Güncelleme Tarihi:
Geçen sene jeopolitik riskler, bu yıl da ABD Başkanı Donald Trump’ın politikaları nedeniyle rekor üzerine rekor kıran altın fiyatları, son günlerde duruldu.
Altın fiyatları, 22 Nisan’da Trump’ın ABD Merkez Bankası’na (Fed) yönelik eleştirileri, dolardaki zayıflık dalgası ve ticaret savaşı endişeleri nedeniyle 3 bin 500 doları aşarak rekor kırmıştı. Ancak devam eden günlerde Trump, “Bir noktada Çin ile bir anlaşma yapacağımızı umuyorum” demiş; Çin medyası da ABD’nin gümrük tarifeleri üzerine müzakereler için Pekin ile temasa geçtiğini yazmıştı. Trump’ın bu geri vitesi sonrası ABD ile Çin’in ticaret görüşmelerine yönelik artan umutlar, güvenli liman talebini azalttı. Buna bir de ABD’den gelen güçlü istihdam verileri eklenip, Fed’in faiz indirimine gideceğine yönelik beklentiler artınca, altına kaçan yatırımcının bir kısmı dolar varlıklara geri döndü. Tüm bunlar da değerli madene değer kaybı olarak yansıdı.
Peki, altın fiyatlarının ilerleyen günlerde nasıl seyretmesi bekleniyor?
Ons altın önceki hafta test ettiği 3 bin 500 dolarlık rekor seviyeden düşmeye devam ederek haftayı 3 bin 241 dolardan tamamlamıştı.
Fiyatlarda yaşanan gel-git döneminin ilerleyen günlerde de sürmesini bekleyen uzmanlar, iniş çıkışlara rağmen yine de portföylerde altın bulundurulmasını öneriyor.
ÖNCE RİSKLER SONRA TRUMP
Ata Yatırım Portföy Yönetim Direktörü Samet Zağlı, altının son bir yılda ABD doları karşısında yüzde 40 civarında değer kazanarak tarihin en güçlü dönemlerinden birini geçirdiğini anımsattı. 2024’teki güçlü hareketlerde en önemli etkenin jeopolitik gelişmeler olduğunu anımsatan Zağlı, “Uzun süredir devam eden Rusya-Ukrayna savaşı, İsrail-Filistin çatışmaları ve buna bağlı politik krizler, Çin-Tayvan gerginliği gibi olumsuz gelişmeler güvenli liman olarak görülen altına talebi canlı tutmuştu. Buna ek olarak, hem ABD hem Avrupa’dan gelen ekonomik verilerin ekonomik durgunluk endişesi yaratması da yatırımcıların hisse senedi, tahvil gibi varlıklar yerine altını tercih etmesine yol açmıştı” dedi.
Bu yılın başından beri olan hikâyeye bakıldığında ise başrolde ‘değişen ABD politikaları’ olduğunu kaydeden Zağlı, “Donald Trump’ın ikinci kez başkanlığa gelmesi, piyasalarda korumacı politikaların yeniden yükseleceği endişesi yarattı. Bu da ticaret savaşlarının yeniden alevlenebileceği beklentisiyle altına talebi artırdı. Nitekim, Trump açıkladığı beklenen de yüksek gümrük vergileri ile altın için adeta bir kusursuz fırtına ortamı yarattı. Trump’ın tutumu ve sebep olduğu küresel ticaret savaşı beklentileri, ABD dolarının rezerv para özelliğini de tekrar sorgulattı ve bu da dünya Merkez bankalarının altın rezervlerini artırma hedefini daha da güçlendirdi. Tüm bunların etkisiyle, özellikle son dönemdeki yükselişlerle, değerli madenin neredeyse her hafta yeni bir tarihi zirveye ulaşmasına şahit olduk” değerlendirmesinde bulundu.
‘İNİŞ ÇIKIŞ OLSA DA GÜÇLÜ KALIR’ BEKLENTİSİ
Zağlı, Son 1-2 haftalık süreçte altın fiyatlarının tarihi zirvesinden bir miktar geri çekilmesine yönelik ise “Bu geri çekilmenin arkasındaki en önemli faktör Trump’ın dilini yumuşatması ve Çin’de dahil olmak üzere gümrük tarifelerinde indirime gidebileceğini açıklaması oldu” dedi. Buna ek olarak Zağlı, son günlerde gelen ABD ekonomisine ilişkin güçlü verilerin ve buna bağlı olarak azalan faiz indirim beklentilerinin de altın fiyatlarını baskıladığına işaret etti.
Altın fiyatlarının ilerleyen günlerdeki performansına ilişkin ise Zağlı, öngörülerini şöyle özetledi: “Her ne kadar son günlerdeki gelişmeler altındaki yükselişin hızını kesse de, Trump politikalarındaki tutarsızlıkların ABD ve ABD dolarının güvenilirliğini önemli ölçüde zedelediğini ve etkilerinin devam edeceğini düşünüyorum. Özellikle, dünya merkez bankalarının altın rezervlerini güçlendirme isteğini oldukça kritik görüyorum. Jeopolitik gelişmeler ve FED faiz politikalarının seyri de her zamanki ki gibi önemli olacaktır. Bunlara bağlı olarak, altının yılın geri kalan kısmının daha inişli çıkışlı olmakla birlikte yine güçlü seyretmesini bekliyorum. Ons altın fiyatı için yıl sonu tahminim 3 bin 550-3 bin 600 dolar seviyeleri.”
BİR SÜRE DAHA GEL-GİT DÖNEMİ
Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk ise altın fiyatlarının bir süre daha gel-git yaşayacağını öngörüyor.
Altın fiyatlarını artıran jeopolitik gerginliklerin dinmediğine dikkat çeken Yıldırımtürk, “Pakistan ve Hindistan arasında bir gerginlik var. Diğer tarafından Sırbistan tarafında bir gerginlik söz konusu. Her ne kadar Papa’nın cenaze töreninde Zelenski ile Trump baş başa görüşmüş olsalar da Ukrayna savaşında bir geri adım atılmış değil. Ayrıca Ortadoğu’daki gelişmelerde de iyimserlik yaratan bir durum söz konusu değil. Dolayısıyla jeopolitik gerginliklerde bir iyileşme söz konusu değil” ifadelerine yer verdi. “Destek seviyeleri 3 bin 218 ve 3 bin 209. Gerilemelerde bu seviyeleri görebilir ama ben 3 bin 236 doların altına gerileyeceği kanaatinde değilim” diyen Yıldırımtürk, şöyle devam etti: “Resesyon endişesi sürüyor. Benim düşüncem, ons altının 3 bin 300 ila 3 bin 400 dolar arasında bir süre gel-git yaşayacak gibi.”
DÜNYA BANKASI’NA GÖRE YENİ REKOR KAPIDA
Dünya Bankası’nın nisan ayı Emtia Piyasaları Görünüm Raporu’na göre, altın fiyatlarının bu yıl yeni rekor kırması bekleniyor. Küresel piyasalarda risk iştahının artması, ABD-Çin ticaret müzakerelerine yönelik iyimserlik ve Çin’deki düşük likidite koşulları, güvenli liman talebini zayıflatarak değerli metallerde satış baskısına yol açtı. Jeopolitik belirsizliklerin etkisiyle altın fiyatlarının bu yıl yeni bir rekor kırmasını bekleyen banka, altının 2026’ya kadar yüksek seyrini sürdüreceğini ve Kovid öncesi döneme göre yüzde 150 üzerinde kalacağını öngördü. - AA