Güncelleme Tarihi:
Son zamanlarda arsa alım-satım işlemlerinde dolandırıcılık vakalarının arttığını dile getiren Avukat Elvan Kakıcı Şimşek, “Son olarak İstanbul Şile’de 3.5 milyon TL’ye satılık arsa ilanı üzerinden gerçekleştirilen dolandırıcılık vakası, yatırımcıların karşılaştığı riskleri gözler önüne seriyor” dedi. Arsa yatırımı yaparken en çok dikkat edilmesi gereken hususların başında arsanın hukuki ve imar durumunun geldiğini belirten Şimşek, “Yatırımcılar, satın alacakları arsanın tapu kayıtlarını ve imar durumunu mutlaka detaylıca araştırmalı. Özellikle hisseli tapular, şufa (ön alım) hakkı, ipotek veya intifa gibi hukuki kısıtlamalar yatırımcıları zor durumda bırakabilir. Ayrıca, arsanın doğal sit alanı veya özel koruma bölgesinde olup olmadığı da büyük önem taşır” diye konuştu.
TAPU VERMİYORLAR
“Son yıllarda vatandaşlar altyapısı tamamlanmış ve imar izinleri alınmış projelerden arsa satın almayı tercih ediyor. Bu tür projeler genellikle profesyonel ekipler tarafından belirlenen, master planı hazırlanmış ve imar süreçleri tamamlanmış arsalar sunuyor. Ancak yine de mağduriyetler giderek artıyor” diyen Şimşek, şunları söyledi: “Son dönemde bazı firmalar, belirli bir süre içinde tapu teslimi yapacaklarını taahhüt etmelerine rağmen, yatırımcılara yıllarca tapu vermiyor veya altyapı çalışmalarını tamamlamıyor. Özellikle yarım kalan projeler, yatırımcıları büyük zarara uğratabiliyor.” Arsa özelinde bir düzenlemeye ihtiyaç olduğuna vurgu yapan avukat Şimşek şunları söyledi:
DÜZENLEME ŞART
“Devlet, tüm arsa projelerinin kaydedileceği bir Ulusal Proje Sistemi kurmalı ve firmalar projelerini bu platforma eklemek zorunda olmalı. Böylece yatırımcılar, satın almayı düşündükleri arsanın hukuki durumunu şeffaf bir şekilde inceleyebilir. Ayrıca, firmaların projeleri için belirli bir teminat yatırması sağlanmalı ve eğer proje tamamlanmazsa, devlet bu teminatı kullanarak projeyi başka bir firmaya tamamlatabilmelidir. Arsa yatırımları, doğru analizler yapıldığında uzun vadede yüksek kazanç sağlayabilecek önemli bir yatırım aracı olabilir. Ancak, yatırımcıların mağdur olmaması için hem bireysel olarak dikkatli davranmaları hem de devletin bu alandaki yasal düzenlemeleri sıkılaştırması gerekiyor.”