Fitch'ten Türkiye için olumlu yorum

Güncelleme Tarihi:

Fitchten Türkiye için olumlu yorum
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2025 16:11

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin finansal oynaklığı yönetme kapasitesinin olduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

Fitch Ratings, uluslararası rezervlerin seyri ve makroekonomik politika ayarlarının, Türkiye'deki son siyasi olayların ülke kredisi üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesinde kilit rol oynayacağını belirtiyor. İyileştirilmiş uluslararası rezervler ve azaltılmış yabancı para (YP) koşullu yükümlülükler de dahil olmak üzere daha güçlü dış tamponlar, 2023'ten bu yana daha geleneksel ve tutarlı bir politika bileşimi ile Türkiye'nin ülke kredi profilinin güçlenmesini destekledi.

Görevden uzaklaştırılan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun 19 Mart'ta tutuklanması, lirada değer kaybı baskısı, devlet tahvili getirilerinde ve CDS spreadlerinde artış gibi finansal piyasalarda dalgalanmalara yol açtı. Uluslararası rezervler bir önceki hafta 171,1 milyar dolara iken 21 Mart'ta sona eren haftada 163,1 milyar dolara geriledi. Merkez Bankası'nın günlük olarak yayınladığı net yabancı varlık pozisyonu, rezerv düşüşünün 25 Mart'a kadar devam ettiğini, ancak o tarihten bu yana azaldığını gösteriyor.

Haberin Devamı

Türkiye'nin ekonomi politikası yapıcıları, sıkı bir parasal duruş ve gelir ve maliye politikalarının tutarlılığında beklenen iyileştirmelerle karakterize edilen bir politika karışımına olan bağlılıklarını vurgulayarak yanıt verdiler. Cumhurbaşkanı Erdoğan da mevcut ekonomik programa olan desteğini kamuoyu önünde yineledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 20 Mart'ta yaptığı ara toplantıda faiz koridorunun tavanını (gecelik borç verme faiz oranı) yüzde 46'ya yükseltirken, politika faiz oranını yüzde 42,5'te tuttu. Ayrıca TL mevduat ihalelerinin vadesini uzatmış ve TL likiditesini emmek için kısa vadeli tahviller ihraç etmiş ve TL cinsinden vadeli döviz işlemleri gerçekleştirdi.

TÜRKİYE EKONOMİSİNE GÜVEN VURGUSU

2018'den itibaren yaşanan bir dizi finansal stres, liranın keskin bir şekilde değer kaybetmesine, uluslararası rezervlerin erimesine, dolarizasyonun artmasına ve enflasyonun yükselmesine neden oldu. Fitch, Türkiye'nin mevcut politika bileşimine olan bağlılığı, başta Merkez Bankası olmak üzere ekonomi otoritelerinin gerektiğinde para politikasını sıkılaştıracak alana sahip olduğu varsayımı, düşük cari açık ve önceki stres durumlarına kıyasla daha güçlü rezerv tamponları nedeniyle mevcut dalgalanma seviyesini yönetme kapasitesine sahip olduğuna inanıyor.

Haberin Devamı

Bununla birlikte Fitch, 19 Mart'tan bu yana rezervlerdeki düşüşün boyutu, artan siyasi belirsizlikten kaynaklanan riskleri ve politika yapıcıların yeniden dengeleme programından elde ettikleri kazanımları, özellikle de döviz kırılganlıklarını azaltma, sürdürülebilir dezenflasyon ve politika öngörülebilirliğini yeniden inşa etme konusunda karşılaştıkları zorluklara vurguda bulundu.

ENFLASYON VURGUSU

Fitch, en son ülke notu gözden geçirmesinde 2025 yılında dolarizasyonun yavaşlayacağını ve daha fazla rezerv birikiminin sermaye girişlerine bağlı hale geleceğini öngörmüştü. Kuruluş, liranın daha da zayıflaması, Küresel Ekonomik Görünüm - Mart 2025 raporunda geçen yıl yüzde 44,4 olan enflasyonun 2025 sonunda yüzde 25'e düşeceği yönündeki en son tahminleri için risk oluşturduğunu belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!