Güncelleme Tarihi:
Söz konusu programla, beyan öncesinde mükelleflerle temasa geçilerek, risk durumları konusunda bilgilendirme yapılıyor. Program kapsamında yapılan tespitlere göre:
İlk aşamada 500 bin mükellef taramış ve 2.9 trilyon lira ticaret hacmine sahip 40 bin mükellefi riskli bulmuştu.
Çalışma çerçevesinde yer alıp, 2023 ve 2024 yılı geçici beyanlarında zarar gösteren 1046 mükellefin de yaklaşık 2.36 milyar TL matrah beyan ederek, bu sefer kâr beyan ettiği görüldü.
837 mükellef, düzeltme beyannamesi vererek, beyan ettikleri matrahı 502 milyon lira artırdı, ayrıca 234 milyon lira zarar da beyanlardan çıkarıldı.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, söz konusu uygulamaya ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: “Yeni analiz teknikleri ve saha denetimlerimizle, riskli mükelleflerimizi çok rahat tespit ediyoruz. Bu kapsamda vergi denetimleri ve yüksek cezai yaptırımlarla karşılaşmak istemeyen mükelleflerimizi de gönüllü uyum sürecine bekliyoruz. Riskli olduğunu düşündüğümüz ve gönüllü uyum süreciyle risk durumunu kaldırabileceğimiz firmalarımız için yürüttüğümüz bu çalışmayla, mükelleflerimize denetim öncesi önemli bir şans tanımış olduk. Mükelleflerin üzerinde denetim yükü ve bürokrasi oluşturmayacak, hızlı, pratik, çözüm odaklı çalışmaları hayata geçirmeye devam edeceğiz.”