Güncelleme Tarihi:
Trump'ın gümrük vergisi kararı sonrasında dünya piyasaları çalkantılı bir sürece girdi. Uluslararası ekonomide vergi savaşları yaşandığı Türkiye'de kritik önem taşıyan 'faiz kararının ne yönde olacağı merak ediliyor. Yeni bir faiz indirimi gelecek mi, Merkez Bankası nasıl bir karar verecek? Son gelişmeleri ve merak edilenleri CNN TÜRK Editörü Gülşen Coşkun değerlendirdi.
Gülşen Coşkun, değerlendirmesinde şu ifadelere yer verdi:
Perşembe günü saat 14'te faiz sorusunun yanıtını öğreneceğiz. Genel beklenti sabit tutacağı yönünde.
Beklentiler Merkez Bankası'nın faizi sabit tutacağı ve bir değişiklik yapmayacağı yönünde. Ama bu genel beklenti, baktığımızda politika faizinde bir artış olabilir,
faiz koridorunun üst bandına ilişkin olarak ilave sıkılaştırmalar gelebilir diyen de var bir tarafta.
Geneline baktığımızda faizin sabit kalacağı yönünde bir beklenti var. Peki mevcut tablo neydi? Biraz onu hatırlatalım; bir de nasıl mesajlar verdi son olarak Merkez Bankası Başkanı ona da bir bakalım. Faiz kararı, o rakamsal, oransal karara bakmıyoruz.
Nasıl mesajlar veriliyor bundan sonrasına ilişkin, nasıl ışık tutuluyor ekonomide ya da atılacak olası adımlara onu da merakla bekliyoruz biz faiz kararlarında.
GECELİK FAİZ ORANI YÜKSELTİLMİŞTİ
20 Mart'ta bir ara toplantı gerçekleştirilmişti piyasadaki dalgalanmaların ardından. İşte o ara toplantıda alınan kararla birlikte gecelik vadede borç verme faiz oranı %46'ya yükseltilmişti. Ama bizim hep o faiz diye konuştuğumuz politika faizinde bir değişiklik olmamıştı. %42,5'ta sabit tutulmuştu. İşte 17'sinde nasıl bir karar gelecek biz yine onu görmüş olacağız. Ama dediğim gibi genel beklenti özellikle politika faizinin sabit tutulması yönünde.
Üst koridora o ilişkin özellikle yani gecelik borç verme faizine ilişkin ilave bir sıkılaşma gelir mi? Tabii ki onu da göreceğiz nasıl olacak bu karar ilerleyen günlerde 17'sinde görmüş olacağız. Peki sonrasında Merkez Bankası Başkanı nasıl mesajlar verdi?
TÜRKİYE'YE EN DÜŞÜK SEVİYE UYGULANDI
Bir süredir de zaten konuşuyoruz gündem ekonomide. Amerika Birleşik Devletleri bu vergi kararları herkesi etkiliyor, Türkiye'yi de etkiliyor ama bakan demişti ki kötünün iyisi durumdayız. Çünkü Türkiye'ye en düşük seviye olan %10'dan bir vergi uygulandı. Mayıs'ta da bakan gidecek. Ama bunun etkisi oluyor tabii ki. Öncelikle küresel enflasyon, küresel durgunluk bunları konuşuyoruz. Bunların yazması bireysel olarak bize de geliyor. Bunun için önlem en az nasıl etkileniriz şeklinde. Bunun çabası var ve buna ilişkin adımlar bir taraftan atılmaya, toplantılar yapılmaya başladı. O konu bir kenarda. Ama yansımaları olasılıklara göre de şekilleniyor bu adımlar, kararlar Merkez Bankası'nın kararlarında.
Merkez Bankası Başkanı da geçtiğimiz gün İstanbul'da bir toplantıya katılmıştı orada mesaj verdi. Dedi ki küresel ticaret ve ekonomi politikalarına dair belirsizlikler son dönemde yükseldi. Bu ki zaten genel bir tespit. Buna ilişkin olarak da bu Trump'ın kapsamlı vergi paketindeki büyüme ve enflasyon beklentilerini etkiliyor dedi. Peki dıştan etkileniyoruz ama kendi içimizdeki enflasyondaki gidişata baktığımızda düşüş süreci devam edecek vurgusu yaptı. Bunu Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de yapıyor. Dezenflasyon süreci devam edecek vurgusu yapıyor. Karahan dedi ki enflasyonun ana ilimi de ilk çeyreğe özgü bir yükseliş gözlemlenmiştir. Ama mal enflasyondan sonra hizmet enflasyonundaki düşüş de belirginleşmiştir. Çok uzun bir süre hizmet enflasyonunu da konuşmuştuk. Buradaki düşüşler neden enflasyon diyoruz?
FAİZDE ENFLASYON BAZ ALINIYOR
Düşürken niye enflasyonu anlatmaya başladım? Bundan bahsediyoruz, çünkü faiz kararı alınırken enflasyon baz alınıyor. Hedef de zaten enflasyonu düşürmek olduğu için Merkez Bankası'nın eli enflasyona bakıyoruz. Ne kadar güçlü faiz kararlarını almada, faiz kararlarının olası şekillenmesinde ona da bakıyoruz. Bu nedenle enflasyonun seyri önemli. İşte önümüzdeki süreçte nasıl gelişmeler olacak, rakamlar ne söyleyecek onu ilerleyen günlerde göreceğiz.