Güncelleme Tarihi:
Vietnam yıllar boyunca Çin'in güney komşusu, ABD'nin Pekin'le yaşadığı ticari gerilimlerin çapraz ateşinden kaçınmaya çalışan şirketler için popüler bir alternatif oldu. Şimdi ise ABD Başkanı Donald Trump'ın gümrük vergisi hedeflerini genişletmesiyle birlikte bu şirketler artık uzak duramayacak.
Trump, açıkladığı yeni küresel vergi dalgasının bir parçası olarak Vietnam'dan yapılan ithalata %46 vergi koyacağını söyledi. Bu durum, giyim, mobilya ve oyuncak sektöründeki büyük şirketlerin maliyetlerini yakında artırabilir ve bazıları bu artışları fiyat artışları şeklinde tüketicilere yansıtabilir. Vietnam'a yönelik gümrük vergileri 9 Nisan'da yürürlüğe girecek.
Çin, yirmi yılı aşkın bir süredir ABD'ye diğer tüm ülkelerden daha fazla mal ihraç etti, ancak Meksika 2023'te en büyük kaynak olarak Çin'i geçti. ABD Ticaret Temsilciliği Ofisi'nin hükümet verilerine göre Çin, 2024 yılında 438,9 milyar dolar değerinde malla ABD'nin ikinci büyük tedarikçisi konumunda.
Üretim için güvendikleri ülkeleri çeşitlendirmek ve Çin ile ticaret çatışmalarından kaynaklanan riskleri azaltmak isteyen şirketler için Vietnam da gidilecek popüler bir yer haline geldi. ABD Ticaret Temsilciliği Ofisi'ne göre Vietnam'dan yapılan ithalat 2024 yılında 136,6 milyar dolara ulaşarak 2023 yılına göre yaklaşık %19 artış gösterdi.
Öte yandan, hükümet verilerine göre Çin'den yapılan ithalat 2023'ten 2024'e sadece %2,8 arttı. Çin'den yapılan ithalat geçen yıl, ABD'nin bu ülkeden 536.3 milyar dolarlık mal getirdiği 2022'ye kıyasla yaklaşık %18 düştü.
Vergiler, enflasyon ve ekonomiye ilişkin endişeler nedeniyle birçok tüketicinin değer bilincine sahip olduğu ve harcamalarında seçici davrandığı bir dönemde şirketleri vuracak. Tarifeler nedeniyle hangi şirketlerin fiyatları artıracağı şimdilik belirsiz olsa da, işletmeler önümüzdeki aylarda cansız harcamalar öngördükleri için daha yüksek maliyetleri üstlenmekte isteksiz olabilirler.
VİETNAM TARİFELERİNE KARŞI EN SAVUNMASIZ ŞİRKETLER
Bazı tanınmış isimler Vietnam tarifelerinden olumsuz etkilenecek.
Nike ayakkabılarının yaklaşık yarısını Çin ve Vietnam'da üretiyor ve yaklaşık %25'i Vietnam'dan geliyor. CNBC'ye konuşan bir Beyaz Saray yetkilisi, Trump'ın Çin'den yapılan ithalata uygulanan mevcut %20'lik vergiye ek olarak %34'lük bir gümrük vergisi koyacağını ve bu oranın %54'e ulaşacağını söyledi.
Tarifeler, içinde bulunduğumuz çeyrek için zaten hayal kırıklığı yaratan bir tahminde bulunan spor ayakkabı ve atletik giyim devi için bir başka ters rüzgar olacak. Üç aylık dönemde satışlarda çift haneli bir düşüş öngören bu tahmin, Çin ve Meksika'dan yapılan ithalata uygulanan gümrük vergilerinin tahmini etkisini de içeriyordu.
Genişletilmiş gümrük vergileri, Nike'ın markasını canlandırma ve geçtiğimiz sonbaharda şirketin başına geçen yeni CEO'su Elliott Hill yönetiminde satışlarını artırma çabalarını durdurabilir ya da yavaşlatabilir.
