En büyük engel finansman

Güncelleme Tarihi:

En büyük engel finansman
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2025 04:00

Yapılan bir araştırma, Türkiye’de kadınların yüzde 60’ının kendisini ‘girişimci’ olarak tanımladığını; ancak yüzde 40’ının en büyük engelinin ‘finansman’ olduğunu ortaya koydu. Finansmana eriştiklerinde kurmak istedikleri işlerin hangi sektörler olduğu sorulduğunda yüzde 30 ile yiyecek ve içecek ve yüzde 17 ile de kozmetik sektörü öne çıktı.

Haberin Devamı

Bugün 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü. Türkiye’de toplam nüfusun yüzde 49.98’ini; yani yarısını kadınlar oluşturuyor. Ekonomiden aile ve sosyal hayata kadar ‘sadece kadın olmanın getirdiği’ pek çok zorluk var. Toplumdaki cinsiyet eşitsizliğinin en fazla derinleştiği alanlardan biri de çalışma hayatı. Kadın, ya işgücünde erkek kadar yer alamıyor ya alsa da aynı işi yaptığı erkeğe kıyasla daha düşük ücretle karşı karşıya kalıyor ya da daha fazla çalıştığı halde erkek kadar kolay yükselemiyor.

Gerek dünya genelinde gerekse Türkiye’de işgücündeki kadınların sorunlarının detaylarına bakıldığında ise ‘finansmanın’ en büyük bariyerlerden biri olduğunu görüyoruz. Bu tabii aynı zamanda erkekler için de en büyük zorluklardan biri. Fakat kadınlar için, en büyük zorluk. Çünkü iş dünyasındaki mevcut cinsiyet eşitsizliği, bu durumu kadınların aleyhine daha da derinleştirmiş durumda.

Haberin Devamı

Mastercard’ın 2025 Dünya Kadınlar Günü’ne özel gerçekleştirdiği araştırma da kadın girişimcilerin önündeki en büyük engelin finansman olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Dünya genelinde 41 ülkede, 42 binden fazla kişiyle gerçekleştirilen araştırmaya göre, özellikle genç nesildeki kadınlar, hayallerinin peşinden gitmek, maddi bağımsızlığa kavuşmak amacıyla girişimci olmak istiyor. Türkiye özelinde de kadınların yüzde 60’ı kendini girişimci olarak tanımlıyor. Ancak, bir sorun var: Finansman.

Araştırmaya göre, Türk kadınlarına girişimciliğin önündeki en büyük engeller sorulduğunda, yüzde 40 ile finansal kaynak eksikliği yanıtı verildi. Fon eksikliği de yüzde 39 ile bunu takip etti. Engelleri aşmalarına ve kendi işlerini kurma konusunda daha güvende hissetmelerine yardımcı olacak destek konusunda ise en yaygın yanıt, yüzde 48 ile ‘daha fazla finansman seçeneği’ oldu.

YAŞLA BİRLİKTE AZALIYOR

Araştırmada dikkat çeken diğer unsurlar madde madde şöyle:

Türkiye’de kendisini girişimci olarak tanımlayan kadınların oranı Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika (EEMEA) bölgesinin genelinden fazla. Buna göre, Türkiye’de kendini girişimci olarak tanımlayan kadınların oranı yüzde 60 iken EEMEA’da bu oran yüzde 51.

Haberin Devamı

Kendini şu anda girişimci olarak tanımlayan ya da gelecekte girişimci olarak görme olasılığı en yüksek olan nesiller (erkekler ve kadınlar); Z Kuşağı (yüzde 88) ve milenyum kuşağı (yüzde 72) iken, ardından X Kuşağı (yüzde 64) ve Baby Boomers (yüzde 55) geliyor. Bu sonuçlar, Türkiye’de bireylerin kendilerini girişimci olarak görme olasılığının yaşla birlikte azaldığını gösteriyor.

GIDA VE KOZMETİK RADARLARINDA

Türkiye’de kadınların bir iş kurmak istediği sektörler incelendiğinde, başlıca sektörlerin yüzde 30 ile yiyecek ve içecek, yüzde 17 ile kozmetik, yüzde 12 ile de iş hizmetleri olduğu belirtildi.

Erkeklerin bilgisayar alanında bir iş kurmak isteme oranı ise kadınlardan neredeyse iki kat daha fazla. Bu oran erkeklerde 12iken kadınlarda yüzde 7 ile sınırlı kaldı.

BAKMADAN GEÇME!