Güncelleme Tarihi:
Dışarıda ABD Başkanı Donald Trump’ın açıklayacağı yeni tarifeler, içeride ise mart ayına ilişkin enflasyon verisi ile Merkez Bankası’nın açıklayacağı faiz kararı, borsa üzerinde etkili olmaya devam ediyor.
Bayram tatili dönüşü Borsa İstanbul BIST 100 endeksi, haftaya yüzde 0.55 düşüşle 9 bin 606,37 puandan başladı. Dün satıcılı seyrine devam eden endeks, günü yüzde 1.41 düşüşle 9 bin 523 puandan tamamladı.
Borsadaki seyre ilişkin Hürriyet’e değerlendirmelerde bulunan A1 Capital Genel Müdür Yardımcısı Üzeyir Doğan, piyasa üzerindeki baskı yaratan üç temel unsurdan birinin Trump olduğunu söyledi. “Yurt dışında Trump’ın tarifelerine yönelik endişeler devam ediyor. Bu tarifelere diğer ülkelerin vereceği karşılıklar de yatırımcıların gündeminde” diyen Doğan, “Bu da genel anlamda dünya ölçeğinde hisse senedi piyasaları üzerinde baskı yaratan temel unsur” dedi. Buna ek olarak, yurtiçinde ise enflasyona yönelik beklentilerin satış baskısına yol açtığına işaret etti.
Ayın 1’inde, yani Ramazan Bayramı tatilinde açıklanan İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) mart ayına ilişkin enflasyon verisini anımsatan Doğan, “İTO verilerine göre, martta aylık bazda yüzde 4’e yaklaşan bir enflasyon gördük. Bu da Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) bugün açıklayacağı TÜFE beklentilerini yukarı çekti.
ENFLASYON VE FAİZ BEKLENİYOR
Enflasyonun yüksek gelebileceğine yönelik endişeler de borsa üzerinde baksı yaratan temel unsurlardan biri” değerlendirmesinde bulundu. “Açıklanacak enflasyon oranı, belki Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz artırımını gündeme getirecek. Bunun da piyasa üzerinde baskı oluşturduğunu söylemek lazım” diyen Doğan, bunun yanı sıra iç siyasi gündemdeki belirsizliklerin de piyasayı baskıladığını söyledi ve “Tüm bu gelişmelerin etkisi ile borsada genele yayılan bir satış devam ediyor” ifadelerine yer verdi.
“Merkez’in 17 Nisan’daki kararı çok önemli olacak. Çünkü ara bir toplantıyla faizlerde geçici bir artış yaptılar” diyen Doğan, şöyle devam etti: “17 Nisan’da aldıkları bu geçici kararı kalıcı bir hale mi getirecekler, yani politka faizini yüzde 46’ya mı çekecekler; yoksa mevcut durumun devamını mı koruyacaklar? Ek bir adım atılacak mı atılmayacak mı bu sanırım en kritik dönemeç olacak diye düşünüyorum.”
KALICI DESTEK İÇİN 5 UNSUR GEREKLİ
Öte yandan analistler, Trump’ın açıklayacağı yeni tarifelerin daha ılımlı olmasının ve TÜİK’in bugün açılayacağı mart ayı enflasyonun aylık bazda yüzde 3’ün altında kalmasının piyasayı destekleyebileceğini düşünüyor. Buna ek olarak, iç siyasetin netleşmesi, Türkiye’nin ABD tarafından yaptırımlar listesinden çıkarılması ve Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilerin resmi zemine oturmasının ise piyasayı destekleyen kalıcı unsurlar olabileceği ifade ediliyor.