Güncelleme Tarihi:
Alarko Holding’in kurucusu İshak Alaton’ın hayatını anlatan ‘Lüzumlu Adam’ kitabında, bir ‘topal karınca’ öyküsü var. Merhum iş insanının ağzından anlatılan hikâyede, topal karıncanın Mekke yoluna çıktığını görünce kendisine ‘imkânsız, yapamazsın’ diyenlere verdiği yanıt çok kez alıntılandı: “Evet topalım, belki Mekke’ye gidemem ama mesele onun yolunda olmak, yola çıkmak.” İnşaat, taahhüt, sanayi, enerji gibi sektörlerde büyüyen Alarko Holding’in ikinci kuşak patronu Leyla Alaton da iki yıl önce başladığı tarım yatırımlarını anlatırken babası İshak Alaton’un bu hikâyesini kılavuz aldıklarını söyledi.
Alarko’nun yeni şirketi Alsera, tamamen modern seracılık alanına odaklanmış durumda. Jeotermal seracılık faaliyeti yürütüyorlar. Jeotermal zenginliği nedeniyle Afyonkarahisar, Denizli ve Eskişehir yatırım alanı olarak seçildi. Topraksız tarım yapılan seralar için teknolojinin Hollanda’dan alındığını söyleyen Leyla Alaton, 2023’ten bu yana 300 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını belirtti.
‘ENERJİ SEKTÖRÜ İLE EŞİTLENSİN’
Alaton, Alarko Holding’in enerji sektöründeki yatırımlarına dikkat çekerek, “Enerjideki hacmi yakalayan bir tarımsal büyüme hedefliyoruz. Sadece enerji topal olur, tarımı yanına koyuyoruz” dedi. Alaton’un hedefi tamamen pestisit kalıntısız sebzeler yetiştirmek. Avrupa Birliği akrediteli bağımsız laboratuvarlar tarafından ‘sıfır kalıntı’ ile sertifikalandırıldıklarını belirten Alaton, şu anda bin 200 dönümlük alanda üretilen ürünlerin yüzde 70’ini Sera Verde markasıyla 20 ülkeye ihraç ettiklerini söyledi.
‘AVRUPA’NIN EN BÜYÜĞÜ OLACAK’
“Ölçek yakalamak çok önemli. Biz tam kapasiteye ulaşsak bile Türkiye’nin üretiminin yüzde 1’ine dahi yaklaşmıyoruz. Dolayısıyla büyük şirketlerin bu alana yatırım yapması ve Türkiye’nin tarımda dünyanın sayılı ülkeleri arasına girmesini hedefliyoruz” diyen Alaton, gelecek planlarını ise şöyle anlattı:
“Şu anda Eskişehir’de büyük bir sera yapılıyor. Tamamlandığında Avrupa’nın en büyük serası olacak. 800 dönümlük alanda kalıntısız, teknolojik, topraksız tarım yapılacak. Verim neredeyse üç kat fazla. Çalışanların yüzde 75’i kadın ve dönemsel değil, bordrolu elemanlarımız. Yani tarıma yeni bir boyut katıyoruz. Bunun arkasından Kazakistan ile anlaştık. Müthiş teşvikler verdiler. Orada 400 dönümlük bir sera kuruyoruz. Orası jeotermal değil doğalgazdan enerjisini alacak. Hedefimiz 2028 sonunda toplam 10 bin dönüme ulaşarak bu alanda dünyada ilk üç şirket arasına girmek. Bunun için de 600 milyon dolarlık daha yatırım yapılacak. Toplamda 10 bin kadın çalışan hedefliyoruz.”
SERADA EL BAKIM MERKEZİ
Çalışanların yüzde 75’i kadın olunca el bakımını da ön plana aldıklarını belirten Leyla Alaton, “Afyonkarahisar’daki seraya el bakım merkezi açtık. Devamı gelecek. Bunun iki nedeni var, biri elbette kadınlarla çalışıyor olmak. Diğeri de kalıntısızlık ve hijyen iddiamız. Bulaş riskini en aza indirmek durumundayız, özel kıyafetler ve ellerin bakımı ile buna çok dikkat ediyoruz. İlaç tesisi gibi seralar kurduk” diye konuştu.
GEN HAVUZUNDA 3 BİN ÜRÜN
Alsera’nın 360 derece tarım yapan bir şirket olarak tasarlandığını söyledi Alaton. Hedeflerinin tohumdan sofraya izlenebilirlik olduğunun altını çizerek planlarını şöyle anlattı: “3 bine yakın ürün gen havuzumuzda bulunuyor. Bunların yedisini kaydettirdik. Bir mikrogranül fabrikası kurduk. Artıkları değerlendiriyoruz. Açık alan tarımında çiftçilere satıyoruz. Kazakistan’da da tohum v gübre fabrikası kuracağız. Teklif onlardan geldi. Çünkü tarım her ülkenin önemli sorunu.”