Nike hisseleri Çarşamba günü genişletilmiş işlemlerde %6'dan fazla değer kaybetti. Adidas ve diğer büyük ayakkabı oyuncuları da büyük ölçüde Vietnam'a güveniyor.
İki şirket CNBC'nin yorum talebine hemen yanıt vermedi.
Bir endüstri ticaret grubu olan Footwear Distributors and Retailers of America'ya göre, ABD'deki ayakkabı ithalatının yaklaşık üçte biri, mevcut en son tam yıllık veri olan 2023 yılında Vietnam'dan geldi.
Örneğin Steve Madden, Kasım ayı başında yaptığı bir kazanç çağrısında, önümüzdeki yıl Çin'den ABD'ye yaptığı ithalatı %45'e varan oranlarda azaltacağını söyledi.
Ayakkabı üreticisi bu açıklamayı Trump'ın başkanlık zaferinden sadece birkaç gün sonra, seçim kampanyasında Çin gibi ülkelere yüksek gümrük vergileri uygulama vaadinin ardından yaptı.
CEO Edward Rosenfeld, Steve Madden'in Kamboçya, Meksika ve Brezilya'nın yanı sıra Vietnam'a yönelik hamlesini hızlandırdığını söyledi.
Vietnam, Ugg ve Hoka'nın ana şirketi Deckers Brands'ın tedarikçileri için ikinci en büyük ülkeydi. Bu ay itibariyle şirketin Vietnam'da 68 tedarik zinciri ortağı bulunuyor ve bu sayı sadece Çin'deki 125 tedarikçisini geride bırakıyor. Deckers hisseleri genişletilmiş işlemlerde yaklaşık %9 düştü. Şirket yorum talebine hemen yanıt vermedi.
VF Corporation, The North Face, Timberland, Vans ve Jansport gibi ayakkabı, giyim ve aksesuar markalarından oluşan şirketin Çin ve Vietnam'a da büyük bir bağımlılığı var. Aralık ayında yapılan bir üretim açıklamasına göre, tedarikçilerinin yaklaşık %38'i Çin'de ve %17'si Vietnam'da bulunuyor ve bu da iki ülkedeki risk oranını %55'e çıkarıyor.
Şirketin hisseleri Çarşamba günü genişletilmiş işlemlerde %8'den fazla düştü. VF, yaklaşan kazanç raporundan önceki sessiz dönemini gerekçe göstererek yorum yapmayı reddetti.
MOBİLYA ENDÜSTRİSİ DE VİETNAM'A OLAN BAĞIMLILIĞINI ARTIRDI
Ev eşyaları perakendecileri adına lobi faaliyetleri yürüten bir ticaret grubu olan Home Furnishings Association'ın verilerine göre, 2023 yılında ABD'nin mobilya ithalatının %26,5'i bu ülkeden yapılacak ve Çin'den yapılan %29'luk ithalatın gerisinde kalacak.
Grup, mobilya sektörünün en önemli veri kaynaklarından biri olan yatırım bankacılığı firması Mann, Armistead & Epperson'a atıfta bulundu.
Birlikte ele alındığında bu, ABD mobilya ithalatının yaklaşık %56'sının her iki bölgeden geldiği anlamına geliyor.
WAYFAIR, ŞUBAT AYINDAKİ BİR KAZANÇ ÇAĞRISINDA
CEO Niraj Shah, Trump'ın ilk yönetimi sırasında gümrük tarifelerini yürürlüğe koymasından bu yana Çin dışındaki ülkelere geçişin “büyüyen bir trend” olduğunu söyledi.
Kamboçya, Endonezya, Tayland, Filipinler ve Vietnam gibi yerlerin “insanların fabrikalarının olduğu ve mallarımızın geldiği yerler olarak büyüdüğünü” söyledi.
Wayfair'in hisseleri genişletilmiş işlemlerde yaklaşık %12 düştü. Wayfair yaptığı açıklamada “gelişen ticaret ortamını yakından izlediğini” söyledi.
Şirket, “müşterilere mümkün olan en iyi değer, ürün çeşitliliği ve deneyim kombinasyonunu sunmaya devam etmek için iyi bir konumda olduğunu” da sözlerine ekledi.