek, “Bu, bize benzer ülkelere göre çok iyi bir performans ortaya koyduk demektir” değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

ÖNEMLİ OLAN DALGA BOYLARINI YÖNETEBİLMEK

Türkiye’nin son 22-23 yılda 1 trilyon dolara yakın parayı petrol, doğalgaz ve türevlerinin ithalatına ödediğini anımsatan Şimşek, şöyle devam etti:

“Türkiye’nin borcu yarım trilyon doları geçti diyorlar. Türkiye’nin bu dönemde sadece doğalgaza ödediği fatura 1 trilyon dolar civarı. Burada yeşil dönüşümü sağlayarak biz kalıcı bir şekilde Türkiye’nin dengelerini iyileştireceğiz. Türkiye son yıllarda yine çok önemli petrol üretimi ve doğalgaz üretimi konusunda büyük yatırımlara, büyük atılımlara girdi. Bunun sayesinde bizim enerjide dışa bağımlılığımız önümüzdeki yıllarda hızla düşecek. Dolayısıyla Türkiye’nin geleceğine ilişkin tarım, enerji dahil olmak üzere hiç kötümserliğe yer yoktur. Tabii ki dünya piyasalarında ve Türkiye’de iniş çıkışlar olacak. Bu işin doğasıdır. Önemli olan dalga boylarını yönetebilmektir. Ve yönettiğimiz kanısındayım.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!