Güncelleme Tarihi:
Gıda ve enerji hariç tüketici fiyatlarındaki artış (çekirdek enflasyon) ise mayısta yüzde 2,8 iken haziranda yüzde 2,7'ye geriledi.
Enerji fiyatları bir önceki yıla göre yüzde 3,5 düşerken, gıda fiyatları yüzde 2,0 arttı. Hizmet sektöründeki fiyatlar ise ortalama yüzde 3,3 yükseldi.
Hamburg Commercial Bank Başekonomisti Cyrus de la Rubia, "Yüksek enflasyon döneminin şimdilik sona erdiğini söyleyebiliriz" dedi. De la Rubia, bunun nedenleri arasında güçlü euro nedeniyle düşen ithalat fiyatları, Asya'dan gelen mal bolluğu ve zayıf tüketim talebini gösterdi.
Ancak orta ve uzun vadede enflasyonla mücadelenin henüz bitmediğini belirten de la Rubia, demografik değişim, iklim değişikliği ve „deglobalizasyon“ gibi fiyat artışına neden olan faktörlere dikkat çekti.
Commerzbank Başekonomisti Jörg Krämer ise enerji ve gıda fiyatları hariç tutulduğunda enflasyonun düşmediğini ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) yüzde 2'lik hedefinin üzerinde kaldığını vurguladı. Krämer, ekonomideki toparlanmanın alt yapı enflasyonunun ECB'nin hedeflediğinden daha uzun süre yüksek kalmasına neden olabileceğini ifade etti.
Almanya'da ECB standartlarına göre hesaplanan enflasyon oranı yüzde 2,0 ile bankanın hedefiyle aynı seviyede. ECB, enflasyondaki yavaşlama nedeniyle şimdiye kadar yedi kez faiz indirimine gitmişti.