Güncelleme Tarihi:
Derginin “2025 Dünya Milyarderleri” listesine göre, küresel milyarder sayısı ilk kez 3 binin üzerine çıkarken, toplam servet 16.1 trilyon dolarla rekor seviyeye ulaştı. Dünyadaki milyarder sayısı 2024 yılına göre 247 kişi artarak toplamda 3 bin 28 kişi oldu. Bu dönemde milyarderlerin toplam serveti ise geçen yıla göre 2 trilyon dolar artarak 16.1 trilyon dolar ile rekor kırdı. Öte yandan milyarderlerin ortalama serveti 2024’e göre 200 milyon dolar artışla 5.3 milyar dolara ulaştı.
EN ZENGİN MUSK SONRA ZUCKERBERG
Listenin en tepesindeki 100 milyar dolar ve üstü servet sahipleri kulübünün 15 üyesi bulunuyor. Ayrıca 200 milyar doların üzerinde servete sahip üç kişi mevcut. 15 milyarderin toplam serveti 2.4 trilyon dolar değerinde. Dünyanın en zengin kişisi ise tahmini 342 milyar dolar serveti ile Elon Musk. Musk, Tesla hisselerindeki son düşüşe rağmen geçtiğimiz yıl servetine 147 milyar dolar ekledi. Bu da Musk’ın dünyanın en zengin insanı unvanını Arnault’dan geri almasını sağladı. Meta’dan Mark Zuckerberg yaklaşık 216 milyar dolar serveti ile ilk kez ikinci sırada yer aldı.
Amazon’dan Jeff Bezos 215 milyar dolarlık serveti ile üçüncü sırada ve Oracle’dan Larry Ellison 192 milyar dolarlık serveti ile dördüncü sırada yer aldı. Bu arada Arnault ise 178 milyar dolarlık serveti ile 2017’den bu yana en düşük sırası olan beşinciliğe geriledi. Forbes bu yılki sıralama için 7 Mart 2025 tarihli hisse senedi fiyatlarını ve döviz kurlarını kullandı.
EN ÇOK MİLYARDER AMERİKA’DA
Amerika Birleşik Devletleri, 902 milyarder vatandaşı ile en çok milyardere sahip ülke oldu. Çin 516 kişi ile (Hong Kong dahil) ikinci, Hindistan ise 205 kişi ile üçüncü sırada yer aldı. Forbes ayrıca 2018’de hükümetin baskıları sonucu milyarderlerini listeden çıkaran Suudi Arabistan’dan da 15 kişiyi listeye geri ekledi.
LİSTEDE 31 TÜRK VAR
Derginin küresel dolar milyarderleri listesinde bu yıl toplam serveti 79.4 milyar dolar olan 31 Türk yer aldı. Murat Ülker 5.5 milyar dolar ile bu yıl 9. kez zirvede yer alırken, bu ismi 4.3 milyar dolar ile Cemil Kazancı, 3.2 milyar dolar ile İpek Kıraç, 3.1 milyar dolar ile Sebahat Sevim Arsel ve Erman Ilıcak izledi. Mustafa Rahmi Koç ve Ferit Şahenk ise 2.8 milyar dolarlık servetleriyle bu isimleri takip etti. Türkiye dışında kurulu şirketleri ile servet edinen dört isim de yer aldı. Bu isimler, uzay ve havacılık şirketi Sierra Nevada’nın hissedarları Eren ve Fatih Özmen çifiti ile Chobani’nin kurucusu Hamdi Ulukaya. Almanya’da kurulu halka açık BionTech’in kurucusu Uğur Şahin 4.3 milyar dolarlık servetiyle listenin ikinci sırasını Kazancı Holding’in CEO’su Şaban Cemil Kazancı’yla paylaştı. Bu yıl listeye yeni giren Türk ise inşaat sektöründe faaliyet gösteren Kazım Türker oldu.